Een mooie zomerdag is zalig: fijn buiten spelen, een terrasje, plezier in de zon. Maar warme nachten? Dat is iets anders.
Slaapt je baby slecht tijdens een warme nacht? En ben jij dan ook wakker, samen met je baby?
Wat kan je doen als je baby niet goed slaapt tijdens warme zomernachten? We zetten enkele tips op een rijtje. En pas ze vooral ook toe op jezelf 😊
Hou de temperatuur in de slaapkamer zo laag mogelijk
Je kan de temperatuur in een slaapkamer doen dalen door de slaapkamer tijdens de dag goed te verluchten. Zet ’s morgens de ramen open, zodat er frisse, verse lucht in de kamer komt. Zodra de zon op de kamer staat, sluit je de ramen en verduister je de kamer zo goed mogelijk door de gordijnen of rolluiken dicht te houden.
De ideale temperatuur voor een slaapkamer is 18 à 19 graden.
Heb je thuis airco? Zet deze voor het slapen dan even aan.
Heb je geen airco? Dan kan een ventilator en een fles met bevroren water soelaas bieden.
Een ventilator an sich koelt niet af, maar verplaatst (warme) lucht. Om de kamer af te koelen, kan je er een fles met bevroren water voor zetten. De ventilator verspreidt de koude lucht van de fles door de kamer. Doe dat voordat je kindje gaat slapen.

We raden je aan geen draaiende ventilator in de slaapkamer te zetten wanneer je baby slaapt. Je kan dan wel een fles met bevroren water naast of onder het babybedje zetten, ook dit koelt de lucht af. Leg het flesje niet in het babybedje, zo voorkom je dat de huid zou bevriezen.
Sta er ook even bij stil of je baby niet in één van de warmste kamers van het huis slaapt. Kamers onder het dak kunnen erg warm zijn bijvoorbeeld. Het kan een oplossing zijn om het babybedje of de wieg enkele nachten in een andere kamer te zetten.
Afkoelen voor het slapengaan
Verfrist in bed gaan, helpt om vlot in te slapen.
Geef je kind een lekker fris (lauw) badje voor het slapengaan. Dit verlaagt de lichaamstemperatuur een beetje. Trek je baby dan een verse, katoenen body aan.
Let er tijdens de dag op dat je kindje voldoende drinkt. Op warme dagen en nachten zweet je meer en verlies je vocht. Voldoende drinken helpt je ook om de lichaamstemperatuur op peil te houden.
Een baby die uitsluitend flesvoeding of uitsluitend borstvoeding krijgt, hoeft overdag geen extra water te drinken. Geef je borstvoeding? Dan kan je je baby extra aanleggen. Drink ook zelf voldoende water, zodat je eigen vochtbalans op peil blijft. Drinkt je baby uitsluitend flesvoeding? Ook dan is extra water niet nodig. Je kan de hoeveelheden drank wel spreiden in kleinere hoeveelheden, net zoals wij op warme dagen vaker een slok water nemen.

Vanaf 6 maanden kan je je baby tijdens de dag extra water geven.
Een groter kind kan je ‘s nachts een antilekbeker meegeven naast het bed, zo kan het wat extra drinken ’s nachts en heb jij geen heel bed te verschonen in de ochtend 😊
Een lichte slaapzak en katoenen kledij
Kleed je kindje ’s nachts koel genoeg.
Een aangepaste zomerslaapzak houdt je kindje lekker koel. Een lakentje kan ook, maar met een slaapzakje voorkom je dat je baby ‘s nachts bloot komt te liggen. Een zomerslaapzak heeft een TOG-waarde van 0.2. Tijdens heel warme nachten draagt je baby enkel een luiertje onder deze slaapzak. Tijdens iets frissere nachten, kan je de slaapzak laten dragen met een body of een pyjama.
Hoe warm moet je je kindje kleden ’s nachts? Kijk naar wat jij draagt, je baby draagt één laagje extra.
Kleed je kindje met natuurlijke kledij. Katoen laat de warmte en transpiratie door. Bedek de matras met een katoenen overtrekje of leg een hydrofiel doek onder je baby.
Kies voor wasbare nachtluiers uit katoen, bamboe of hennep. Natuurlijke stoffen ademen beter dan een wegwerpluier met plastic en kunnen beter vocht verwerken.


Onrustige warme nachten?
Wordt je kindje ’s nachts wakker? Laat het dan niet te lang huilen. Je baby krijgt het warm van een lange huilbui, waardoor het enkel nog meer verhit raakt. Eens extra aanleggen kan troost en rust bieden en het geeft je kindje weer wat extra vocht.
Het beste dat je tenslotte kan doen, is het aanvaarden dat je kindje (en jij) minder goed slapen tijdens warme nachten. We zouden graag zeggen dat warme nachten niet vaak voorkomen, maar dit is niet altijd waar. Gelukkig duren ze niet eeuwig.