In de september-editie van Test Aankoop is een artikel verschenen over een vergelijkende studie van luiers. De milieu-impact van herbruikbare luiers wordt vergeleken met deze van wegwerpluiers.
We zetten hun bevindingen even op een rij:
- De productie van herbruikbare luiers is veel milieuvriendelijker dan de fabricage van wegwerpluiers.
- Het aantal wegwerpluiers voor één kind zou 550 kg CO² produceren wat betreft de afvalverwerking.
Wanneer je herbruikbare luiers slechts voor één kindje zou gebruiken, je ze steeds wast op 90° én iedere keer de droogkast gebruikt, zou je instaan voor 1 ton CO².
Wanneer je de luiers echter hergebruikt voor een tweede kindje, wast op 60°C met een volle trommel en niet je droogkast gebruikt, produceert het gebruik van luiers 370 kg CO².
Op www.milieu-centraal.nl, een Nederlandse website die consumenten praktische en betrouwbare milieu-informatie biedt, staat een meer genuanceerd verhaal. Ze bespreken verschillende aspecten van het verschil in milieu-belasting tussen herbruikbare en wegwerpluiers.
Wat betreft CO2-uitstoot, zorgen wasbare luiers voor 1,5 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers (uitgaande van wassen op maximaal 60 graden, en drogen in de wasdroger). Droogt u luiers aan de lijn, dan is de CO2-uitstoot zelfs 2,5 keer lager. Deze onderzoeksresultaten spreken de onderzoeksgegevens van Test Aankoop tegen.
Het watergebruik van zowel wegwerpluiers als wasbare luiers is hoog. Voor wasbare luiers is water nodig voor de teelt van katoen, en natuurlijk voor het wassen van de luiers. Bij de productie van de houtpulp en de kunststoffen voor de wegwerpluiers is ook water nodig.
Gelet op alleen vervuiling door chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen en productiechemicaliën, valt niet te zeggen welke soort luier beter is voor het milieu. Bij katoenen luiers onderling bijvoorbeeld, zijn er grote verschillen in bestrijdingsmiddelengebruik tussen gangbare katoen en biologisch katoen. Bovendien varieert ook het bestrijdingsmiddelengebruik per regio van katoenteelt. Daar komt bij dat de milieugevolgen van bestrijdingsmiddelen en productiechemicaliën anders zijn, en niet zomaar te vergelijken. En wegwerpluiers bestaan voor ongeveer de helft uit materiaal dat is gemaakt van aardolie. De raffinaderijen die de aardolie verwerken, veroorzaken lucht- en watervervuiling.
Zowel wegwerp- als katoenen luiers hebben landbouwgrond nodig (voor respectievelijk bomen- en katoenproductie). Om het landgebruik te kunnen vergelijken, is de hoeveelheid grond vergeleken, het verlies van biodiversiteit, de kwaliteit van het landschap en die van de bodem. Het blijkt dat de wasbare luier (gelet op landgebruik) zeven keer milieuvriendelijker is.
De productie vergeleken: wasbare luiers kunnen zijn gemaakt van katoen (badstof), polyester, rayon, en/of bamboevezel. De productie van gangbare katoen kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Bamboe scoort op deze punten stukken beter, maar voor bamboebewerking zijn weer schadelijke chemicaliën en veel energie nodig. Een milieuvriendelijk alternatief zijn luiers van biologische katoen (met EKO-keurmerk). Bij wasbare luiers ontstaat een groot deel van de milieubelasting tijdens het gebruik: het wassen van de luiers kost elektriciteit, water en wasmiddel. Soms komt daar ook nog de elektriciteit van de droger bij.
Wegwerpluiers bevatten papier, kunststof en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). De productie van papier kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor de kunststoffen en de korrels is aardolie: dat is een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking milieubelastend zijn. Ook de fabricage van luiers en verpakking kost energie. Het materiaalgebruik van wegwerpluiers is de afgelopen 10 jaar overigens met 40 procent verminderd, waardoor ook milieubelasting is gedaald.
Catty