Cheeky Wipes zijn zonder twijfel de bekendste wasbare billendoekjes (of ‘mond- en kontdoekjes’, als je wilt ;-))!
Of je nu wasbare luiers gebruikt of niet, de meningen zijn unaniem: Cheeky Wipes zijn onmisbaar in de babyverzorging (en ideaal als kraamcadeau!)!

Het gebruik is eenvoudig: de doekjes maak je vochtig in de kleine doos. Je vult de doos met wat water en een paar druppels etherische olie (lavendel of mandarijn). Daarin doe je je doekjes; en klaar voor gebruik (Cheeky Wipes Mini Kit)!
De vuile doekjes gaan mee in de luieremmer of in de doos voor de vuile doekjes (deze vind je ook in de Cheeky Wipes Maxi Kit). Die grote doos is super handig dankzij het wasnet dat je erin kan hangen. Deze doos heeft nu een opening met klepje bovenaan, dat doe je open met één hand. Als je wilt, kan je een paar druppels tea tree olie toevoegen, die hebben een ontsmettende werking en beperken de geur.

Cheeky Wipes Maxi Kit - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Cheeky Wipes heeft zijn strepen al verdiend. We wilden wel jullie ervaring kennen en delen.
Cindy en Anne-Sophie hebben de Cheeky Wipes kits voor ons getest.

Anne-Sophie, mama van Jef (7 weken)

Als kersverse mama van een eerste kindje (nu 7 weken oud) word ik geconfronteerd met een divers aanbod aan babyverzorgingsproducten. Via verschillende babydozen (Babyboom, Roze Doos, Kruidvat, Colruyt, …) ontving ik allerhande staaltjes van wegwerpbabydoekjes. Ik had ook via de apotheek een voorraadje wegwerpdoekjes ingeslagen. Ik werd gelukkig ook uitgekozen door Luierhoek om de Cheeky Wipes Maxi Kit uit te testen. Ik was na de geboorte dan ook benieuwd naar het gebruiksgemak van deze verschillende babydoekjes. 

Cheeky Wipes review 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Wipes review 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Wipes review 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Zelf ben ik nogal ecologisch ingesteld en ik gebruik – met veel plezier – wasbare watjes en shampoobars. Graag zou ik binnenkort met wasbare luiers starten, want de hoop afval dat een baby produceert is erg omvangrijk! Momenteel zie ik de overstap naar wasbare luiers nog niet zo goed zitten aangezien ik de tijd en energie nog niet vind om onze eigen was te doen (mijn mama komt ze doen 😉).

Na 1 week bleek dat mijn pasgeborene zeer gevoelige billetjes heeft die snel reageren op de ‘chemische’ vochtige doekjes (Mustela, Pampers, …). Vandaar gebruikten we zoveel mogelijk papieren tissues met liniment. We waren dan ook zeer benieuwd naar de Cheeky wipes!

Het testpakket bestond uit een mengeling van doekjes: katoen wit, katoen premium wit, bamboe wit, bamboe gekleurd, microvezel gekleurd, flanel wit, ‘plush’ (minky) met motiefjes,…

Mijn voorkeur gaat sterk uit naar de witte bamboe doekjes: deze zijn wat zachter dan de katoenen doekjes (al is er na meerdere wasbeurten qua zachtheid niet zoveel verschil meer met de katoenen) en kunnen gewassen worden op 60°C. Hierdoor zijn ze hygiënisch om zowel als mond- als kontdoekje te gebruiken. De gekleurde doekjes vind ik minder nuttig aangezien ze slechts op 40°C kunnen gewassen worden. (Opmerking van De Luiehroek: je kan deze gerust op 60° wassen, we raden dat ook aan).

Een grote ontdekking waren ook de 2 flanellen doekjes, deze vond ik nog het meest aangenaam van allemaal! Jammer genoeg kan ik in de catalogus geen apart pakket flanellen doekjes vinden? (We hebben ze nu in voorraad, dankjewel voor de tip.)

Vanaf nu zijn de Cheeky wipes onze favoriete billendoekjes. Ze reinigen veel grondiger dan wegwerpdoekjes of papieren tissues. Bovendien heb je geen speciale producten nodig zoals liniment: gewoon het doekje even nat maken en klaar! Ook droogdeppen van het poepje gebeurt bij ons met een Cheeky wipe. Een natte wipe kan wel een schrikeffect geven door de koude, en dat maakt onze baby extra wakker ‘s nachts. ‘s Nachts verkies ik daarom nog steeds tissues met liniment. Ook op verplaatsing gebruik ik de Cheeky wipes niet, de wegwerpdoekjes van Waterwipes genieten nog steeds onze voorkeur hiervoor.

We hebben het geluk van een lavabo te hebben naast de ververstafel, dus we kunnen de wipes op het moment zelf nat maken onder de kraan en vervolgens laten weken in de lavabo.

Indien je geen lavabo naast de ververstafel hebt, is het gebruik van de doosjes (proper/vuil) vast zeer handig. Bij ons was het koordje dat zorgt voor de ophanging van het wasnet in de mucky doos jammer genoeg al kapot na de 1e maal wassen.

Naast het gebruik als billendoekje gebruik ik de Cheeky wipes ook zeer graag droog als multifunctioneel doekje:

  1. Als borstcompres: het doekje is minder dik als een (wasbaar) borstcompres om tijdens de borstvoeding even in de beha te steken of om de tepel te reinigen (droog of met water).
  2. Bij elke luierwissel leggen we een droog doekje op onze zoon zijn piemeltje zodat hij niet in het rond plast
  3. Bij elke luierwissel leggen we ook een droog doekje onder zijn kontje op het ververskussen voor opvang van eventuele stoelgang bij luierwissel
  4. Droge doekjes gebruiken we ook als spuugdoekjes
  5. We gebruiken ze ook als gastenhanddoekjes in het toilet (handig formaat)

Besluit: wij vinden Cheeky wipes een niet te missen item voor de babyverzorging aangezien ze multi-inzetbaar zijn (zowel droog als nat).

Cindy, mama van Boontje (2,5 jaar)

Spannend! Wij mochten de ondeugende doekjes (klinkt leuker dan ‘billen-doekje’ 😉)  testen!

Toen de doos geleverd werd, verschoot ik van de verschillende kleuren en maten die er bestaan. Wij kozen ervoor voornamelijk de kleinste vierkantjes te gebruiken, omdat ze goed in de doos passen en gemakkelijk zijn voor kleine handjes. De grotere doekjes kunnen later nog van pas komen. De witte doekjes gebruiken we voor de billetjes, de gekleurde voor de mond en de handjes.

“Wit voor de billetjes!”
Bij het verversen van onze baby stapelden de wegwerpdoekjes zich wel eens op, met schuldgevoelens tot gevolg. Zijn die dikke natte doekjes goed voor het milieu? Ook waren de billetjes soms te rood naar mijn zin. Deze schuldgevoelens zijn met de Cheeky Wipes verdwenen.

Mijn man was aanvankelijk sceptisch. Zo’n overgang van wegwerp naar herbruikbare doekjes, is ook niet niets, hé. Hij is ondertussen ook overtuigd. Ons Boontje krijgt minder uitslag en zo’n fris doekje is soms wel een makkelijk alternatief voor een washandje.

De klik moest gemaakt worden: na de billetjes vegen, het doekje niet weggooien. Naast de vuilbak aan de wastafel staat nu ook een mandje met een wasnetje. Zo gaan de vuile doekjes onmiddellijk in het waszakje.  Het vol zakje gaat de wastrommel in, en de doekjes komen er weer heel proper uit. De Cheeky Wipes ruiken heerlijk, dankzij de druppeltjes essential oil body wipes. Daar ben ik wel blij om. Zo overheerst de geur van vuile billetjes/ een vuile pamper nooit de ruimte. 😉

Ook voor het potje worden de Cheeky Wipes gebruikt. Uiteraard is het voor ons Boontje leuk om een velletje wc-papier van de rol te trekken, maar toch moet mama nog eens met een doekje vegen. Het is al een routine geworden. 😊

“Zacht, mama”
Ik wou mijn dochter aanleren om haar mondje en haar handjes zelf af te vegen. Ze is nu 2,5 en fruit of snoepjes eten eindigt regelmatig in een smodderboel. “Mondje afgeven aub”, wordt nu beantwoord met: “ike neme”. Ons Boontje loopt dan snel naar ’t doosje om er een proper gekleurd doekje uit te nemen. Liefst die met de diertjes: “zacht, mama! Zacht!”

Als we op uitstap gaan, leg ik enkele doekjes in het witte zakje dat meegeleverd werd. De doekjes blijven er goed vochtig. Ik moet er dan wel telkens aan denken om een tweede zakje mee te nemen voor de vuile doekjes in te doen. Dit loopt nog niet altijd even vlot.

Overall: wij zijn overtuigd! De Cheeky Wipes zijn multi-inzetbaar, makkelijk in gebruik en ze ruiken heerlijk. Het is een leuk alternatief voor wegwerpdoekjes en grote washandjes. Ze nemen geen plaats in de wasmachine en het gebruik van wegwerpdoekjes is thuis drastisch verminderd. De verschillende kleuren maken het leuk om te gebruiken. Wij gaan all the way voor Cheeky Wipes!

Cheeky Wipes review 5 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Wipes review 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Cheeky Wipes review 2 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging

Bij deze is het bevestigd: Cheeky Wipes zijn ‘een niet te missen item voor de babyverzorging’ en ‘multi-inzetbaar, makkelijk in gebruik en ze ruiken heerlijk’.

 

Ontdek Cheeky Wipes, you will love them!

Cheeky Wipes review 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging