Herbruikbare luiers hebben een ‘vollere’ pasvorm dan wegwerpluiers. Je voelt dit natuurlijk wanneer je je kindje onder zijn of haar poepje vasthoudt. Het is echter niet zo dat een kind met een wasbare luier een ‘dikke poep’ heeft.
De eerste weken kunnen de luiers nog te groot of te dik zijn. Het is belangrijk dat luiers goed aanpassen en dat de beentjes van je kindje door de luier niet wijd uiteen staan. Vertrouw hiervoor gerust op je intuïtie.
Eens gestart met luiers, waarop moet je letten bij de kleding? Moet je kindje een grotere maat dragen? Dit is afhankelijk van kind tot kind. Bij goed gebouwde kindjes met een babybuikje en stevige billetjes mag je de broekjes een maat groter kopen dan de T-shirts. Bij slanke kindjes is dit niet noodzakelijk. Onze dochter bijvoorbeeld draagt dezelfde maat broekjes als T-shirtjes. Herbruikbare luiers zijn voor haar zelfs een oplossing zodat haar broek niet zou afzakken. Elk ‘nadeel’ hebbe zijn voordeel 😉
Vermijd toch slanke broekjes met een recht model aan te kopen. Slanke jeansbroekjes lukken bij onze kinderen niet omdat ze spannen aan de buik. Jeans geeft niet zo gemakkelijk mee.
Ga je voor slank? Dan is dit onze top vier van slanke modellen:
- De strikluier
- Itti Bitti d’lish & Bitti Boo: slanke pasvorm, zit laag op de heupen. De inleggers kan je er bij de hele kleintjes uit halen zodat ze nog slanker zijn
- bumGenius Flip
- bumGenius one size: voor een pasgeborene heeft deze luier een kleine, dunne inlegger
Catty
Ik begrijp dat je knederin kunt stimuleren om eerder zindelijk te worden. Als dat spelenderwijs kan is dat helemaal fijn. Dus laat zoveel mogelijk ouders van je ervaringen en tips profiteren!Ik wil hier wel een kanttekening plaatsen: De verwachting wekken dat alle knederin met anderhalf jaar zindelijk kunnen zijn is niet realistisch. Soms zijn er erfelijke factoren of andere omstandigheden waardoor het niet lukt om zindelijk te worden. Zeker het s nachts zindelijk worden is voor sommige knederin heel moeilijk. Er rust al een taboe op bedplassen en voor die ouders van bedplassers en de knederin zelf is het frustrerend om te lezen dat het heel gemakkelijk is om zindelijk te worden. Er zijn families waar bedplassen veel vaker voorkomt en knederin pas met 7 jaar of nog later stoppen met bedplassen.Als je echt alles hebt geprobeerd, maar je kind van 7 jaar is nog niet zindelijk s nachts dan raad ik je aan om hulp te zoeken. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel GGD-en en ziekenhuizen die droog-bed-trainingen geven. Zij zullen ook eerst uitsluiten of er een medische oorzaak is voor het bedplassen. Er zijn zelfs medicijnen die helpen bij het droog blijven s nachts. Met deze medicijnen wordt het voor je kind makkelijker om mee te doen met logeerpartijtjes en (school)kamp.
beste Hassan
Het gebruik van de katoenen broeken zal, zoals u stelt, niet voor ieder kind de oplossing zijn om zindelijk te worden. Het is fijn als je kind hiermee geholpen wordt in de zindelijkheidstraining, maar voor een aantal kinderen zal dit nog meer en andere zorg vragen, daarin kan ik u zeker gelijk geven. Het gebruik van de katoenen slaapbroeken kan in geen geval het advies van een specialist kan vervangen indien dit nodig zou zijn.
De opzet van het bericht is dan ook eerder om een ecologisch alternatief voor te stellen voor kinderen die uit de (herbruikbare) luiers groeien ,maar ‘s nachts nog een luier nodig hebben.
Catty