Niet iedereen die herbruikbare luiers gebruikt, gebruikt deze ook ’s nachts.luiers 's nachts

De eerste maanden, wanneer je kindje nog niet doorslaapt, vormt dit meestal geen probleem. Na iedere voeding kan je zijn of haar broek verversen. Wanneer je kindje begint door te slapen, heeft het echter een luier nodig die goed absorbeert.

Veel ouders voor ’s nachts kiezen voor wegwerpluiers. Toch kan het om ook ’s nachts herbruikbare luiers te gebruiken.

Enkele tips:

  • Je kiest best voor een dikkere luier. Hoe dikker de stoffen laag, hoe meer het kan absorberen. Strikluiers zijn bijvoorbeeld erg dun en gaan snel verzadigd zijn.
  • Je kan een luier dikker maken door het gebruik van extra inleggers. ’s Nacht mag je er gerust meerdere gebruiken. Zolang je kindje comfortabel ligt, maakt het ’s nachts niet uit of hij of zij een wat dikkere poep heeft.
  • Kies voor materiaal dat goed absorbeert, bijvoorbeeld bamboe. Bamboe staat gekend als goed absorberend en wordt daarom in veel nachtluiers gebruikt. Inleggers uit bamboe absorberen ook beter dan katoenen inleggers.
  • Gebruik een kwalitatief overbroekje. Een goed vochtwerend broekje houdt zelfs bij een hele natte luier de pyjama droog. Het is tevens belangrijk dat het broekje goed ademend is, dit voorkomt slechte geuren. De overbroekjes van Popolini en bumGenius Flip voldoen zeker aan deze criteria.
  • Het klassieke systeem ‘broekje en overbroekje’ geeft de grootste garantie op lekvrij.

Welke luiers raden we aan?

De Totsbots Flexitots is speciaal samengesteld als nachtluier. De inlegger bestaat deels uit meerdere lagen bamboe, een materiaal dat gekend staat voor zijn goede absorptie. Daarnaast wordt ook microvezel gebruikt om een droog gevoel te bewaren. Het broekje is speciaal samengesteld met een ademende structuur, zodat de luier goed kan verluchten.

De inleggers van bumGenius Flip (stay dry en biokatoen) kunnen bij grotere kinderen gebruikt worden als extra inlegger. In feite komt het neer op een extra luier die je gebruikt (bij vouwluiers vormt de inlegger immers de luier). Bij onze dochter (nu 11 maanden oud) gebruiken we ’s nachts soms een Flip stay dry inlegger in een strikluier.

Is je kindje groter? Het gamma van Mother-ease Dodo is geschikt voor kindjes van 13,5 tot 29,5 kg.

Wanneer je ’s nachts herbruikbare luiers kunt gebruiken, bespaar je de kost van wegwerpluiers. Er zijn ook wel nadelen aan verbonden

  • Ieder kind is anders. Sommige kinderen plassen ’s nachts veel. Dat kan het moeilijk maken.
  • Een nachtluier kan slecht gaan ruiken. Soms hangt deze geur ’s morgens in de kleren en de pyjama.  Dit is niet iedere dag zo, maar we merken dat we de pyjama van onze dochter al eens sneller moeten wassen of haar na de nacht een propere body moeten aandoen omdat de body niet meer fris ruikt.
  • Het overbroekje kan ook slecht ruiken. Dit gebruiken we de dag erop niet meer. Voor ’s nachts houden we daarom een overbroekje opzij. ’s Morgens spoel ik het even onder de kraan en dat laat ik gedurende de dag drogen. Zo ruikt het ’s nachts weer fris om te gebruiken

Moraal van het verhaal? Herbruikbare luiers ‘s nachts: het kán. Maar het vraagt aandacht voor een geschikte luier en misschien is het niet voor ieder kind (of iedere ouder) even geschikt. Voel je daarom niet schuldig wanneer je ‘s nachts (soms) kiest voor het wegwerpalternatief.

Catty