Wasbare luiers mogen dan minder lekken dan wegwerpluiers, niets is onfeilbaar. Daarom: wat doe je als je een lek hebt met de luier?
Dit wordt dus een bericht met problemen én oplossingen 🙂

Dit zijn de twee vragen die je moet stellen:

  • waar lekt de luier: lekt ze langs de beentjes, langs het buikje of is het lek doorheen het overbroekje?
  • is de luier of de inlegger erg nat?

De eerste vraag: waar lekt de luier?

Zijn er lekken langs de beentjes?

Dan is dat meestal omdat luier niet goed aanpast. De luier mag zeker niet gapen aan de beentjes. Het helpt vaak om de luier iets strakker te sluiten.

Heb je een meegroeiluier? Probeer dan even de maat aan te passen dmv de maatknopjes aan de voorzijde, totdat je het gevoel hebt dat de luier goed aansluit aan de beentjes. Het kan bijv helpen om de maat groter te maken en de luier hoger op het buikje te sluiten. Het is een beetje zoeken en uitproberen, als de luier goed aansluit heb je vast de juiste maat gevonden.

Het je een luier of overbroekje in meerdere maten? Probeer dan even een grotere of kleinere maat van broekje.

Let ook op met teveel aan inleggers. De elastiek van het overbroekje mag niet gapen omdat de inleggers te dik zijn of te dicht tegen de rand liggen (zie de afbeelding hiernaast).

Lekt de luier langs de rug of het buikje?

Als de luier langs de bovenzijde (buik of rug) lekt, dan is het overbroekje meestal te klein. De rand van het overbroekje moet steeds boven de luier uitkomen.  Als de bovenzijde van de luier even hoog is als de bovenrand van het overbroekje, dan schakel je best over naar een grotere maat overbroekje.

Zijn er lekken door het overbroekje heen?

Meestal is dan het overbroekje versleten. De PUL aan de binnenzijde – datgene wat de luier waterdicht maakt- is het meest gevoelige onderdeel van de luier. Wanneer dit versleten is, kan je dat niet herstellen en koop je best een nieuw.

Bij all in one luiers hoeft dit niet te betekenen dat je alle luiers opnieuw moet aankopen. Je kan een 5-tal overbroekjes per maat aankopen die je over de luier gebruikt. Dit wordt in gebruik dan een tweedelige luier, maar het bespaart je wel heel wat geld.

Gebruik je pocketluiers? Dan kan je de overbroekjes jammer genoeg niet afzonderlijk aankopen. De inleggers van de pocketluiers kan je meestal wel gebruiken in een overbroekjes van vouwluiers, zoals bumGenius Flip en Milovia. Of je gebruikt een extra overbroekje over de luier.

Je tweede vraag: voelt de inlegger erg nat aan?

Als de inlegger heel nat is, is extra inleg meestal de oplossing. De inlegger is dan immers te verzadigd om vocht vast te houden en dit kan lekken door het overbroekje.

Je kan dit doen met een extra inlegger of je kan ze ook vervangen door een grotere inlegger zoals bijv de Little Lamb bamoe inlegger.

Is dit inlegger natter aan de voor- of achterzijde? Dan helpt het om ze op die plaats dubbel te vouwen of op die plaats een extra inlegger te leggen.

Met deze tips zou het moeten lukken om eventuele – en laat ons eerlijk zijn: beperkte’- lekken te lijf te gaan.

Heb je zelf nog tips? Laat ze zeker horen! Je kan ze hieronder posten.

Catty