Wasbare luiers stinken niet ! Voila, dan hebben we eens gezegd met dezelfde stelligheid als het vooroordeel dat we soms te horen krijgen.

Er wordt soms van uitgegaan dat het gebruik van wasbare luiers een geurtje heeft. En dat klopt  niet. Of toch  niet meer dan het gebruik van wegwerpluiers. En zelfs eigenlijk nog minder dan het gebruik van wegwerpluiers.

Een huis vol frisheid

Wat ik soms hoor is dat mensen niet voor wasbare luiers kiezen omdat ze denken dat hun huis of badkamer zou gaan stinken.Dat is jammer want er is geen enkele reden om dit te denken.

Het is en het blijft natuurlijk dat ontlasting van kinderen een geur heeft, welke luier je ook gebruikt. Iedere jonge ouder heeft daarom een emmer met een goed deksel nodig. Als je je luieremmer telkens goed sluit na het toevoegen van een luier blijft de geurhinder echt wel beperkt. Je kan je luiers gerust 3 dagen in de wasemmer bewaren alvorens ze te wassen. Systemen a la Tommee Tippee vuilnisemmers zijn mijns inziens niet nodig en produceren daarenboven onnodige afval.

 Ik heb slechts één gouden tip : gebruik een grote wasbare waszak. Je kan deze in je wasemmer hangen zodat de geur van de vuile luiers niet in de plastiek van de emmer dringt. Bij een wasbeurt neem je deze waszak mee naar de wasmachine en steek je ze mee in de was (je haalt er wel de luiers uit). Het grote voordeel is dat je je luieremmer niet hoeft uit te wassen. Een ander voordeel is dat je deze waszak na drie dagen met de luiers mee wast, waardoor ze bijna  geen tijd heeft om zelf onfris te gaan ruiken.

 … en een frisse baby

Als je kindje een wasbare luiers draagt, gaat dit niet meer ruiken wanneer ze plassen of stoelgang maken dan wanneer ze een wegwerpluier dragen.

In tegendeel! De chemische samenstelling van een wegwerpluier geeft echt een vieze geur wanneer je kindje plast. Vorige maand was ik enkele dagen met mijn jongste in het ziekenhuis voor een RSV-verblijf. Daar dragen ze Pampers en ik kan je zeggen dat ik dat verschil erg gemerkt heb : de geur van de Pampers is een pak sterker wegens die chemische reactie. Ik heb daarenboven nog een lek gehad ook 🙂

Als je merkt dat de billen van je kindje niet zo fris ruiken, zou ik in eerste instantie een vers overbroekje nemen. Zo is het euvel meestal verholpen.

Houd je luiers een luierleven lang fris

Na de was zijn je luiers opnieuw schoon en ruiken ze fris. Na verloop van tijd (1 a 1,5 jaar) kan het wel zijn dat je merkt dat ze onfris ruiken. Je kan dit voorkomen door ze vóór iedere wasbeurt-met-zeep even voor te spoelen met een spoelprogramma (zonder zeep).

Lees ook onze wasvoorschriften.

Merk je na verloop van tijd dat ze toch een muffe geur hebben? Dan kan je de luiers eens strippen. Als je de luiers volgende wasvoorschriften wast, hoe je dit niet echt te doen.

Catty