Gisterenochtend tijdens de infosessie bespraken we de alternatieven voor het gebruik van vochtige doekjes.

Blijkt dat dit onderwerp recent werd behandeld in de media.

“Vochtige babydoekjes zijn cosmetica. En in cosmetica zitten allerlei bewaarmiddelen en allergenen. Dat is voor volwassenen niet echt een probleem. Zij worden beschermd door hun huid.  Maar bij baby’s laat de huid veel meer van die gevaarlijke stoffen door dan je zou denken.  Zeker in de luierstreek..

Ze bevatten daarnaast ook veel bewaarmiddelen waaronder fenoxyethanol. Die bewaarmiddelen zijn nodig om de babydoekjes vochtig en bacterievrij te houden. Ze zijn dus zeker nuttig. Maar ze veroorzaken ook heel wat medische kwaaltjes. Fenoxyethanol heeft naast contactallergieën ook een negatief effect op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en zelfs op de lever van jouw baby. ” (bron : http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/babydoekjes-minder-onschuldig-dan-je-zou-denken).

Het doet me plezier dat dit in de media onder de aandacht gebracht wordt. Het gebruik van vochtige doekjes wordt in onze contreien als iets heel normaal gezien. Het wordt je eigenlijk al aangeleerd in de kraamafdeling van het ziekenhuis.

Het is niet zo normaal dat vochtige doekjes gebruikt worden, het is eerder cultureel bepaald. Italianen en Spanjaarden vinden het blijkbaar vreemd dat wij dit gebruiken, zo leerde ik op een infosessie van een vrouw met een Italiaanse man. Daar gebruiken ze water op een katoenen doekje, vochtige doekjes in de meest zuivere vorm.

In Frankrijk is het gebruik van Liniment ( een mengeling van olijfolie en calcium) wijdverspreid, je brengt dit op een doekje aan om de billetjes van je kindje schoon te vegen.

“Kind en Gezin raadt aan om enkel babydoekjes te gebruiken als je onderweg bent of je bijvoorbeeld geen water in de buurt hebt. Thuis gebruik je volgens hen best gewoon water en milde zeep.

Professor kinderdermatologie Linda De Raeve is het daar niet mee eens. Zij vindt dat je als ouder nooit babydoekjes en ook beter geen zeep kan gebruiken in de luierstreek bij zeer jonge baby’s. Gewoon water en een washandje is haar boodschap. Zo zorg je dat er geen problemen zijn met contactallergieën en toxiciteit. Maar dat is in de praktijk natuurlijk niet altijd even gemakkelijk.” (bron : http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/babydoekjes-minder-onschuldig-dan-je-zou-denken).

Alternatieven

Er zijn gemakkelijke en praktische alternatieven voor het gebruik van vochtige doekjes.

Het meest eenvoudige zijn katoenen doekjes.Voor het gebruik thuis kan je deze even onder de kraan nat maken. Je kan ze ook gebruiken met een beetje bodylotion of met Liniment (een natuurlijke mengeling van olijfolie en calcium).

Als je op stap bent, kan je of deze doekjes thuis vochtig maken en in een diepvrieszakje bewaren. Vergeet thuis de overige doekjes niet uit het zakje te halen. Wij nemen op stap enkele doekjes en een flesje Liniment mee. Dat neemt zelfs minder plek in dan een pakje vochtige doekjes.

Je vindt in ons gamma doekjes van Cheeky Wipes, Lulu Nature en Little Lamb.

Deze doekjes hebben nog een bijkomend voordeel : je hebt steeds een proper doekje mee voor vuile snoetjes. Zeker in tijden van ijskreem komt dit van pas. Proberen wij gezichten af te vegen met vochtige doekjes, dan hebben onze kinderen garanti uitslag rond hun mond. Als we snoeten gaan afvegen met zakdoekjes, eindigt dat vaak in een viezigheid met scheurende doekjes. Heb je nu ineens de reactie dat doekjes die je voor billen gebruikt vies zijn, dan heb je het mis. Gewassen in de wasmachine zijn deze zeker weer schoon en proper.

Een ander alternatief zijn de Cheeky Wipes. Met dit systeem maak je zelf je vochtige doekjes mbv een systeem van dozen en ontsmettende etherische olie. Dit systeem bevat eveneens zakjes die je kan gebruiken om de doekjes mee te nemen op stap. Dat kan je ook gebruiken wanneer je geen herbruikbare luiers zou gebruiken. BilliesBox bestaat uit droge doekjes, die je met een spray kan bevochtigen.
Alternatieven zijn vaak eenvoudiger dan je denkt. Vandaar. Dus sta er even bij stil, eens je een andere manier bedenkt, ben je er zo mee weg. Je spaart uiteindelijke de gezondheid van je kindje, niet door meer werk, maar door  gewoon eens iets op een andere manier te gaan doen.

Catty

met dank aan Mieke en Katrien