Het Luierhoek-team lijkt soms op de ontwikkeling van een kindje: het gaat soms snel en in sprongen.

We hebben er een nieuwe consulente bij in het team  #fanvanwasbaaroostvlaanderen :-).

Evy, mama van 2 fijne dochters en een schattig baby-zoontje is onze nieuwe consulente in Zwalm.

Evy is een beetje van een duizendpoot vol creatieve ideeën. Samen met Lien vormt ze het duo van Blij in Bloei. Blij inBloei staat voor begeleiding van jonge mama’s, workshops rond babymassage, dragen, ….
Ze heeft als creatieve madam haar eigen bedrijf Mynye Recycling.

En toen kwam het luierverhaal. Een mooi combinatie ….

To be wasbaar of not to be wasbaar? That’s the question.

Veel werk, veel was, veel harder stinken, dikke luierkontjes, natte luiers, vele kapotte billetjes, veel ecologischer als je meer moet wassen?,…
Dat en nog veel meer waren ook mijn vooroordelen ten opzichte van wasbare luiers.

Maar ik beken: ik ben geplooid, volledig overstag gegaan, het roer omgegooid, draait het niet vierkant dan draait het rond.

Mijn jongste telg kan niet tegen wegwerpluiers dus zijn we heel vroeg overgeschakeld naar wasbare luiers. Gestart met her en der ons oor te luisteren te leggen, polsen bij andere ouders wat zij goede systemen vonden, even een pakket uitgeprobeerd en we waren vertrokken.

We zijn daarin zeker niet de eerste geweest die ons door onwetendheid eerst hebben laten vangen om 2dehands all-in-one luiers te kopen. Die met zekerheid vaak lekken aangezien die geen 3 kind-luierperiodes meegaan. Maar dat hebben we dan ook weer geleerd. Dit zijn nu onze reserves met een overbroekje over.

Mijn voorlopige favoriet zijn de Totsbots.

Niks zaliger dan zo’n zacht wasbaar luierkontje met vrolijke kleurtjes te strippen en er weer een nieuw kleurtje rond te mogen doen.

Ik vind het heerlijk om in de zomer al die vrolijke luiers aan de wasdraad te zien wapperen terwijl daaronder een klein patatje ligt te luieren (letterlijk en figuurlijk) op een al even vrolijk dekentje.

Zeer romantisch en ontspannen beeld, maar hoe zat het dan ook al weer met de vele was die er bij komt?
Tja, ik beken: ik heb extra was! Welgeteld 2 machines per week. Dus niet zoals velen denken 4 tot 5 extra wasmachines.

En hoe zat het dan met extra plooiwerk?
Even eerlijk: dat valt reuze mee. Mijn heerlijk zen-momentje is in de zetel met een wasmand luiers, een rol inleggers en een tas thee de dag afsluiten of beginnen met het klaarleggen van de wasbare luiers voor de crèche of in de mand wasbare luiers. Zo ligt altijd alles kant en klaar en lijkt het bij het verversen alsof je gewoon simpelweg 2 pampers boven elkaar aandoet.

Dus extra handeling bij het verluieren?  Welgeteld 1: het overbroekje over de luier ipv enkel een wegwerpluier.

Heb ik je nog niet overtuigd?
Geen probleem, er bestaat zoiets als luiers huren om uit te proberen dus ik zou zeggen: doen. Want 1 maal je gebeten bent door de wasbare luiermicrobe is er geen weg meer terug. En is dat erg? Absoluut niet, want je maakt er niet alleen de wereld een beetje mooier mee, ook de billetjes van je kleine wondertje worden er vrolijker van.

Evy