Herbruikbare luiers geven niet meer kans op luieruitslag dan wegwerpluiers, hoewel dit wel eens beweerd wordt. Het is een feit dat een herbruikbare luier vochtig wordt van urine terwijl een wegwerpluier sterk absorbeert, maar dit veroorzaakt op zich geen rode billetjes.

Een herbruikbare luier moet regelmatig verschoond worden. Een goede regel is iedere drie uur, hoewel dit van kind tot kind en van de omstandigheden afhangt. Een kletsnatte luier kan wel eens aanleiding geven tot een rood poepje, maar dit trekt ook snel weer weg.

Een argument pro de herbruikbare luier is dat deze uit natuurlijke materialen bestaat (dit geldt voor onze katoenen en bamboe luiers) en dat is steeds goed aan de billetjes. De huid wordt niet extra belast. Bamboe heeft daarenboven antibacteriële eigenschappen, wat de kans op uitslag nog vermindert.

Wegwerpluiers bevatten ‘super absorber’, je moet ze maar eens onder de kraan houden om te beseffen wat dit inhoudt. Deze ‘super absorber ‘ kan ook het vocht aan de huid van je kindje onttrekken, wat ook weer aanleiding kan geven tot uitslag.

Als je graag hebt dat de billetjes van je kindje droog blijven, kan het aangewezen zijn om fleece inleggers te gebruiken.

Om het kort te maken: neen, wasbare luiers geven geen aanleiding tot meer luieruitslag.

Een aantal vuistregels zijn wel belangrijk: regelmatig verschonen en uiteraard bij stoelgang zo snel mogelijk verschonen.