Wij horen vaak dat mensen bij de keuze van hun luiers rekening houden met een onthaalmoeder of babysit of hun eigen ouders. Als je graag hebruikbare luiers gebruikt, moeten deze mensen het immers even kunnen overnemen.
Veel crèches en onthaalmoeders staan ervoor open om wasbare luiers te gebruiken. De milieuadvieswinkel in Gent heeft hier onderzoek naar gedaan en lijsten met adressen van crèches/kinderdagverblijven en onthaalouders in Gent opgesteld die ecologische luiers aanvaarden.
Hier alvast een overzicht van wat je moet meegeven en enkele tips.
Wat moet je mee geven?
- Geef iedere dag minstens 5 a 6 luiertjes mee voor een dag van ongeveer 10 uur. Beter één te veel dan te weinig.
- Kies voor luiers die goed passen en goed absorberen. De luier moet goed aansluiten aan de beentjes en het rompje. Let ook dat het overbroekje helemaal over de luier komt, de luier mag er nergens uit steken. Het kan goed zijn de onthaalouder hier bij de start even wat uitleg bij te geven.
- Je maakt het gemakkelijk door te kiezen voor een handige, gebruiksvriendelijke luier. Luiers met velcro of drukknopen zijn bijv. handiger aan te doen dan luiers die nog geplooid of gestrikt moeten worden.
- Doet je kindje lange dutjes en plast het veel? Zorg dan dat je extra inleggers of een goed absorberende luier meegeeft, zoals bijv een bamboe luier of de flexitots van Totsbots.
- Geef een extra overbroekje mee of zorg dat er eentje bij de onthaalmoeder ligt. Zo voorkom je dat die persoon de broekjes moet uitwassen of dat je kindje een vuil broekje gaat dragen.
Je geeft best overbroekjes met velcro of drukknopen mee. Deze zijn handig in gebruik.
- In een transporttas kunnen alle vuile luiertjes voor één dag opgeborgen worden. Deze tas houdt vocht en geuren tegen. De luiers in de tas gaan zeker niet méér ruiken dan vuile wegwerpluiers in een vuilbak, integendeel. Een transporttas is tenslotte 100% waterdicht.
- Je kan deze tas zeker 3 dagen meegeven alvorens ze in de was te doen.
- Als je wegwerpluiertjes hebt liggen, laat er dan enkele bij de onthaalouder liggen. Je weet tenslotte maar nooit…
Enkele tips
- Niet alle onthaalouders zijn vertrouwd met het gebruik van herbruikbare luiers. Soms hebben ze geen goede ervaringen met onhandige modellen of luiers die gemakkelijk lekken. Je kan eventueel de luiers op voorhand eens tonen en wat uitleg geven.
- Heb je twijfels, dan kan je bijv al starten met een luiertje te kopen en deze eens te tonen aan de onthaalouder alvorens je er een heel pakket van koopt. Vertel ook over je eigen ervaringen.
- Plooi de luiers wanneer je ze meegeeft: leg de nodige inleggers en het inlegvlies al in de luier en plooi ze dicht. Zo blijft alles bij ekaar en ziet de opvangouder ook hoe de luier aan moet. Bij meegroeiluier pas je best al de maat aan tijdens het plooien.
Mocht je onthaalouder niet vertrouwd zijn met herbruikbare luiers, laat je niet te snel afschrikken. Ik heb al positieve reacties gekregen van mensen wiens onthaalouder zeer enthousiast was na het zien en het eerste gebruik van de luiertjes (in dit geval de bumGenius Flip luiers). Het bericht vind je terug op facebook…
Benieuwd welke luiers wij en anderen geschikt vinden om mee te geven? Dat is voor het volgende bericht
Catty