Wasbare billendoekjes, iedere dag zijn er ouders die het plezier en gemak van deze doekjes ontdekken. Het is immers super gemakkelijk om billetjes te verschonen met een bamboe of katoenen doekje. Je maakt deze doekjes vooraf al nat met water en alles staat klaar. Wasbare vochtige doekjes hebben niets dan voordelen: geen afval, goedkoop en herbruikbaar, natuurlijk (ideaal bij de gevoelige huid van een baby), multi-inzetbaar,…

We lieten BilliesBox testen. Billesbox, dat zijn 12 doekjes uit zachte bamboe in een hersluitbaar doosje en een flesje verzorgende lotion. De doekjes zijn aan de ene een zijde afgewerkt met microvezel en aan de andere met een mengvezel van bamboe en katoen. Ze heb je een heel zachte kant  en een andere kant waarmee je gemakkelijke vuile billetjes schoonveegt. Eén doekje voor alle situaties dus.

De doekjes zijn heel mooi afgewerkt met een gekleurde naad.

Zo gebruik je ze: je maakt de BilliesBox doekjes vochtig en wanneer je ze gebruikt tijdens een luierwissel, spray je wat lotion (speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid!) op het doekje en verschonen maar! Voor een erg vuile luier heb je doorgaans genoeg met één doekje.

We lieten deze wasbare billendoekjes testen door Sandrina, Elke en Sophie. In deze blog lees je hun ervaringen!

Sandrina, mama van Lya en Dré

Wij hebben de Billiesbox getest en we zijn super enthousiast!

Eerst en vooral willen we zeggen dat we van alles fan zijn: het formaat en het materiaal, maar helaas niet van het doosje. Het openen gaat wat stug en ik vind het wat aan de kleine kant. Als de doekjes gewassen zijn en droog past het iets minder goed.

De doekjes

Het formaat is super: ze zijn rechthoekig waardoor ze groter zijn dan onze zelfgemaakte doekjes en de Cheeky Wipes. En dat maakt het net wat makkelijker om een hele vuile poep proper te maken. De vorm doet een beetje denken aan een papiertje van op de wc rol.

De doekjes hebben een zachte microvezel en een iets grovere bamboe zijde. De zachte kant is dan ook heel fijn om gewoon droog te gebruiken voor bv. de snotneus of om de billetjes mee droog te maken. De bamboe zijde is wat grover dus die is heel fijn om een plakkerige poep mee schoon te maken en als die poep kaka vrij was dan plooi je het doekje dubbel en kan je droogvegen met de microvezel zijde.

De lotion

De doekjes zijn zeer aangenaam in gebruik samen met de BilliesBox lotion. Persoonlijk vind ik het wel fijner om de billetjes nat te sprayen en niet het doekje. Als je het doekje insprayt, dan blijft het wat droog aanvoelen.

De lotion is ook heel handig voor als je op stap gaat. Zelf vond ik het niet altijd even handig om doekjes op voorhand nat te maken zodat ze fijn waren om onderweg te gebruiken. Dat is nu met de lotion niet meer nodig: je neemt de doekjes gewoon droog mee samen met de lotion en je hebt altijd “natte” doekjes!

De doos

We vulden ook eens het doosje met water en deden dan de doekjes er in om te gebruiken zoals onze andere doekjes. We gebruiken ze toch liever met de spray, dan heb je veel meer geniet van de zachte en grove zijde!

Het drogen van de doekjes kan makkelijk gewoon mee aan de waslijn met de luiers. Want zelfs na dat ze daar gedroogd zijn is de microvezel kant super zacht!

We gebruiken de wasbare doekjes hier door het hele huis ook om even de tafel af te kuisen of gezichtjes mee schoon te maken. We zouden ze echt niet meer kunnen missen. Ze gingen zelfs al mee in de luier van ons zoontje voor wat extra absorptie vooraan in de luier!

Ons besluit? Ze zijn gewoonweg SUPER!

BilliesBox getest door Sandrina 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Sandrina 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Sophie, mama van Owen (2 jaar 2 maanden)

Al maanden was ik aan het overwegen om wasbare billendoekjes aan te kopen. Owen draagt namelijk wasbare luiers en eigenlijk zijn wasbare billendoekjes dan ook een logische stap. Maar doordat er zoveel verschillende soorten zijn, stelde ik de keuze altijd maar uit. Natuurlijk was ik dan ook heel blij dat we BilliesBox mogen testen. Eindelijk geen excuus meer.

BilliesBox getest door Sophie 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Sophie 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Sophie 4 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Sophie 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox is een doosje met 12 doekjes en een flesje lotion van 150 ml.

De doekjes zien er kwalitatief heel goed uit. Ze hebben een zachte kant en een “ruwe” kant. De ruwe kant is de kant met lusjes. Ik noem het een ruwe kant omdat we de doekjes niet in de droogkast steken en daardoor voelt die ook echt wat ruwer aan. Maar zeker niet onaangenaam naar mijn mening. De doekjes zitten in een doosje dat sluit met een kliksysteem. Het doosje is niet waterdicht. Dus als je het doosje schuin houdt met water erin, dan lekt het. Vóór het testen heb ik de doekjes één keer gewassen. Aangezien het geen wasbare luiers zijn die veel vocht moeten kunnen opnemen, vond ik één keer wassen vóór gebruik al voldoende.

Ik begon met 4 doekjes in het bakje te leggen en het bakje te vullen met water. Maar omdat de zachte kant van het doekje het water niet opneemt, dompel ik beide kanten onder en knijp ik de doekjes zachtjes uit zodat ze volledig vochtig zijn, maar niet te nat. Het water dat nog in het doosje zit, giet ik er terug uit. Daarna leg ik ze vochtig in het doosje. Ik ben met 4 doekjes begonnen omdat ik niet meteen alle doekjes nat in de doos wou steken. Moest Owen nu voltijds thuis zijn, dan zou ik dit wel doen. Of bij kleine baby’tjes zou ik dit ook doen. Omdat er dan meer verschoningen zijn. Het doosje met de doekjes staat op mijn kast naast de luiertafel. Het flesje lotion staat er naast.

Eens alles klaar stond, was het alleen nog wachten op kaka pampers. Aangezien Owen overdag naar de crèche gaat, is het soms wat langer wachten om thuis een kaka pamper te hebben. Maar we hebben de doekjes wel degelijk kunnen testen op die manier. En we zijn er tevreden over. We hebben normaal gezien 1 doekje nodig per verschoning. En we hebben een keer 2 en een keer 3 doekjes gebruikt bij een verschoning. Dit was dan bij platte stoelgang. Bij WaterWipes was dit steeds meer bij een kaka pamper. Vooral doordat het doekje van BilliesBox een ruwe kant heeft, gaat het verschonen vlotter. Ik moet wel zeggen dat ik de eerste keren vergat dat ik ook nog de lotion had om te gebruiken. De keren erna gebruikte ik de lotion op het stukje van het doekje waarmee ik de laatste keer wrijf. Het vuile doekje steek ik samen met de wasbare luier in een wetbag in onze garage. Dus voor ons is het niet echt nodig om een apart doosje of zakje te hebben voor de vuile doekjes, maar moest je geen wasbare luiers gebruiken, zal dit wel nodig zijn.

Toen ik nog aan het overwegen was om voor wasbare billendoekjes te gaan, had ik ergens gelezen dat je de doekjes moest nat maken door middel van de lotion. Maar dat zou ik zeker niet doen, want dan gaat het busje snel leeg zijn. Maar op de gebruiksaanwijzing staat dit ook dat je ze eerst vochtig moet maken met water.

Omdat we in het begin wat moesten wachten op een kaka pamper, besloot ik om de doekjes ook te testen bij het wassen van Owen zijn gezicht. Het was weer de periode van de snotjes, dus tegen de ochtend waren er wel wat opgedroogde snotjes op zijn gezicht. Om zijn gezicht te wassen nam ik wel een kommetje met warm water erbij waarin ik het doekje kon spoelen. Om te weten of de ruwe kan niet te ruw was, gebruikte ik het doekje eerst op mijn eigen gezicht. Ikzelf vond het niet storend, en de ruwe kant helpt natuurlijk om stukjes snot los te krijgen. Dus ook hierover, zeer tevreden.

Tot voor de BilliesBox, gebruikten we WaterWipes in combinatie met droge papieren doekjes. Maar nu zou ik daar enkel in nood nog naar teruggrijpen. Anders zal ik zeker de billendoekjes van BilliesBox gebruiken. Zelfs voor onderweg neem ik de doekjes mee. Enkele doekjes nat maken, zachtjes uitwringen zodat ze nog voldoende vochtig zijn en dan in een wetbag steken. Voor onderweg neem ik de lotion niet mee. De lotion gebruik ik nu wel, maar of het echt nodig is, voor mijzelf niet echt. Dus zelf zou ik het (voorlopig) niet bijbestellen. Maar ik blijf het nu wel gebruiken.

Na enkele keren wassen zien de doekjes er nog steeds goed uit. Gelukkig, anders zou dit wel heel snel zijn. En indien er vlekken komen op de witte doekjes, dan zal ik de zon zijn werk laten doen!

Ik ben alvast heel blij dat we eindelijk ook wasbare billendoekjes hebben. Niet alleen goed voor Owen zijn billetjes, maar ook nog eens minder afval.

Elke, mama van Loes en Kaat

Met twee dochtertjes in huis (Loes is 2,5 jaar en Kaat 2,5 maanden) zijn er heel wat vuile snoeten en billetjes die verzorgd moeten worden.

Voordat ons oudste dochtertje Loes geboren werd, kocht ik een berg tetradoeken, knipte ik die in stukken om ze dan weer aan mekaar te stikken. Deze doekjes liggen steevast op de verzorgingstafel naast een pompje kraantjeswater en een pompje met zeep om vuile billetjes, gezichtjes en handjes af te kuisen.

Bij ons thuis zijn er twee belangrijke regels: alle textiel voor de kindjes moet op 60° gewassen kunnen worden en alle keukenartikelen moeten vaatwasbestendig zijn. De BilliesBox beantwoordt hier volledig aan!

De doos is gemaakt van een hard plastiek en sluit door middel van een klik-systeem. De doos is echter niet waterdicht, waardoor grijpgrage peuters al snel er de pret van inzien en de verzorgingstafel in een mum van tijd nat maken 🙂 Het dichtklikken van de doos is ok, maar het gebeurt regelmatig dat het niet lukt.

Wat me onmiddellijk opvalt wanneer ik de doos open, is de kleurrijke rand van de doekjes (dat maakt het heel vrolijk). De doekjes hebben een zachte kant en een iets ruwere kant.

De lotion ruikt ook heel fris (lavendel).

Nadat ik de doekjes 2 keer gewassen had op 60°, gingen ze voor de eerste keer in gebruik!

Voor het eerste gebruik had ik de doekjes aan de wasdraad gedroogd. Daardoor werd de ruwere kant voor mij wel écht ruw voor de billetjes. Voor het tweede gebruik stak ik ze in de droogkast waardoor het doekje goed zacht blijft aan beide kanten.

De doekjes zijn echt hemels om te gebruiken! Je kan makkelijk beide kanten gebruiken bij het verschonen van een baby en meestal heb je er ook maar eentje nodig (afhankelijk van hoe goed Kaat haar best heeft gedaan). Ook voor een peuter zijn ze handig om handjes af te kuisen en bij ongelukjes het poepje af te kuisen. En Loes gebruikt de doekjes ook graag om de tafel af te kuisen nadat we haar handjes afkuisten met een doekje 🙂

Wat ik tot nu toe top vind aan de BilliesBox:

  • De doekjes blijven maagdelijk wit, zelfs na veel gebruik en wassen
  • De twee kanten van de doekjes zijn handig, maar ik gebruik het vaakst de zachte kant
  • De lotion zit in een spuitbus, dat is handiger dan bijvoorbeeld een zeeppompje op de verzorgingstafel én makkelijk om te doseren (2 à 3 keer spuiten)
  • De lotion ruikt fris en is heel licht.

Waar ik nog wat mee twijfel:

  • De doos is niet waterdicht en de sluiting is niet zo handig. Daarom is het niet echt praktisch om de BilliesBox mee te nemen op verplaatsing. Dat is uiteraard wel op te lossen door zelf een doosje te voorzien, maar het is spijtig dat je het niet gewoon in je tas kan steken.
  • De doos is ook wat aan de kleine kant.

Hoewel beide kindjes een heel gevoelige huid hebben (eczeem, extreem rode billetjes, droge huid, …) en we niet zomaar alle producten kunnen gebruiken, moet ik zeggen dat de lotion eigenlijk heel goed is voor hun huid.

BilliesBox getest door Elke 6 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Elke 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Elke 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
BilliesBox getest door Elke 5 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

De lotion droogt de huid niet uit, en de kindjes lijken die goed te verdragen (geen kreet wanneer de lotion de huid raakt). Waar ik in het begin misschien wat sceptisch was over het gebruik van de lotion, ben ik er eigenlijk heel tevreden over.

De doekjes en lotion van BilliesBox zijn een blijver hier (zeker nu Loes er continu blijft mee poetsen 😉 )

Conclusie

Deze mama’s zijn wild enthousiast als het om de doekjes en de lotion gaat. De doekjes zijn mooi, en blijven mooi! Ze zijn van een goed formaat en het voordeel dat ze een ruwe en een zachte kant hebben, wordt geapprecieerd. Ze kunnen ook voor van alles en nog wat gebruikt worden, van snotjes, over kontjes tot poetsdoekjes voor de dochter. De lotion is dan weer zeer geschikt voor kindjes met een gevoelige huid. Ook de spraydop wordt verkozen boven een pompje en is ideaal voor onderweg. De doos is minder ideaal, omdat hij niet lekvrij is en dus niet geschikt voor onderweg.

We kunnen dus besluiten dat BilliesBox een blijvertje is!

Overtuigd? Onze wasbare billendoekjes vind je hier.