De eerste dagen na de geboorte van je kind zijn zonder meer uniek en bijzonder. De kraamtijd is de tijd die je nodig hebt om te herstellen van de geboorte én om te wennen aan je leven met je nieuwe baby. Want na de geboorte gaat het leven verder, maar net een beetje anders.

Men spreekt van een periode van 6 weken. In die tijd heeft jouw kind veel van je zorg en aandacht nodig, maar ook jij, je partner en je gezin hebben tijd nodig om een nieuw gezin te vormen.

Na het contact tijdens je zwangerschap is je kindje er nu echt. De eerste dagen zijn echt een kennismaking en kan je vaak niet genoeg naar je kindje staren. Hoe mooi is hij of zij wel niet? Is het wel echt allemaal? Hoe  hebben we dit gedaan? En hoe cool is dat?

 

Zorgen voor je baby

Het leven van je baby bestaat de eerste dagen voornamelijk uit slapen, eten, huilen, luierwissels, even bij je liggen en weer slapen.

De zorg voor je kindje is tijdens die eerste weken een dagtaak en gebeurt op het ritme van je baby. Het is op die momenten dat jullie elkaar stap voor stap leren kennen.

De eerste dagen leer je met een vroedvrouw zorgen voor je baby: hoe geef je een babybadje, hoe geef je borstvoeding of flesjes, hoe kan je het rustig te slapen leggen, wat doe je als je kindje huilt, …

Voeden

Soms volgen voedingsmomenten elkaar snel op. Als je borstvoeding geeft, is dat de eerste dagen vaak wat zoeken, zeker als de borstvoeding niet vlot op gang komt. Als je tussen voedingen afkolft om de melkproductie te stimuleren, is het normaal dat het meeste van je tijd en aandacht daarnaartoe gaat tijdens die eerste dagen. Borstvoedingsthee van Weleda kan de productie van moedermelk alvast een handje helpen.

Wasbare borstcompressen zijn erg handig als je veel stuwing hebt. Ze absorberen heel goed, wat voor jou een extra zekerheid geeft. Bij De Luierhoek vind je borstcompressen uit zachte bamboe, antibacterieel ,huidvriendelijk en met hoge absorptie.

Borstvoeding verloopt niet altijd volgens het boekje. Heb je pijnlijke tepels of tepelkloven? Dan kan natuurlijke tepelzalf van Weleda helpen.

Geef je flesvoeding? Dan kan je partner een deeltje opnemen, die doet dat vast met plezier. De vroedvrouw helpt je op weg met een voedingsschema.

borstvoeding

Verzorging

Badmomentjes kunnen een hele leuke activiteit zijn met jullie tweetjes of drietjes (of …).

Een baby’tje hoeft niet zo vaak in bad te gaan. 1 maal iedere twee dagen is voldoende.

De ene keer geef je je baby een badje met badolie, een andere keer kan je het wassen met wat milde wasgel of babyshampoo. Nog handig is wasgel en shampoo in 1. Gebruik ook dan wat badolie in het water, zo hydrateer je de huid van je kindje.

Een badmoment kan je baby een gevoel van geborgenheid geven en het is zalig om daar naar te kijken 😊. Je baby herkent het gevoel van warm water uit de baarmoeder. Een Shantala babybadje geeft je baby extra dat gevoel van geborgenheid: je baby neemt de houding aan dat het kent uit de baarmoeder en wordt daar rustig van Het is een plezier om ze te zien spetteren met hun handjes.

Wat heb je best in huis voor de babyverzorging?

Voor badmomentjes voorzie je wasgel, babyshampoo en badolie.

baby badolie
shntala bademmer

Heeft je baby wat last van melkkortjes? Melkkorstjes -ook wel berg of dauwworm genoemd- zijn dunne gelige korstjes op het hoofd van je baby. Het is talgafscheiding. Ze zijn onschuldig, maar kunnen wel wat jeuk geven en lastig om weg te krijgen. Met melkkortsjes crème Van Nosko  kan je de melkkorstjes wat losweken en vervolgens gemakkelijk verwijderen.

Luierwissels

Luierwissels zijn momentjes van quality time. Het klinkt als een werkje, maar het is telkens een momentje dat je met elkaar in interactie bent met gesprekjes en gekir 😊.

Een luierwissel kan je ook zo gezond en handig mogelijk doen.

Voor de luierwissel zijn wasbare billendoekjes een aanrader. Je kan deze ook al meenemen naar het ziekenhuis. Of leg ze thuis klaar als je thuis bevalt.
Allereerst zorgen deze billendoekjes voor propere handen voor jou, ook als de billetjes erg vuil zijn.
Wasbare billendoekjes zijn eenvoudige doekjes uit katoen of bamboe die je vooraf al nat hebt gemaakt. Het is de meest gezonde en ook goedkope manier om de billetjes te verschonen. Ze zijn echt handig voor alles: geeft je kindje wat melk terug? Dan heb je deze doekjes snel bij de hand.  Je gebruikt ze het gemakkelijkst in een Kit van Cheeky Wipes of BilliesBox.

Een must have is liniment. Liniment kan je bij een luierwissel gebruiken om de billetjes te verzorgen. Als je baby een droge huid heeft, kan je het ook gebruiken om droge plekjes in te smeren. Het is een flesje natuurlijke, voedende crème waarmee je de babyhuid op een milde manier kan voeden.

Vaak start je in het ziekenhuis of thuis met newborn wegwerpluiers. Heb je al aan wasbare luiers gedacht? Ook een boorling kan wasbare luiertjes dragen.

Bij De Luierhoek hebben we een aanbod aan ieniemienie wasbare newbornluiertjes.

Wil je liever geen wasbare newborn luiers aankopen? Je kan de newborn luiers huren voor 4 weken. Met dit huurpakket start je al vanaf de eerste dagen met wasbare luiers en kan je in die periode ontdekken of deze iets voor jullie zijn.

Luierwissel wasbare luiers - De Luierhoek

Slapen

Slapen is je baby’s top priority. Een baby slaapt het grootste deel van de dag. En hopelijk ook van de nacht.

De eerste nacht thuis is vaak een lastige nacht. Het is soms goed om dit te weten, zodat je je die nacht niet te veel zorgen moet maken. Het is voor je baby wennen: het ligt plots in een nieuw bed in een nieuwe ruimte. Voor heel wat ouders staat die nacht in hun geheugen als een vermoeiende nacht. Een troost: de tweede nacht is vaak rustiger.  Een tip: je kan je kindje ook te slapen leggen in een kleinere mand van de buggy, dat zorgt voor wat meer geborgenheid.

De vierde nacht heeft je kindje vaak last van krampjes. Op die dag worden de darmpjes gevormd. Als je dit weet, kan je dat geruststellen. Want ook dit gaat voorbij.

Is je kindje onrustig in bed? Inbakeren doet wonderen. Het geeft je kindje het gevoel van geborgenheid uit de baarmoeder. Het is een eeuwenoud middel om baby’s te helpen rustig in te slapen. Omdat je kindje geen grote bewegingen kan maken, gaat het zichzelf ook niet wekken.

Inbakeren kan je de eerste weken ook al met een inbakerslaapzak. Deze inbakerslapzakken kan je ook als slaapzak gebruiken wanneer je de knoopjes aan de armsgaten opent. Met deze inbakerslaapzakken doe je geen dubbele aankoop en kan je op je gemak uitproberen waar je kindje het best in slaapt.

ErgoCocoon_inbakerslaapzak_2.5TOG_Berries_Night-sky_Sage

Een slaapzak is een must

Met een slaapzak slaapt je kindje veilig. Een slaapzak heeft een juiste pasvorm en blijft mooi aan, zodat je kindje veilig met het hoofdje uit de slaapzak blijft. Voorzie daarom een slaapzakje met een aangepaste TOG waarde, aangepast aan het seizoen. Zo hoef je weinig tot geen extra dekens te gebruiken.

Huilen

Baby’s huilen natuurlijk ook. Dat doen ze om meerdere redenen, telkens omdat ze voelen dat ze je nodig hebben

Huil kan omdat ze

  • het te koud of te warm hebben
  • honger hebben
  • nog een boertje moeten laten
  • een vieze luier hebben
  • krampjes hebben
  • niet lekker liggen
  • of gewoon lekker geknuffeld willen worden.

Maar soms is er gewoon niets aan de hand en huilt je kindje zomaar.

Je leert stilaan de signalen herkennen: stampt het met de beentjes, dan zijn het misschien krampjes, zuigt je baby of een handje, dan heeft het honger, … Soms weet je het pas als je ziet wat er werkte.

Eén gouden regel: je kan een kleine baby niet verwennen, voel je dus niet schuldig over troosten en knuffelen wanneer je daartoe de behoefte voelt. Op deze momentjes van ongemak leert je baby dat er mensen zijn die heel heel heel veel van hem of haar houden er ervoor willen zorgen dat alles goed komt. En daar draait het toch om, niet?

Heb je het gevoel dat je baby de hele dag huilt en dat het je te veel wordt? Bespreek dit zeker met je vroedvrouw, ze kan je verder helpen.