Vorige week vrijdag (17/08/2012) wijdde Terzake  aandacht aan het milieuprobleem dat veroorzaakt wordt door wegwerpluiers.

Je kan de video hier bekijken : http://www.deredactie.be/permalink/1.1404659 (’t is een aanrader!)

Enkele markante feiten op een rijtje:

Eén kind gebruikt in zijn luiertijd 6000 luiers. Deze luiers zijn zodanig gefabriceerd dat ze niet afbreekbaar zijn en blijven bijgevolg 100-den jaren op een stort liggen. Met andere woorden: alle wegwerpluiers die tot op heden gebruikt zijn, liggen op aarde. Men spreekt in de reportage van een milieuprobleem dat in één generatie ontstaan is.

Is er een oplossing? In de reportage wordt deze niet echt aangedragen. Als het van de wegwerpluierindustrie afhangt, zal dit niet gebeuren. Zij zetten de mogelijke middelen in om het gebruik van de wegwerpluiers nog te verspreiden. Daarenboven werkt het gebruik van een wegwerpluier het ‘trager zindelijk worden’ in de hand.  Dus, hoewel wij beweren dat een kind sneller zindelijk wordt met herbruikbare luiers, is de redenering omgekeerd en vertraagt het gebruik van wegwerpluiers het proces van zindelijkheid.

Deze reportage brengt mijns inziens veel rationele (!) argumenten aan om te kiezen voor alternatieven. En deze rationele argumenten zijn iets heel anders dan ‘idealisme’ of ‘geiten wollen sokken’-overtuigingen. En deze denkwijze herken ik bij mijn klanten, die tevens dynamische en fris ogende (lees: moderne) mensen zijn.

Alleen, wat ik dan zo jammer vind in de reportage: er werd toch wel wat te veel belang gehecht aan de inspanning die het wassen van de luiers zou kosten. “Blijft het probleem van het wassen: hoe begin je daaraan?”. Ik denk dat de reporter echt geen herbruikbare luiers gebruikt heeft. Het wassen is namelijk echt wel gemakkelijk. “Ahoe” tegen de termen als ‘stenen tijperk’ (die heb ik persoonlijk ook te horen gekregen in mijn entourage, 4,5 jaar geleden. Nu niet meer 🙂 ).

De getuigenissen van de moeder met de wasbare luier-baby en de directie van de crèche zijn dan ook sprekend. De mama zei exact wat ik zelf ook graag vertel in de infosessies: je krijgt soms het lof dat je deugdelijk bent en dat mensen het knap vinden, terwijl er eigenlijk weinig aan is. En de getuigenis van de directie getuigt ook mooi dat de overschakeling naar herbruikbare luiers gemakkelijk is, ondanks de reserves (of vooroordelen) die mensen  kunnen hebben.

De studies die gevoerd werden / worden rond de milieu-impact van de twee soorten luiers spreken elkaar soms tegen. Ik ben geen onafhankelijk onderzoeksbureau, maar de uitspraak dat de impact van de wegwerpluiers klein zou zijn, daar geloof ik nu eens niks van!

Voila, tot hier mijn persoonlijke beschouwing.

Met dank voor de link aan Katrijn, één van mijn leuke, fris ogende klanten!

Catty