Begin januari verzonden we een pakket wasbare luiers naar de Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek.  Eerder, vorig jaar, hebben we hen geadviseerd in hun keuze voor wasbare luiers. Ondertussen doen de ‘slapertjes’ er ‘s middags een dutje in een wasbare luier.

We raadden hen aan om een meegroei-nachtluier te gebruiken, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat deze luier voldoende absorbeert en voor alle kindjes past.

We vinden het ronduit geweldig dat de juf van de onthaalklas voor wasbare luiers gekozen heeft. Dus : driewerf hoera voor juf Sofie.

Het ‘waarom’ en het ‘hoe’, lees in je  in onderstaand blogbericht van de school. – Catty

 

Herbruikbare luiers in de onthaalklas… hoe het allemaal begon… De Kriek

Meer dan een jaar geleden, op 20 september 2012…

in elke klas werd het afval een hele week bijgehouden… Al dit afval werd per soort in emmers gedaan. We telden de emmers en samen met de kinderen maakten we een staafdiagram op om na te gaan welk soort afval wij het meest ‘produceren’…

Door naar de bovenstaande grafiek te kijken ontdekten we dat we toch wel veel restafval hadden.

Dit restafval gingen we ‘sorteren’. Niet zo een leuk taakje… maar de juffen trokken hun handschoenen aan om toch te weten te komen waar al dat afval vandaan kwam…

Na heel wat geschuif met de emmers afval zagen we dat er vooral 2 soorten afval voorkwamen in onze vuilbakken:
– groenafval / GFT
– en pampers (van tijdens het middagdutje)

Voor het groenafval werd er al snel een oplossing bedacht: composteren!

Voor de pampers gingen we op zoek naar goede, ecologische herbruikbare luiers!
Er gaan veel verhalen over herbruikbare luiers… ongemakkelijk, vuil, ouderwets…
Ik ging op zoek naar informatie en wat ik zag maakte mij blij…

De ‘moderne’ herbruikbare luiers hebben de vorm van een ‘gewone’ luier, ze hebben drukknoopjes of een velcrosluiting en hebben een toffe print!

Maar er was zoveel keuze… waar moest ik beginnen?
Ik schreef enkele (web)winkels aan en werd zéér goed geholpen door Catty van de luierhoek (www.luierhoek.be) zij gaf me zeer goede raad!

Op haar advies kozen we voor een bamboe luier. Bamboe kent een milieuvriendelijke teelt, geschikt voor gevoelige huid en absorbeert erg goed. De gekozen luier is ook herstelbaar in grootte en dus geschikt voor een divers (in lengte en breedte) publiek.

Als overbroekje kozen we voor de popowrap met leuke kevertjes en streepjes.

 

In de klas werden de pampers geïntroduceerd door onze klaspop Jules. Zowel de klaspop van de onthaalklas als de klaspop van de 1ste kleuterklas kreeg een pamper om. Zo kregen alle kleuters de kans om de pampers eens te voelen / ruiken / aan- & uit te doen…

Op dit moment zijn de herbruikbare pampers voor de kleuters en juffen zeer normaal. Het werken met de herbruikbare luiers verloopt zéér vlot!

Om 11u30 eten de peuters hun boterhammen en gaan naar toilet. Sommige peuters slapen nog met een pamper en vanaf nu is dit dus steeds een herbruikbare luier.

Na het dutje ga ik met de peuters naar toilet. Als de pamper nat is gaat hij in de wasmand, is de pamper droog dan wordt deze in het bakje van de peuter gelegd. Zo hoeven we de pampers niet onnodig te wassen.

Vroeger zat in de namiddag de vuilbak steeds vol met vuile pampers, nu is de vuilbak bijna leeg 🙂 Wij zijn zeer blij dat we ‘het pamper-probleem’ als mos school op een mossige manier hebben kunnen oplossen.

Geplaatst door Sofie De Saeger za, maart 01, 2014 22:03:12

Bron : http://okk.gemeenteschooldekriek.be/#post27