Droog de nachten door, daar gaan we voor!

Je bent niet de eerste (en ongetwijfeld ook niet de laatste) ouder die ’s ochtends een kind uit een nat bed vist. Kindjes natte kleren en slaapzak afstropen, alles wassen. En dan nog eens hetzelfde met het beddengoed… Leuk is anders, zowel voor je kind als voor jou!

Wat je nodig hebt, is een goede luier die de hele nacht stand houdt, ook bij de grootste plasjes èn ongeacht de leeftijd van je kind(je).

Bij de Luierhoek helpen we je graag bij je keuze van de ideale nachtluier. Doorloop even de stappen van onze een keuzehulp voor nachtluiers. Zo kom je aan de hand van korte vraagjes bij jouw ideale nachtluier uit.

In dit blogbericht lees je nog meer info en tips om jullie ideale nachtluier te scoren. Dankzij deze tips hopen we dat ook jij komaf kan met ongewenst natte ochtenden! Is het jullie gelukt? We horen graag welke tip bij jullie de doorslag gaf!

Mother-Ease Air Flow Just Beachy bij De Luierhoek, wasbare luiers
Lulu Nature Hennep inlegger - De Luierhoek, wasbare luiers 1 met logo

Tip 1: ga voor een wasbare nachtluier

Deze zag je natuurlijk al van ver aankomen: een wasbare nachtluier doet het beter dan een wegwerpluier. Wasbare nachtluiers absorberen erg goed. Ze komen in allerlei maten gewichten, afgestemd op de noden van je kind.

Heel wat kinderen hebben met wegwerpluiers lekken ‘s nachts, zelfs met luiers die 12 droge uren beloven. En laat dat nu ook voor mij de reden zijn dat we zijn overgestapt op wasbaar!

Voor heel wat ouders is een wasbare nachtluier zelfs de opstap naar wasbare luiers voor overdag. Het is hoe dan ook een welkome ervaring om opnieuw droge bedden te hebben ’s morgens.

Bamboolik Pocket, de review, foto 5 - De Luierhoek, wasbare luiers

Tip 2: start met de wasbare luiers die je overdag gebruikt

Gebruik je al wasbare luiers? Dan kan je de eerste maanden de luiers voor de dag ook gebruiken voor de nacht.

Wasbare luiers hebben een hoge absorptie, maar de meeste kinderen komen na enkele maanden met een wasbare dagluier niet de nacht door. Kindjes beginnen na een tijdje meer te plassen en onderbroken nachten (met een luierwissel) komen minder vaak voor.

Doorgaans moet je overschakelen op een nachtluier wanneer je kindje 6 tot 8 maanden oud is, afhankelijk van het type dagluier je gebruikt.

Petit Lulu Happy Monkey bij De Luierhoek, wasbare luiers

Tip 3: voor kleine kinderen een slanke luier

De ene baby is natuurlijk de andere baby niet: de ene is lang en slank, een ander heeft heerlijke spekkebeentjes. Het ene kindje heeft ook al sneller een nachtluier nodig dan een ander.

Om een nachtluier goed te laten passen, kies je voor kleine kinderen best de slankste nachtluier.

Moet je op vier maand al op zoek naar een nachtluier? Of is je kindje eerder slank gebouwd? Dan scoren de bamboe nachtluiers van Petit Lulu! Ze groeien met je kind mee van 7 tot 16 kg. Hier vind je de Maxi Night met drukknopen, de Maxi Night met velcro en de Maxi Night Fluffy Organic.

Nachtluier met inlegger - De Luierhoek, wasbare luiersjpg

Tip 4: voor heel natte nachten een hele straffe luier

Schakel je iets later over naar een wasbare nachtluier, zo rond 8 maand? Dan is de grote vraag: hoeveel plast je kindje ’s nachts?

Hoe weet je nu of jouw kindje veel plast?!

Een kleine leidraad: je kindje plast niet héél veel als het tot 7 a 8 maanden ‘s nachts een voorgevormde luier gedragen heeft of tot 6 maanden ‘s nachts een vouwluier of een all-in-one luier gedragen heeft.

Heb je de indruk dat je kindje een ‘veelplasser’ is (welkom in de wereld van het luierjargon 😊 ). Dan moeten de grote middelen ingezet worden! Een Anavy nachtluier stelt nooit teleur, ook niet bij veelplassers! Je kan met deze luier starten zonder inlegger, maar de strafste absorptie zit hem net in de inleggers. De Anavy nachtluier heb je met velcro of met drukknopen

Mother-Ease Just Beachy - De Luierhoek, wasbare luierskopie

Tip 5: kies de beste overbroekjes

Okido, de nachtluier is gekozen! De strijd tegen natte bedden is al half gewonnen! Het tweede onmisbare item is een bijpassend overbroekje. Overbroekjes vormen letterlijk de barrière tussen de luier en pyjama/body/slaapzak. Zonder overbroekje is het een onbegonnen strijd.

Bij de Luierhoek hebben we verschillende overbroekjes die perfect zijn voor de nacht. Deze overbroekjes passen over een nachtluier en houden 12 uur het vocht tegen. Daarnaast ga je goed na welke maat overbroekje je nodig hebt. Voor een grote luier zoals Anavy nachtluiers mag je al sneller een grotere maat kiezen.

inlegvlies wasbare luiers Totsbots

Tip 6: gebruik een fleece inlegdoekje voor droge billetjes

Denk ook aan de billen van je kindje.

Je kindje ligt 12 uur in deze luier en 12 uur een natte poep, dat zou jij ook niet fijn vinden! Leg daarom zeker een fleece inleggertje in je nachtluier. Met fleece vermijd je het natte gevoel van de luier èn voorkom je rode billen tegen de ochtend.

Voordat je deze in je winkelmandje gooit: sommige nachtluiers hebben al een fleece inlegdoekje. Zo zijn de nachtluiers van Lulu Nature Dodo uit hennep of bamboe aan de binnenkant helemaal met fleece afgewerkt. Ook bij Petit Lulu Maxi Night komt er een fleece inleggertje mee. Koos je voor een Petit Lulu Maxi Night Fluffy Organic of een Anavy nachtluier? Dan koop je fleece inleggertjes afzonderlijk aan. We bevelen met stip de inleggertjes van Milovia aan!

Tip 7: nachtluiers huren

Weet je ondanks dit blogbericht en de keuzehulp niet welke nachtluier en/of overbroekje bij jullie past? Of ben je helemaal nieuw in de wondere wereld van wasbaar maar zoek je een oplossing voor ’s nachts?

Dan raden we je aan een aantal weken een huurpakket met nachtluiers te ontlenen. In een huurpakket vind je telkens vier nachtluiers, vier overbroekjes en de nodige fleece inleggertjes. Op deze manier leer de verschillende merken en modellen kennen. De huurpakketten delen we in afhankelijk van het huidige gewicht van je kindje; zo past het elk kind! Ook voor kinderen van +15 kg is er een huurpakket beschikbaar.

Tip 8: nog niet nachtzindelijk?

Meestal zijn kinderen rond de leeftijd van 2,5-3 jaar overdag zindelijk. ’s Nachts kan zindelijk worden wat trager gaan. Ook voor grotere kinderen (en zelfs tieners en volwassenen!) heeft de Luierhoek verschillende nachtluiers beschikbaar: luiers (te combineren met een overbroekje) of optrekluiers. Ook hier is de vraag opnieuw: gaat het om een occasioneel (klein) plasje of zoek je een luier voor bedplassende kinderen? Voor beide hebben we luiers.

Luiers voor zindelijkheidstraining en oefenbroekjes voor overdag, ook voor grotere kinderen, vind je hier.

Heb je raad of advies hierover nodig? Neem contact met ons op!

Super Undies Pull on - De Luierhoek, wasbare luiers

Tip 9: met vier heb je veel plezier

Nachtluiers: check! Overbroekjes: check! Fleece inleggertjes: check! Maar hoeveel heb ik van elks nodig?

Om zolang mogelijk plezier te hebben van je (nacht)luiers (zie tip 10), raden we aan om na drie nachten te wassen. Koos je voor luiers die in de droogkast kunnen (geen all-in-one luiers zoals de Mother ease Bedwetterpants of Super Undies) en heb je een droogkast? Dan zit je met vier nachtluiers, evenveel fleece doekjes en twee overbroekjes goed.

Heb je geen droogkast of gebruik je een all-in-one die niet in de droogkast kan, dan raden we één extra luier aan. Algemeen is het zo: luiers die veel absorberen, drogen traag aan de lucht. Je hebt dus één luier extra nodig om de droogtijd te overbruggen.

10 tips om de nacht droog door te komen Wasdraad - De Luierhoek, wasbare luiers

Tip 10: hou een goede wasroutine aan!

We blijven er bij de Luierhoek op hameren: je hebt nog zoveel plezier van je wasbare luiers als je ze op de juiste manier wast! Zo ook met nachtluiers! Gebruik je een combinatie? Dan kunnen dag- en nachtluiers gewoon samen op dezelfde manier gewassen worden.

Gebruik je enkel nog nachtluiers? Dan blijft ons advies om om de drie dagen (of in dit geval: nachten) te wassen. Zeker bij nachtluiers zit er veel ammoniak in de luiers. Daarom is het aan te raden niet te lang te wachten om de luiers te wassen (ammoniak zou anders het materiaal kunnen beginnen ‘aanvreten’) en zoals met je gewone luiers een spoelbeurt te doen. Ook is het handig om je all-in-one luiers binnenstebuiten te draaien voordat je ze in de machine gooit. Zo komen ze er zeker fris en proper uit!

Onze wasvoorschriften kan je hier nalezen.

Luiers wassen met Mother-Ease Air Flow - De Luierhoek, wasbare luiers

Vond je dit blogbericht interessant? Laat een reactie na!

Heb je vragen of wil je extra informatie na het lezen van dit blogbericht? Neem gerust contact met ons op!