10 Tips om lekken met wasbare luiers op te lossen

Als je bij een infosessie van de Luierhoek bent geweest of langskwam in de winkel, dan ben je vast overtuigd geraakt van alle voordelen van wasbaar luieren.

Het mooiste is dat een wasbare luier minder lekt dan een wegwerpluier. Maar soms kan een wasbare luier lekken, ook al heb je van alles geprobeerd. En dan is de grote vraag: waarom lekt mijn luier? Daarom geven we 10 tips om lekken met wasbare luiers op te lossen.

Lekken met wasbare luiers kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten ze hier even op ‘n rijtje. En we geven natuurlijk tips hoe je lekken kan vermijden en oplossen.

De wasbare luier sluit niet goed aan

Het is eerste wat je je kan afvragen bij lekkende luiers is of de pasvorm van luier en/of overbroekje wel goed zit.

De luier èn het overbroekje moeten mooi aansluiten: rond de beentjes, het buikje en de rug.
Gaapt de luier aan de beentjes? Dan loopt de urine er langs die weg uit.
Gaapt het overbroekje? Dan heb je grote kans dat de vochtige luier of inlegger in aanraking komt met de kleertjes met nattigheid tot gevolg.

Onze tip:  sluit de luier en het overbroekje wat strakker rond de buik of pas de maat even aan, zo verkleint de sluiting rond de beentjes. Bij het sluiten van een luier mag je de zijkant even goed aantrekken bij het sluiten, daar zit wat rek op.

De luier of het overbroekje zijn te groot of te klein

Het is ook belangrijk dat je de juiste maat luier of overbroekje gebruikt. Een te klein of te groot overbroekje of luier kan lekken geven.

Onze tip:

Lekt de luier bovenaan aan de buik? Dan is de maat meestal te klein. Een overbroekje moet ongeveer 1 centimeter hoger dan de luier aansluiten.
Is de luier te los aan de beentjes? Dan kies je beste een kleinere maat of pas je de maat van je meegroeiluier nog even aan.
Hou dus het gewicht van je kindje in de gaten als je voor overbroekjes in verschillende maten koos.

Bij een meegroeiluier volg je best deze maten:

  • S : 4-6kg
  • M : 5-9kg –
  • L : 9-15kg

 

Totsbots Easyfit getest door Sophie 1 - De Luierhoek, wasbare luiers

Te weinig absorptie

Je gebruikt een goede luier, maar toch heb je lekken aan bv de beentjes of de buik? Dan kijk je vooral best eens of de luier of inlegger helemaal verzadigd is. Als de luier van voor naar achter en van links naar rechts helemaal nat (zoals in ‘doorweekt’) is, dan is de oorzaak duidelijk: je kind plast meer dan de luier absorbeert.

Onze tip: gebruik een extra inlegger in de luier. Weet je niet goed welke inlegger je best gebruikt? Neem dan even contact op met ons.

Je kan de wasbare luier ook vaker verversen, maar het is wel aangenaam als je een luier 3 uur kan laten dragen.

We hebben de absorptie van wasbare luiers getest. Een overzicht vind je onze absorptietabel.

 

Grote plassen in één keer

Als je kindje groeit, dan groeit ook zijn blaasvolume.
In de aanloop naar zindelijkheid houdt een kind zijn plas wat langer op, om dan in één keer een grote hoeveelheid te plassen.

Dat kan een lek veroorzaken, zelfs als je een luier uit bamboe of hennep hebt. Meer zelfs: vooral als je een luier uit bamboe of hennep hebt. Deze materialen absorberen namelijk veel, maar verspreiden het vocht minder snel. Bij een grote plas is er minder tijd om alle vocht door de hele luier te laten absorberen. Dit probleem herken je als de luier enkel vooraan nat is (en dus achteraan niet of nauwelijks) en je vooraan toch lekken hebt.

Onze tip:  een katoenen doekje, bv Cheeky Wipe of tetrawashandje, vooraan op de plaszone leggen. Dit doekje zorgt voor een snellere verspreiding van het vocht zodat de bamboe of hennep meer tijd krijgt om alles op te nemen.

Overbroekje niet geschikt voor de nacht

Een overbroekje voor over een nachtluier moet voldoen aan twee zaken.

De pasvorm: deze moet helemaal over de nachtluier kunnen èn de waterdichte laag moet bestendig zijn om vocht van 12 uur tegen te houden.

Onze tip: kies één van de beste overbroekjes over een nachtluier. In onze combinatietabel vind je alle matches met nachtluiers.

Nog een tip: voor grote nachtluiers als de Anavy nachtluier, kan je eventueel een grotere maat of een XL overbroekje overwegen.

Het overbroekje is versleten

One size overbroekjes gaan gemiddeld de luierperiode van één kindje mee, wanneer je ze iedere 3 dagen wast.

Daarom schaf je deze best niet tweedehands aan. De waterdichte laag en de elastieken krijgen tijdens de luierperiode wel wat te verduren.

Onze tips:

  • Kijk kristisch naar de elastieken van het overbroekje: rekken deze nog goed?
  • Zijn je elastieken wel nog goed, maar twijfel je over de waterdichte laag, dan kan je de waterdichtheid testen met de ‘tea towel’-test.

Je legt een natte doek in het overbroekje en leg het overbroekje op gekleurd katoen of een inlegvliesje.
Na 15 minuutjes kijk je wat er gebeurt: wordt het overbroekje op sommige plekken nat? Dan is de waterdichte laag versleten.

Onze tip: de Mother ease Herstelbehandeling voor overbroekjes herstelt de waterdichte laag van het overbroekje.

De behandeling van overbroekjes gebeurt in 3 stappen: 

met het eerste flesje maak je de overbroekjes helemaal proper en vetvrij

het tweede deel legt een nieuwe waterdichte laag op het overbroekje.

als derde stap droog je de overbroekjes in de droogkast, zodat de laag zich vastzet op het overbroekje.

Deze herstelbehandeling werd getest èn goedgekeurd door drie mama’s. Je leest de review hier.

Voor je dit doet, kijk toch eens naar de kwaliteit van de elastiek van het overbroekje, zodat de behandeling loont.

 

Mother ease Herstelbehandeling, de review Kristel Flesje B - De Luierhoek, wasbare luiers

Fleece is waterafstotend geworden

Een inlegger uit fleece of luiers / inleggers die met fleece zijn afgewerkt kunnen waterafstotend worden wanneer wasmiddel zich gaat ophopen in de fleece laag.

Het is een minder gekend probleem dat je makkelijk kan opsporen: hou een droge luier of inlegger onder de kraan en zie wat het water doet. Trekt het in de luier? Prima, daar ligt het probleem niet. Parelt het water op de inlegger (en kan je er een spelletje mee spelen?)? Dan absorbeert de luier niet meer.

Onze tip: was de luiers in je wasmachine met 2 vaatwastabletten. Je lost deze vaatwastabletten best vooraf op in een kopje warm water. Laat de luiers drogen en test ze nog eens. Nog niet okee? Herhaal dit nog eens.

Nadien was je ze eens na met wasmiddel.

Onze 10 tips om lekken met wasbare luiers op te lossen op een rijtje

  • Zit de luier het overbroekje te los? Sluit de luier en het overbroekje voldoende strak rond de buik of pas de maat even aan, zo verkleint de sluiting rond de beentjes. Bij het sluiten van een luier mag je de zijkant even goed aantrekken bij het sluiten, daar zit wat rek op.
  • Kies de juiste maat volgens het gewicht  van je kindje of volg de maattabel hierboven.
  • Bij te weinig absorptie:  een extra inlegger in de luier.
  • Heb je lekken zonder dat de inlegger helemaal nat is? Gebruik een katoenen doekje, bv Cheeky Wipe of tetrawashandje, vooraan op de plaszone leggen.
  • Kies één van de beste overbroekjes over een nachtluier.
  • Voor grote nachtluiers als de Anavy nachtluier, kan je eventueel een grotere maat of een XL overbroekje overwegen.
  • Kijk kristisch naar de elastieken van het overbroekje: rekken deze nog goed?
  • Zijn je elastieken wel nog goed, maar twijfel je over de waterdichte laag, dan kan je de waterdichtheid testen met de ‘tea towel’-test.
  • Mother ease Herstelbehandeling voor overbroekjes herstelt de waterdichte laag van het overbroekje.
  • is de fleece waterafstotend geworden? Ontvet ze met vaatwastabletten in je wasmachine.