tweeling hebruikbare wasbare luiers katoen bamboe

Op onze infosessie zien we regelmatig koppels die in verwachting zijn van een tweeling. Het valt me op dat deze mensen niet vragen of het haalbaar is om met een tweeling herbruikbare luiers te gebruiken, maar dat ze willen weten hoeveel luiers je voor een tweeling nodig hebt.

En ze hebben gelijk: je kan zeker herbruikbare luiers gebruiken voor een tweeling. Net als bij een ander kind, vraagt het verschonen van een luier niet meer werk dan het verschonen van een wegwerpluier. En twee maal ‘geen extra werk’ is nog steeds geen extra werk.

 

Het is echter wel zo dat je vaker een wasmachine moet draaien. Je mag rekenen op een wasmachine per twee dagen. Dit is een richtlijn en is mede afhankelijk van het type luier dat je gebruikt. Gebruik je  voorgevormde broekjes en overbroekjes, zoals het type bamboozle of Mother ease Sandy’s, dan moet je met een gemiddeld wasmachine om de twee dagen de luiers wassen. Deze zijn immers dikker en vullen sneller je wasmachine.  Gebruik je luiers die minder volumineus zijn, zoals bumGenius Flip of strikluiers, dan is je wasmachine gevuld na 3 dagen.

Op de vraag hoeveel luiers je nodig hebt, bestaat geen éénduidig antwoord. Er zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden en de praktijk zal dit mede uitwijzen.

Het volume van je wastrommel is één factor. Zodra je wasmachine vol is, was je je luiers.

Een tweede factor is de grootte/dikte van je luiers. De broekjes uit bamboe, katoen, … nemen meer plaats in in de wasmachine dan bijvoorbeeld bumGenius Flip luiers of strikluiers.  Van voorgevormde broekjes kunnen 30 tot 35 luiers in een gemiddelde wasmachine. Van bumGenius Flip en strikluiers een 45 a 50-tal. Tel daar nog enkele bij om de tijd dat de luiers in de was zijn te overbruggen.

Als we hiermee rekening houden, is dit mijn advies:

  • Voor luiers van het type voorgevormd broekje + overbroekje tussen 35 a 42 luiers
  • Voor slankere luiers als bumGenius Flip of strikluiers 42 a 50 luiers

 

Herbruikbare luiers duur voor een meerling?

Twee kinderen tegelijk luiers aandoen, betekent natuurlijk een extra kost. Het is net als met wegwerpluiers zo dat je geld bespaart met het gebruik van wasbare luiers in vergelijking met wegwerpluiers.

Om de prijs te drukken, kan je kiezen voor budgetvriendelijke luiers.

Typische voorbeelden zijn bumGenius Fip organic of bumGenius Flip Stay Dry. Een andere is de strikuier. Beide van deze luiers zijn prijs/kwaliteit zeer sterk. Het zijn eveneens meegroeiluiers, zodat je slechts één maat voor de hele luierperiode moet aankopen.

Andere meegroeiluiers zijn: Totsbots Easyfit, bumGenius One Size, Lucie Nature, Bambinex One Size, Popolini One Size en bumGenius Organic. Klik hier voor een overzicht.

Catty