Hoe wasbare luiers wassen?

 

Over het wassen van wasbare luiers wordt veel gepraat. Voor velen is dit dé reden om er niet mee te starten.

En nochtans is het erg makkelijk en hoeft het niet veel tijd in beslag te nemen. Je mag het alleen niet vergeten te doen.

Meer lezen? Kirsten, onze consulente schreef er een blogbericht over: Wasbare luiers, hoe moet dat met de was?

Luiers bewaar je droog in een luieremmer. Je hoeft de luiers niet te weken, dat is veel gedoe en beschadigt de stoffen. Je overbroekjes, inleggers, katoenen billendoekjes …. mogen ook mee in de wasemmer.
Een extra grote luiertas  is erg handig. Zo blijft je emmer steeds fris ruiken. Of hang een wasnetje in de wasemmer en steek dit met luiers en al in één keer in de wasmachine.

Spoel vóór de hoofdwas je luiers met een kort (spoel)programma, koud of op 30°C. Het programma ‘spoelen en centrifugeren’ is ideaal. Het is hierbij belangrijk dat de luiers gecentrifugeerd worden én dat het water volledig weggepompt wordt. Deze stap is noodzakelijk om urine uit te wassen en zorgt ervoor dat je aan de hoofdwas start met proper water.
Bij deze spoelbeurt moet je geen wasmiddel gebruiken.
Na de spoelbeurt kan je nog andere was bij de luiers steken, zoals handdoeken, bodies, ….

Luiers, overbroekjes, inlegvliezen en luiertassen mag je op 60 graden wassen, tenzij de wasvoorschriften anders aangeven.  We raden aan om de luiers en overbroekjes warm te wassen (60°) zodat ze steeds proper gewassen zijn. Zorg ervoor dat je wasmachine 3/4de gevuld is zodat er voldoende wrijving ontstaat tussen de luiers.

Gebruik een wasmiddel waarbij volgende ingrediënten niet voorkomen : zeep (<5% zeep is OK), wasverzachter, (optische) bleekmiddelen, chloorbleekmiddel of citroenzuur. Gebruik tevens geen baking’ soda (Natriumbicarbonaat)

Volg de dosering die op de verpakking is aangegeven voor sterk bevuilde was (rekening houdend met waterhardheid en trommelgrootte).

Gebruik niet té veel: bij te veel waspoeder zal het teveel aan waspoeder worden vastgehouden met een verminderde absorptie tot gevolg. Bij wijze van controle kan je na een was eens een machine draaien zonder wasmiddel. Komt er schuim uit te luiers? Doseer dan wat minder.

Vermijd huismerken,  sterk geconcentreerde en geparfumeerde wasmiddelen.
Ecologische wasmiddelen worden door een aantal merken afgeraden, lees daarvoor de wasvoorschrijften op de productpagina.

Stoffen luiers uit bamboe, katoen, hennep  en fleece mogen in de droogkast, op lage temperatuur.

Probeer zo veel mogelijk aan de lucht te drogen, het zal de levensduur van de stof en elastieken ten goede komen.

Een tip : wil je de zachtheid van de luiers bewaren en toch de droogkast zo min mogelijk gebruiken? Steek alles gedurende 10 minuutjes in de droogkast en hang ze daarna uit. Het beste van 2 werelden.

Overbroekjes, pockets, all in one luiers en luiertassen mogen niet in de droogkast.

De dunne PU-laag is niet bestand tegen de warme lucht van de droogkast.

 

Zijden inleggers was je met de hand op 30°.

Wolbroekjes was je in handwas op 30°.

 

Luiers bleek je in de zon.  Geen beter bleekmiddel dan dit.

Vermijd bleekmiddel: het is niet goed voor je luiers en al helemaal niet voor de huid van je kindje. Mocht er nog een plekje zijn op een luier, dan wast dit zich schoon na 2 a 3 wasbeurten.

Vermijd verkorte wasprogramma’s en eco-functies. Deze gebruiken onvoldoende water en verwijderen daardoor onvoldoende de zeepresten uit het textiel. Hierdoor kan de absorptie van de luiers verminderen. Tevens belasten zeepresten de huid van je kindje onnodig.

Nieuwe luiers

  • 2 tot 3  maal voorwassen op 60°
  • Na 10 wasbeurten bereiken ze hun optimale absorptie

Nog een beetje gouden raad:

  • Vermijd azijn en baking soda: dit tast de rubber aan die in de elastiek gebruikt wordt en tast  bamboevezel aan. Wassoda kan je sporadisch gebruiken tijdens het strippen.
  • Zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel zijn geschikt. Ook bamboe kan veilig met een normaal wasmiddel gewassen worden. Het is een fabel dat bamboe anders behandeld zou moeten worden en niet tegen enzymen kan.
  • Vermijd wasverzachter: dit laat een film achter op je wasgoed en beperkt de absorptie. Country Breeze wasverzachter kan je wel gebruiken.
  • Extra spoelen na je hoofdwas is onnodig: Dit is waterverspilling en je hebt kans dat er zich mineralen gaan opbouwen in je luiers met verminderde absorptie tot gevolg
  • Gebruik geen zelfgemaakte wasmiddelen of wasnoten: deze dringen onvoldoende binnen tot in de diepste lagen van je luiers en reinigen dus onvoldoende.
  • Ecologische wasmiddelen worden afgeraden door bepaalde merken. Het kan vreemd klinken bij wasbare luiers, maar het is van belang, ook bij granatievragen.
  • Afwasmiddel is zeker niet geschikt voor wasbare luiers, dit ontvet maar reinigt niet.

Heb je nog vragen?

Bel ons, schrijf ons….. We helpen je graag verder!

Winkelwagen