All in one luiers zijn herbruikbare luiers waarbij de luier en het overbroekje aan elkaar bevestigd zijn. Deze luiers benaderen in gebruiksgemak  de wegwerpluiers.

Over herbruikbare luiers worden verschillende boodschappen verspreid, niet steeds positief. Wat ons betreft hebben ze hun waarde, met hun voor- en nadelen.

Bum genius one size ittibitti dlish daquiri

De voordelen liggen  voor de hand:

alles-in-één luiers zijn zeer gemakkelijk in gebruik. In gebruiksgemak evenaren ze wegwerpluiers en ze zijn nog véél mooier ook. Voor een oppas, grootouders, mensen die niet vertrouwd zijn met het gebruik van herbruikbare luiers, kan het handig zijn om all in ones mee te geven. Mijn moeder is bijvoorbeeld grote fan van dit soort luiers, ze vindt ze gemakkelijk om te gebruiken en ze vindt ze daarenboven erg schattig.

 

Dan zijn er ook (mogelijke) nadelen.

All in ones geven bij sommige kindjes meer kans op lekken dan voorgevormde broekjes die je met een overbroekje gebruikt. De reden hiervoor is dat je met die laatste twee maal een elastiek rond de beentjes en het buikje hebt: éénmaal van de luier en éénmaal van het overbroekje. Die tweevoudige elastiek heb je niet bij alles-in-één luiers. Voor de meeste baby’s en peuters vormt dit geen probleem, maar sommige kindjes krijgen wel (tijdelijk) lekken langs de beentjes.  Waarschijnlijk hangt dit samen met de lichaamsbouw van het kindje. Daarom raden we vanuit De Luierhoek aan om een all in one eerst eens uit te proberen bij je kindje alvorens een heel pakket aan te kopen.

All in ones hebben niet hetzelfde absorptievermogen als voorgevormde broekjes. Je moet de regelmaat van verversen daarom respecteren (gemiddeld iedere 3 uren).

Heb je all in ones gekocht en heb je lekken langs de beentjes? Probeer dan de aansluiting aan de beentjes goed aan te sluiten, een goede indicatie is dat je niet een vinger tussen de luier en het beentje mag kunnen steken. Lukt dit nog niet? Dan kan je dit oplossen door een overbroekje rond de luier te doen. Dit geeft geen extra dikte.

Lekt de luier langs de stof? Dan is regelmatiger verversen of een extra inlegger aangewezen.

Zijn ze meer onderhevig aan slijtage?

Overbroekjes zijn gevoeliger voor slijtage dan de luierbroekjes zelf. Omdat bij alles-in-één luiers  het overbroekje  geïntegreerd is in de luier, is het mogelijk dat de luier na enkele jaren niet meer lekvrij is.  Het is moeilijk om daar een precieze termijn op te zetten. Het is mogelijk dat na het gebruik voor een tweede kindje ze hun beste tijd hebben gehad, maar er zijn klanten die hun all in one  luiers al  voor een derde gebruiken. Mochten ze versleten raken,kan je ze nadien natuurlijk nog gebruiken in combinatie met een overbroekje.

Zijn all in ones duurder?

De aankoop van één alles-in-één luier is per stuk duurder dan van één klassiek luierbroekje. De meeste all in ones zijn echter meegroeiluiers (een luier die in maat aanpasbaar is zodat ze past doorheen de hele luierperiode), waardoor ze op het einde van de rit niet duurder zijn. All in ones zijn daarenboven uitermate geschikt als meegroeiluier: in alle modellen knoop je enkel het overbroekje dubbel, waardoor de geknoopte luier geen extra dikte heeft.

Moraal van het verhaal?

All in ones hebben zeker hun verdiensten, maar ook hun nadelen. Het kan daarom aan te raden zijn om ze eens te testen bij je kindje.

Je vindt ons gamma aan all in one luiers hier.

Catty