levering luiersDeze maand staat de Luierhoek in ‘Frontaal’, een uitgave van het Gents Milieufront.

Een bakfiets is leuk, daar is iedereen het over eens. Als het onderwerp ter sprake komt, gaat het meestal over het vervoer van kinderen. Zowel voor ouders als kinderen is dolle pret verzekerd, al moeten die eersten wel wat meer inspanning leveren.

Catty van De Luierhoek heeft een bakfiets. Frontaal ging bij haar langs en polste naar haar ervaringen.

Frontaal – Waarvoor gebruik je de bakfiets?
We zijn zoals veel Gentenaars gewend om met de fiets naar de stad te gaan. Nu we onze bakfiets hebben, kan ook onze jongste mee. De maxicosi kunnen we in de bakfiets vastmaken. Onze bakfiets is echter niet alleen bedoeld om gezellig met onze kinderen te fietsen. Sinds afgelopen jaar hebben we een webwinkel in wasbare luiers – De Luierhoek. Wasbare luiers zijn een enorme winst voor het milieu. Met de levering ervan willen we dezelfde richting uitgaan.

Frontaal – Vertel eens, hoe ga je te werk?
Verschillende keren per week vertrekken van thuis pakketjes met de post. Het postpunt is hier vlakbij. Maar 200 meter is wel een eindje als je grote of meerdere pakketten moet dragen. De auto is uiteraard compleet zinloos voor die afstand. Daarom: alles de bakfiets in en als het kan onze zoon er ook nog bij!

Sommige klanten wonen ook in de stad en dus moeten we daar ook leveren. Stel je voor dat we dit met de auto moesten doen: file, zoeken naar parkeerplaats en dan nog wandelen van de parkeerplaats naar de klant. De bakfiets is een perfect alternatief voor de auto. Het gaat een stuk sneller, we verspillen geen geld aan parkeertickets en ook belangrijk: we komen lekker ontspannen thuis.

Frontaal – Is de bak van de bakfiets groot genoeg voor al je materiaal?
Jazeker. Voor een infosessie over wasbare luiers van de MilieuAdviesWinkel moest ik het materiaal ophalen. Ik was die dag enthousiast met onze bakfiets gekomen en geloof me, daar had ik toch wel even spijt van toen ik zag wat ik moest meenemen: een grote reiskoffer en een doos met mappen.
Maar het lukte zonder problemen. Die fietsen zijn gemaakt om een groot volume en een groot gewicht te vervoeren.

De bakfiets is dus niet alleen geweldig voor al je persoonlijk vervoer, ook professioneel kan je er veel kanten mee uit. Kleinere bedrijven en winkels die in de stad moeten leveren, hebben veel te winnen: minder benzinekosten of vervelende parkeertickets en boetes, tijdsbesparing en fittere dus gelukkigere werknemers. Volgens GMF een goede stap in de richting van een duurzaam en klimaatneutraal Gent!

Uit: Frontaal_september_2011, Gents Milieufront