Cheeky Wipes
Ik weet het, als jonge ouder word je om de oren geslaan met goede raad, maar er zijn af en toe van die dingen waaraan je gewoon niet moet twijfelen. Cheeky Wipes zijn er daar een van. En nee, het gaat hier niet om de nieuwste rockhype, maar om het duurzaam alternatief van een onmisbaar item voor eenieder die kleine koters heeft rondlopen of –kruipen: de welbekende “vochtige doekskes”. In eerste instantie dienen die voor babypoepkes en kindersmoeltjes, maar, zoals elke ouder weet, kunnen ook allerlei andere euvels daarmee verholpen worden, zoals reflux, snottebellen, etensresten op kinderkleren (of die van u) en meer van dat propers.

Hoe werken deze Cheeky Wipes? Heel simpel: het gaat om een doos gevuld met lapjes in washandstof, waarin je water doet en geurextract (zie handleiding). Je zet die vervolgens op een strategische plaats (lees: naast de verzorgingstafel) en klaar is kees.

Wat het dagelijks gebruik betreft, zijn de lapjes in de eerste plaats milder voor het baby- en kinderhuid dan meeste wegwerpdoekjes. Daarnaast is het mijn ervaring dat kleverige kaka ook een stuk makkelijker te verwijderen is met een Cheeky Wipe (denk hierbij aan het effect van een washandje). Ook bij gevoelige billetjes kan je makkelijker deppen met zo’n lapje dan met de wegwerpvariant. Afhankelijk van de hoeveelheid water je in de doos doet, worden de doekjes vochtiger, dus je kan zelf bepalen of je gaat voor de modus “uitgewrongen-droog” of “doorweekt-nat”. Een gouden regel: de Cheeky Wipes-doos moet telkens binnen drie à vier dagen leeg zijn. Als de lapjes langer blijven staan riskeer je dat doekjes gaan schimmelen[*]. Dus liever met wat minder lapjes vullen als kind-lief de hele week naar de crêche is (of gewoon een ontzettend proper kind is).

Handig is ook dat in de buurt een wasemmer staat om gebruikte lapjes in te deponeren. Bij mij thuis is dat gewoon de trommel van de wasbare luiers (je wast de Cheeky Wipes dus vrolijk mee op 40 of 60°C, niks extra werk). Wie geen wasbare luiers gebruikt kan dus best een (af te sluiten) emmer voorzien, om dan de Cheeky Wipes bij de was te doen zodra je die in de wasmachine stopt. Het lijkt me niet aan te bevelen de lapjes meteen na gebruik bij de andere (gewone) was te gooien, want door de vochtigheid zou dit wel eens kunnen beginnen stinken of schimmelen. Het durft natuurlijk wel eens gebeuren dat alle lapjes in de was zitten. Oftewel koop je dan meer Cheeky Wipes, oftewel hou je een pakje wegwerpdoekjes paraat. Wij hebben een voorraad van 25 doekjes en wassen gemiddeld 2 keer per week, en hebben hiermee meestal genoeg lapjes paraat voor onze enige dochter.

Er bestaat ook een apart zakje om doekjes mee te nemen op verplaatsing. Wij vinden dat wat omslachtig en hebben in onze luiertas gewoon een pak wegwerpdoekjes zitten. Als we op weekend gaan neem ik de Cheeky Wipes-doos wel integraal mee.

[*] Ik liet een keer mijn witte Cheeky Wipes-lapjes te lang in het water liggen, met donkere spikkels op enkele lapjes tot gevolg. Om die reden zou ik aanbevelen gekleurde lapjes aan te schaffen.

Rilke