Het merk Doodush is nieuw in ons gamma. Ze hebben leuke en schattige overbroekjes die doen denken aan Milovia. Ook de inleggers zijn heel gelijkaardig. Of ze nog meer gelijkenissen hebben, lieten we testen door drie mama’s.

De mama’s geven unaniem aan dat de luiers een goed humeur stimuleren, een groot gebruiksgemak hebben, slank zijn aan de poep en de inleggers supersnel droog zijn.

Er zijn uiteraard ook beperkingen aan deze vouwluier.
Voor grote plassers raden we een voorgevormde luier aan of een inlegger uit bamboe of hennep.
Het overbroekje van Doodush is gemaakt voor vouwluiers en past niet goed over voorgevormde luiers, aangezien het model hoog is uitgesneden aan de heup.

Sanne, mama van Rana (18 maanden)

Ons dochtertje Rana (18 maanden) had de eer om het nieuwe merkje Doodush te testen. En wat zijn we blij dat we dit hebben mogen doen! Al bij het openen van ons testpakketje werd ik enthousiast door de vrolijke print. Ik keek er meteen naar uit om deze aan haar billetjes te zien 😊.

Wat onmiddellijk opviel, is hoe zacht de inlegger en het overbroekje aanvoelen. En ook na het wassen blijft dit zo. Pluspunt is ook dat de inlegger vrij snel droogt.

De Doodush is een heel handige luier om aan te doen. Dat vinden zowel wij als de grootouders (die ook aan het testwerk werden gezet 😊). Zo moet er namelijk maar één handeling gebeuren, terwijl het bij de luiers die wij gebruiken over twee handelingen gaat. Ook het feit dat je het overbroekje aan de hand van de drukknoppen echt op maat van je kindje kan maken, is mooi meegenomen.

Vergeleken met de luiers die we normaal gebruiken (Totsbots Bamboozle en Lucie Nature), ziet Rana’s poep er slanker uit met de Doodush luier. Hij sluit ook heel mooi aan, waardoor ze nog steeds vlot kan bewegen en rondlopen. We vinden het wel jammer dat het overbroekje niet mooi past over de luiers die we normaal gebruiken. We hebben het eenmaal geprobeerd, maar het overbroekje is vrij hoog uitgesneden waardoor de andere luier er onderuit kwam. Met wat wringen lukte het uiteindelijk wel en hadden we ook geen lekjes, maar het is naar onze mening geen aanrader om het Doodush overbroekje te combineren met de Totsbots of Lucie Nature luiers.

Persoonlijk zijn wij heel enthousiast over de Doodush luier. We hebben geen last gehad van lekjes en zijn ook heel tevreden over het absorptievermogen. We vragen ons wel af hoe het zou zijn bij stoelgang, maar dat hebben we niet kunnen uittesten aangezien Rana tijdens het dragen van de luier enkel geplast heeft. 

 

Ik denk dat een tweedelig systeem met voorgevormde luier net iets minder kans geeft op lekken en bevuilde overbroekjes, omdat deze volgens ons toch nog meer opneemt dan een inlegger. Voor de nachten kunnen we geen evaluatie maken aangezien Rana de luier ’s nachts niet gedragen heeft. Maar over het algemeen zijn wij heel tevreden dat we deze luier hebben leren kennen en zouden we hem aanraden bij alle gebruikers van wasbare luiers, zeker wat zachtheid en gebruiksgemak betreft!

Frauke, mama van Ada (2 maanden) en Ezra (23 maanden)

Ik heb het grote geluk gehad een overbroekje met inleggers van het merk Doodush te mogen testen bij mijn twee kindjes. Ik heb een zoontje, Ezra (13 kg) en een dochtertje, Ada (5 kg). 

Mijn eerste indruk was meteen positief. Het printje alleen al gaf me meteen een vrolijk gevoel, want zeg nu zelf, wie wil er nu geen alpaca’s rond zijn billen? Het broekje voelt heel zacht, soepel en rekbaar aan. Ik heb wel het gevoel dat ze wat dunner aanvoelen dan de broekjes van Bamboolik die ik normaal gebruik. Maar dat zal waarschijnlijk niets af doen aan de kwaliteit.

Ik gebruikte hem eerst met de kleinste inlegger bij mijn dochtertje. Ik deed hem op de kleinste stand. Hij zit heel mooi rond de billen, het is een klein pakketje wat ik wel belangrijk vind rond die mini-billetjes. Ze had hem meteen drie uur aan en ik had nog steeds geen lek. De inlegger was wel zeer goed verzadigd. De tweede keer deed ik hem opnieuw bij haar aan met een M inlegger van Milovia, die past er perfect in. De inleggers zijn trouwens heel vergelijkbaar met die van Milovia, met twee verschillende kanten. Deze keer maakte ze een goede portie stoelgang, alles bleef netjes in het overbroekje, maar deze werd wel vies dus moest ik hem wassen (ik heb nog nooit een proper overbroekje bij haar gehad na stoelgang, dus dit verwachtte ik ook niet).

Na de wasbeurt was het tijd om hem te testen bij mijn zoontje. De inleggers drogen heel snel, vergelijkbaar met die van Milovia. Ik gebruikte hem in de grootste stand met de twee inleggers samen. Hij zat minder goed dan bij mijn dochtertje, eigenlijk vind ik hem net te klein vallen bij hem. Er zit geen groeimarge meer in zeg maar. Dat vind ik wel jammer want hij is nog lang niet zindelijk. Mijn zoontje droeg hem ook drie uur en alles bleef mooi binnen het broekje. De inleggers waren ook hier volledig verzadigd. Toen hij er stoelgang in maakte werd het broekje ook vuil, en ik merkte dat die er aan de naad wat leek door te komen. Hij had hem zeker niet te lang aan, dit vond ik dus wel wat teleurstellend. Maar qua absorptievermogen kan hij dus echt wel wat aan, drie uur bij mijn peuter vind ik echt een mooie prestatie.

Over het algemeen gebruik ik hem minder graag bij mijn zoontje omdat ik hem enorm vind spannen aan zijn buik, ook mis ik bij hem een dubbele lekrand, gewoon voor de zekerheid. Je kan de luier eigenlijk prima vergelijken met Milovia, een heel goed alternatief lijkt me. Maar voor mijn oudste houd ik het toch bij mijn Bambooliks, deze zijn iets stugger, maar veel groter én hebben een dubbele lekgoot. Maar daarnaast, vind ik hem wel ideaal bij mijn dochtertje. 

Hij is heel aangenaam in gebruik, sluit mooi aan rond de billen, het is geen groot pakket en het absorptievermogen is prima. Kortom, als hij klaar ligt in de kast, zal ik altijd deze als eerste gebruiken bij mijn kleine meisje, bij haar is het echt een toppertje!

Anneleen, mama van Tijl (9 maanden)

Deze kerstvakantie testte Tijl Doodush uit. Wanneer het pakje thuis toekwam, vonden we de luier onmiddellijk heel leuk. Hij lijkt heel erg op de broekjes van Milovia. En die vinden we heel mooi en fijn! 

We deden de luier een vijftal keer aan en jammer genoeg hadden we elke keer een lekje. Tijls rompertje was telkens nat. Zonde… Het broekje was nat aan zijn lies. De elastiek leek nochtans even stevig als ander luiers. Het broekje voelde ook aan de buitenkant nat aan.  Met onze andere luiers hebben we nog maar zelden een lekje gehad. We hadden dit niet verwacht. 

We probeerden de luier ook als overbroekje over onze andere luiers (Lulu Nature, Little Lamb en Totsbots), maar dit lukte niet. Het broekje sloot niet de ganse binnenluier af. De broekjes van Milovia passen voor ons wel over de Little Lambs en de Totsbotsluiers. 

Tijl laat zijn luier de laatste tijd niet zo makkelijk meer verversen… Hij rolt en draait en wringt tegen. In dat opzicht zijn deze luiers makkelijker dan een tweedelig systeem. Wat het gebruiksgemak betreft zijn we dus fan! 

Tijl heeft een dun poepje met deze luier, zijn rompertjes zaten plots allemaal aan de ruime kant. Het overbroekje en inlegger zijn supersnel droog, veel sneller dan onze andere luiers. Omdat Tijl ziek was is het niet gelukt om de luier te laten testen door grootouders of crèche…  

Momenteel zijn we dus niet echt grote fan en gebruiken we liever onze andere luiers. Jammer! De lekjes zijn uiteraard de reden hiervoor. Het aandoen en gebruiksgemak was wel ok!   

Tijl vond het sowieso heel fijn om proefkonijn te zijn! 🙂 

Onze conclusie

Doodush lijkt op de luiers van Milovia.

De voordelen van deze inleggers zijn hun slanke pasvorm en de erg korte drooogtijd van de fleece inleggers.
De overbroekjes voelen erg zacht en soepel aan.

Deze vouwluiers uit microvezel hebben hun beperkingen voor kinderen die veel plassen

  • een inlegger uit microvezel heeft een lagere absorptie dan bijv. een inlegger uit hennep . Door druk op de luier bij het zitten of liggen kan bij oververzadiging van de luier een teveel aan vocht uit een inlegger geduwd worden
  • een vouwluier absorbeert minder dan een voorgevormde luier
  • deze slanke overbroekjes zijn wat te krap om meerdere inleggers op elkaar te gebruiken

Voor kinderen die veel plassen raden we daarom steeds een voorgevormde luier uit een natuurlijk materiaal aan.