Je zou bij deze foto’s de indruk krijgen dat De Luierhoek zich omvormt tot een leuke lingeriewinkel 😉

Zou je op eerste zicht denken dat dit menstruatieondergoed is? Jawel, het is een onderbroek die je draagt tijdens je regels, zonder maandverband, tampon of cup. De slip zelf heeft een absorberende laag met het equivalent van maar liefst 2,5 tampons! Met het menstruatie ondergoed van Cheeky Mama bewijzen we dat je veilig èn mooi kan zijn tijdens de menstruatie.

Bij de Luierhoek kan je al verschillende modellen verkrijgen. Zo heb je er met hoge taille: de Feeling Comfy en de Feeling Fearless (+ extra absorptie). De slip met middelhoge taille is de Feeling Pretty. De modellen met een lage taille zijn dan weer de Feeling Fancy en de Feeling Sporty. Beschikbare maten zijn alle maten tussen 34 en 44. Voor elke (jonge) vrouw wat wils!

Cheeky Mama Menstruatieslip Feeling Fancy achter - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Jolyn, Femke en Margaux namen de proef op de som en testten elk een model: Cheeky Mama Menstruatieondergoed getest! Je leest hun bevindingen hieronder! Benieuwd of jij na deze review Cheeky Mama ook een kans wilt geven!

 

Margaux – Feeling Comfy, maat 44

Cheeky Mama Feeling Comfy getest door Margaux - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Mama Feeling Comfy getest door Margaux 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Mama Feeling Comfy getest door Margaux 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Na enige maanden gebruik te maken van wasbare maandverbanden maar frustraties omdat die niet mooi op plaats blijven liggen en een weinig succesvol gebruik van de menstruatiecup was ik op zoek naar een alternatief. Toevallig zag ik kort na de aankoop van de wasbare luiers voor mijn dochter bij de Luierhoek de oproep voor een test van het menstruatie ondergoed van Cheeky Mama. Gezien ik in het algemeen de voorkeur geef aan ‘hoge’ onderbroeken leek de Comfy fit voor mij de beste keuze. De maat 44-46 zat me erg comfortabel.

Mijn echtgenoot was aangenaam verrast gezien hij dankzij de mooie en elegante afwerking niet door had dat het eigenlijk een menstruatie onderbroek was. Ik kreeg zelf het compliment ‘dat dat er toch beter uit zag dan mijn usual ‘bomma’ onderbroeken’ waar ik de voorkeur aan geef 1x per maand. Bij het ophalen van de onderbroek en de uitleg die ik kreeg leek de onderbroek vrij ‘stijf’ en klein te tailleren, dus vreesde ik ervoor of het comfortabel zou zitten maar die twijfel verdween snel toen ik ze aan deed. Van de absorptie was ik vrij snel overtuigd, integendeel: die onderbroek kan wel wat aan! Ik bouwde het gebruik voorzichtig op, eerst voor een uurtje of 2, dan een hele dag tijdens milde menstruatie, dan eens ‘s nachts om uiteindelijk te eindigen met een hele dag bij hevig bloedverlies. Uiteindelijk heb ik op geen enkel moment schrik moeten hebben dat ik zou last hebben van lekken. Na gebruik spoelde ik ze altijd eerst even uit alvorens ze bij de gewone ondergoed was of bij de wasbare luiers te stoppen. Het wassen en drogen ging vlot, zelfs verbazend snel! Voor mij is de wasbare menstruatieslip een ideale oplossing tov andere alternatieven die me niet 100% kunnen overtuigen. Ik kocht er ondertussen nog bij en zal binnenkort ook de andere modellen aankopen om deze te testen. Over het algemeen ben ik zeer tevreden van de slip en zal ik hem dus zeker blijven verder gebruiken. Als ik dan toch een nadeel moet benoemen, dan is het de rekker op de buik/billen. Ik ben brede rekkers aan mijn onderbroeken gewoon en doordat deze fijn (dunner) is, heb ik het gevoel dat deze iets meer snijdt maar dat uit zich niet visueel op de huid. Gezien ik lange nagels heb, ben ik heel erg voorzichtig met de (versierde) stof op de zijkanten want die is denk ik wat gevoelig aan scheurtjes als je er met je nagel ‘door’ kan.

Jolyn – Feeling Pretty, maat 38

Aller eerst, wat super om iets te testen! Aangezien ik op het moment van ontvangen van het ondergoed 34 weken zwanger was, kun je natuurlijk wel begrijpen waarom ik deze slip wilde testen. Mijn bekkenbodem functioneerde niet helemaal meer naar behoren, om het maar even zo te zeggen. Bij elke hoest en nies was ik blij dat ik de slip aan had.

Het eerste wat mij opviel was een gladde slip. Zelf ben ik meer van het katoenen ondergoed en was dus een beetje sceptisch over het draagcomfort. Maar eenmaal aangetrokken zat het zeker lekker. Het voelt wel iets anders dan een gewone slip, aangezien er een wat dikke stuk van voor naar achter zit, het absorptie gedeelte. Het zit hierdoor iets steviger en minder soepel.

Als je kijkt naar het verschil tussen een menstruatieslip en een gewone slip met een maandverband er in, zit de slip echt wel veel lekkerder en minder broeierig.

Ook de pasvorm is tijdens de zwangerschap met dikke buik nog dikke prima! Ook na de bevalling heb ik de slip gedragen toen ik minder bloedverlies kreeg, ook toen zat de slip lekker. Geen druk op de buik.

Het wassen gaat erg simpel, de slip gaat gewoon met de rest van de donkere was mee. Eenmaal gewassen ruikt de slip ook gewoon weer fris. Na een dagje wasrek boven, waar geen verwarming is, was de slip alweer droog en klaar om weer gedragen te worden.

Cheeky Mama Feeling Prettygetest door Jolyn - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Ik vind het lastig om te zeggen of het nou veel absorbeert. Wel heb ik tijdens 35 weken zwanger het coronavirus opgedaan. Hier ben ik nog aardig ziek van geweest, met enorm veel hoesten en hier ook in blijven hangen. Aangezien mijn bekkenbodem al veel te verduren kreeg, kreeg die nu nog een enorme optater. Ook hier heb ik de slip voor mogen gebruiken. En gelukkig droog gebleven!

Dus zeker tevreden over de slip! Wat ik wel vervelend vind is dat, wanneer de slip verzadigd is, of niet fris meer ruikt, je gelijk de hele slip moet vervangen voor een andere. Tijdens een zwangerschap wil je dat natuurlijk zo min mogelijk 🙂
Een menstruatiecup vind ik dan handiger, niet in de zwangerschap natuurlijk :). Weer een nadeel van een menstruatiecup is dat die kan overlopen. Als je dan een menstruatieslip aan hebt, kan die dat opvangen. Voor in de nacht handig, maar ook voor overdag. Dan weet je zeker dat je droog blijft en niet door gaat lekken.

Ik ga de slip zeker nog gebruiken! Maar ik denk dan toch wel in combinatie met de menstruatiecup. Dat ik op de hevige dagen een back-up draag.

Femke – Feeling comfy maat 38

Het kopen van menstruatieondergoed stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik maak ondertussen al een paar jaar gebruik van een menstruatiecup (Ladycup) en ben daar echt enthousiast over. Overdag hoef je er niet aan te denken, je hoeft niets bij je te hebben en op de eerste dag na kom ik er vlot een volledige dag mee door. Het is echter wel een gedoe om in en uit te brengen (ik merk dat ik het vaak toch uitstel tot op het laatste moment) en ik voel het soms wel zitten. Bovendien heb je nog steeds iets van maandverband of inlegkruisje nodig als veiligheid voor als de cup vol zou zijn. Ook ’s nachts gebruik ik liever geen menstruatiecup omdat het mij niet gezond lijkt om 24h/24h een cup te gebruiken.

Cheeky Feeling Comfy getest door Femke 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Feeling Comfy getest door Femke 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Feeling Comfy getest door Femke 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Feeling Comfy getest door Femke 4 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Maandverband is echter niet mijn ding. Die ondingen kruipen altijd waar ze niet moeten kruipen. Ik probeerde de wasbare versies nog niet, maar ik kan mij niet goed voorstellen dat dit beter zou zijn (integendeel eigenlijk). Vooral ’s nachts wil je je hier geen zorgen over maken en op je gemak kunnen bewegen en liggen zoals je wil. Menstruatieondergoed klinkt daarvoor als de perfecte oplossing.

Ik ging voor de Feeling Comfy omdat die mij handig leek voor ‘s nachts. Dergelijke hoge onderbroeken heb ik echter niet in mijn kast liggen, waardoor de maat bepalen wel moeilijk was met behulp van de tabel op de website (de maten kwamen niet echt overeen). De menstruatieonderbroek hoort perfect te passen. Ik koos dan maar de maat op basis van de breedte en dit bleek gelukkig te kloppen. De onderbroek sluit heel goed aan. De hoge taille was nieuw voor mij, maar ook zeer aangenaam.

Bij het ontvangen was ik vooral verrast door de dikte van het absorberende deel. Dit is echt heel dun en comfortabel! (Ik verwachtte eerder wasbare luier formaat). Aan de zijkant van de onderbroek is er een kanten stuk, dat uiteraard niet absorbeert. Ik vond de combinatie van beide stoffen niet zo handig: het kanten stuk rekt heel goed mee als je beweegt en het absorberende stuk niet. Hierdoor was ik toch soms bewuster van de onderbroek dan ik eigenlijk had willen zijn. Zelf zou ik nu eerder opteren voor één van de andere opties zonder kanten strip aan de zijkant. Het is best een mooie onderbroek, maar eerlijk gezegd voelt het ook wat vreemd dat een menstruatieonderbroek er sexy probeert uit te zien en achteraf bekeken hoefde dat voor mij dus niet echt.

Deze nadelen vallen echter compleet in het niets bij het gebruik: ik vond het echt zo’n gemak. Ik ben totaal verkocht aan menstruatieondergoed. Ik plande dit vooral te gebruiken ’s nachts en extra bovenop mijn menstruatiecup. Maar al gauw begon ik dit ook gebruiken als énige middel. Ik merkte dat ik het gemak van gewoon even een onderbroek aan te doen, in plaats van de cup in te moeten brengen, echt handig vond. Zeker als ik de hele dag thuis was. Dat had ik niet verwacht, ik gebruikte namelijk vroeger nooit enkel maandverband (altijd tampons/cup). Ik vond dat maandverband niet snel genoeg absorbeerde (dat lag er gewoon ‘op’) en dat dit snel een vuile boel werd. Dit menstruatieondergoed heeft dat probleem niet: dit absorbeert echt zeer snel. Best, want deze moet je natuurlijk wel volledig over je benen uitdoen. Je merkt er eigenlijk niets van dat je bloed bent verloren, behalve dan het gewicht van de onderbroek die is toegenomen. Zeer netjes dus allemaal.

Aangezien ik de onderbroek testte voor deze review, probeerde ik dit ook eens uit op de eerste dag van mijn menstruatie (zonder cup) en heb ik het echt uitgezeten tot hij verzadigd was. Ik kon de onderbroek echt 24u aanhouden (let wel: dit was te lang, toen was hij echt wel vol). In deze periode moet ik mijn cup normaal 3 keer legen. In de beschrijving van de onderbroek staat dat hij het absorptievermogen heeft van 2,5 tampons. Ik kan dit dus enkel bevestigen. Dat geeft mij nu wel echt het vertrouwen gegeven dat ik op deze onderbroek kan rekenen, ook als ik moet gaan werken bijvoorbeeld.

Ik had maar één onderbroek om te testen en keek al na de eerste test om er nog te bestellen (helaas was dit specifieke model niet meer beschikbaar toen). Thuis werden er met opzet extra wasjes gedraaid en de onderbroek op de verwarming gelegd om hem opnieuw te kunnen gebruiken tijdens dezelfde menstruatieperiode. Het wassen ging vlot. De keren dat ik de onderbroek ’s nachts en in combinatie met de cup gebruikte, hoefde ik hem niet echt uit te spoelen op voorhand. Die kon gewoon mee met de was. Toen hij voor mijn test verzadigd was, heb ik hem met de hand uitgespoeld met koud water eerst. Dat was toch een gedoe. Ik vind het zelf wel jammer dat de onderbroek volgens de instructies niet op 60° mag gewassen worden, anders had die direct mee gewassen kunnen worden met de luierwas (en kon ik hem ook in die luieremmer deponeren). Uiteraard zal de menstruatieonderbroek langer meegaan dan de luierperiode, dus dit is ook niet zo’n groot bezwaar. Met meer onderbroeken zal dit ook vlotter gaan: dan kun je ze sparen en met de wasmachine in één keer een koud wasje draaien om uit te spoelen. Ik merk wel meer schroom bij mezelf over deze was dan over de luierwas, of hoe we toch nog werk aan de winkel hebben om dit allemaal normaler en bespreekbaarder te maken!

Kortom: het gemak voor ’s nachts en overdag bovenop de cup is echt super. Daar kan een maandverband niet tegenop. Een extra gebruik dat ik nu ook voorzie, is dat ik deze onderbroek zeker ook ga gebruiken om te sporten. Twee kindjes later is dat niet zo’n overbodige luxe. Volgende week staat er trampolinepark op de agenda, reken maar dat ik deze onderbroek zal aandoen! En sowieso bestel ik er nog heel wat meer.

Conclusie

Het menstruatie ondergoed van Cheeky Mama is een meer dan volwaardig alternatief tijdens het bezoek van ‘je rode vriendinnen’. Ze is elegant en zit comfortabel. En het belangrijkste: ze absorbeert veel, ook als je bekkenbodemspieren je in de steek laten en je urineverlies ervaart. Getest en goedgekeurd tijdens de zwangerschap! Met de complimenten van je partner, die ze ook geweldig vindt!

Maatadvies: je neemt best een maatje groter dan je gewone broekmaat. Dat ligt helemaal niet aan jou, maar aan de UK-maten 😉