Zonneproducten 2

Wanneer de zon schijnt, blijf je niet binnen zitten. De speeltuin lonkt, je wilt gaan zwemmen,…

Met de zomer voor de deur is het belangrijk de juiste zonnebescherming te gebruiken. Een verbrande huid is pijnlijk en dat wil je je kind besparen. Maar het is niet enkel pijnlijk, directe blootstelling aan zonnestralen is ook schadelijk. 

UV-stralen zijn schadelijk voor iedere huid, maar zeker de eerste levensjaren zijn bepalend voor latere risico’s op huidkanker: de kiem wordt gelegd in de kindertijd. 

We zetten daarom de beste tips voor zonnebescherming op een rijtje.

 

Hoe bescherm je de huid het best tegen de zon?

Kledij biedt de beste bescherming: met een gekleurd T-shirt, een langer shortje en een zonnehoed ben je nog het best beschermd. Ga je het water in? Dan beschermen UV-werende pakjes het best tegen de zon.

Zuigelingen hou je gewoon best uit de zon. Leg ze onder een parasol of in de schaduw, maar smeer hen ook dan in! De huid van een boorling is dun en broos.

Directe zonnestralen vermijden, is het best. En als je de zon ingaat – want die speeltuin staat echt niet altijd in de schaduw -, smeer je kind dan regelmatig in met zonnecrème.

Minerale zonnecrème voor je kind

Onze huid absorbeert makkelijk producten. Een baby- en kinderhuid zijn hier extra gevoelig aan. Daarom is het belangrijk bewust te zijn welke producten we gebruiken voor de verzorging van onze kinderen. Daarom, in de zon: bedek de huid zoveel mogelijk en wat je niet kan bedekken, smeer je in met een 100% minerale zonnecrème voor een fysieke beschermingslaag, met minimale beschermingsfactor (SPF) 50.

Wij zijn de allergrootste fan van de zonneproducten van Naïf! Naïf kiest immers voor een natuurlijke, minerale filter: zinkoxide. Deze zinkoxide legt een laagje op de huid die schadelijke zonnestralen weerkaatst. In tegenstelling tot een chemische filter, dringt ze niet in de huid, maar blijft er in een dun laagje op liggen. Chemische UV-filters, bv octinoxaat, homosalaat of oxybenzon die je vindt in chemische zonnebescherming, worden makkelijker door het lichaam opgenomen en blijven soms langer in het lichaam aanwezig. Een minerale zonnecrème blijft daarom aanbevolen, ook voor oudere kinderen. Een handig voordeel van een minerale filter: je hoeft niet te wachten totdat ze zonnecrème ingewerkt is. Insmeren en naar buiten, dus. Instant happiness!

Naïf zonnecrème of zonnelotion heeft een natuurlijke samenstelling, wat de kans op huidirritatie verkleint. Veel zonnecrèmes op basis van minerale filters laten een witte waas na, wat de keuze voor een minerale filter minder aantrekkelijk maakt. Als dat je tegenhoudt, hebben we goed nieuws. Dankzij de natuurlijke oliën die Naïf aan de zonnecrème toevoegt, smeert Naïf zonnebescherming zeer goed uit zonder witte waas! Heel fijn als je kindje en jijzelf er niet uitzien als een wit spook.  Omdat de proof in the pudding zit, hebben we Naïf zonnecrème laten testen. En onze testers bevestigen wat we zeggen 🙂 Je leest de review hier.

Welke zonnefactor voor mijn kind en voor mij?

Kies je SPF 50 of SPF 30? SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoeveel bescherming een zonneproduct geeft. Welke je best gebruikt, hangt van het huidtype af. Een bleke huid die snel verbrandt zonder bruin te worden, smeer je in met SPF 50. Een huid die minder gevoelig is, heeft voldoende bescherming met SPF 30. Onze tip: voor baby’s en peuters raden we wel steeds SPF 50 aan.

Belangrijk: vergeet jezelf niet te beschermen! Naïf heeft verschillende zonnecrèmes en -lotions voor grown-ups met verschillende beschermingsfactoren!

Zonnecrème of -lotion?

Het verschil tussen zonnecrème en zonnelotion zit hem in de hoeveelheid water: in de lotion zit meer water, waardoor hij makkelijk smeert (zonder witte waas!) en snel absorbeert. Door natuurlijke oliën (oa zonnebloemolie) toe te voegen aan het product, werkt de zonnebescherming ook optimaal in combinatie met water.

Wanneer smeren en hoe vaak?

Wacht niet te lang om zonnecrème te gebruiken: ook bij de lentezon komen er al UV-stralen aan te pas die schadelijk kunnen zijn. Is de UV-index 3 of 4? Dan smeer je best al, zeker bij een bleke huid.

Chemische filters hebben een inwerkingstijd nodig. Je moet ze dus een half uur voordat je naar buiten gaat al aanbrengen. Een minerale filter geeft onmiddellijke bescherming. Smeer iedere 2 uur en wanneer kinderen uit het water komen.

Wat doe je met ‘oude’ zonnecrème van vorig jaar? Deze biedt doorgaans minder bescherming omdat er na opening verval optreedt. Controleer zeker de bewaartermijn en hou hier rekening mee.

Hoe verzorg ik de huid na een zonnige dag?

Goed gesmeerd in de zon is half gewonnen. Nu de na-verzorging nog! Uit de zon en klaar voor bed? Vergeet de huid van je kindje niet extra te hydrateren en de vochtbalans op peil te houden. Dat kan door een verkoelende crème te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Naïf verzachtende aftersun. Deze kalmeert, hydrateert en herstelt de huid na een zonnige dag. Bijkomend voordeel: je gaat minder snel vervellen en houdt je bruine teint langer.

Is een gewone bodylotion voldoende? Over het algemeen wel. Ben je echt verbrand? Dan smeer je wel met een hydraterende aftersun zonder parfum en/of menthol. Deze laatste kan huidirritatie veroorzaken in geval van zonnebrand.

Als je beide combineert, is je kindje optimaal beschermd deze zomer!

Welke zonnecrème is milieuvriendelijk?

Met Naïf zonneproducten draag je zorg voor het milieu. In tegenstelling tot veel andere soorten zonnemelk, zijn de producten van Naïf vrij van microplastics en zijn ze oceaanvriendelijk. Door de natuurlijke samenstelling zijn ze niet schadelijk voor planten en dieren die leven in onze zeeën. En van water gesproken: de zonnecrème is waterbestendig!

Een weetje: in Hawaï zijn zonnecrèmes met oxybenzon en octinoxaat officieel verboden omdat ze het lokale mariene leven aantasten, onder andere verkleuring van de koraalriffen. Je kan nagaan of jouw zonnecrème een label ‘ocean friendly’ of ‘formula respectful of marine life’ heeft. Deze labels garanderen nog geen 100% ecologisch product, want er kunnen nog steeds microplastics aanwezig zijn.

10 tips voor zonnige momenten met je kindje

  1. Kom zo weinig mogelijk in de zon
  2. Begin vroeg genoeg met smeren,  ook in de lente is de zon schadelijk
  3. Bedek zoveel mogelijk huid met kledij en een zonnehoedje
  4. De kinderhuid is zeer gevoelig: hou zuigelingen uit de zon en smeer met een minimale beschermingsfactor van 50
  5. Een minerale zonnecrème biedt de veiligste bescherming èn kies eentje die goed is voor fauna en flora (non-nano)
  6. Kies voor UV-werende kleding als kinderen het water in gaan
  7. Vergeet oren, puntje van de neus, handen en voeten niet
  8. Gebruik ook zonnebescherming in de schaduw
  9. Smeer van zodra je naar buiten gaat en na maximum twee uur opnieuw (bij contact met water: verhoog je frequentie)
  10. Zorg voor een goede na-verzorging met aftersun
Close Pop-in UV werende shirt Kolibri - De Luierhoek, wasbare luiers

We baseerden ons voor dit blogbericht op een artikel uit de Standaard, ‘Uitgeklaard – Een crème van een kind’ van juni 2021.

Naïf Zonnecrème Baby getest door Katrien 4 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Naïf Zonnecrème Baby getest door Katrien 3 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging
Naïf Zonnecrème Baby getest door Marjolein 1 - De Luierhoek, natuurlijke verzorging