Waarom je baby inbakeren?

- Slaapt je baby onrustig?
- Doet het korte slaapjes?
- Huilt je kindje vaak?
Onrustige baby’s hebben vaak een onrustig slaappatroon. Ze worden snel geprikkeld en doen korte slaapjes. Het zijn vaak mama en papa die ze in slaap brengen. Deze kindjes huilen vaker wanneer ze wakker zijn. Inbakeren kan dan helpen om hen rust en regelmaat te doen vinden.
Waarom inbakeren?
Inbakeren is een eenvoudige, eeuwenoude techniek en wordt in verschillende culturen gebruikt als manier om kindjes te helpen goed te leren inslapen. Het is een tijdelijk hulpmiddel om kindjes zelf beter een regelmaat te laten vinden. Rust en regelmaat is hét recept voor een gelukkige en vrolijke baby.
Bij het inbakeren wikkel je je baby in van schouders tot voetjes. Je beperkt zo de bewegingsvrijheid van je kindje tijdens de slaap. Je baby gaat zichzelf niet wekken door de beweging van het eigen lichaam. Inbakeren biedt je kindje tevens de geborgenheid die het kent van zijn of haar tijd in de baarmoeder.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die ingebakerd worden langer en rustiger doorslapen en minder makkelijk gewekt worden door externe prikkels.
Bij welke kinderen helpt inbakeren?
- Kinderen de moeilijk inslapen
- Kinderen die snel overprikkeld worden
- Kinderen die enkel korte slaapjes doen
- Kinderen die vaak huilen
Starten met inbakeren.
Praat op voorhand even met je vroedvrouw of het consultatiebureau. Zij kunnen je tips geven over het inbakeren. Ze kunnen eventuele afwijkingen – zoals bijvoorbeeld een heupafwijking – waardoor je niet mag inbakeren uitsluiten.
De eerste stap
Kies je favoriete bakermiddel. Je kan kiezen tussen een bakerdoek of een voorgevormd bakerdoek (easy swaddle).
Je kan starten met inbakeren wanneer je kindje 3 weken oud is. De eerste weken neem je je kind nog veel bij jou. Jullie leren elkaar nog volop kennen en je kindje geeft zelf aan wat zijn of haar ritme is.
Je start het best vóór de leeftijd van 7 weken. Als je kindje 4 maanden oud is, heeft starten met inbakeren weinig zin.
De inbakerperiode
Volg de eerste 3 dagen je kindje goed op en geef niet te snel op. Het kan zijn dat je baby moet wennen aan het inbakeren. Een rustig slaappatroon leer je ook niet in 1-2-3 (maar misschien wel in 4-5-6). Combineer het inbakeren met het geven van rust en regelmaat aan je kindje: leg je baby regelmatig te slapen en creëer rust in de slaapomgeving.
Houd het inbakeren minstens 6 weken aan. Je kindje heeft tijd nodig om een nieuw slaap- en waakritme aan te nemen. Bouw zeker niet te snel af, want dan kan je het omgekeerde effect bekomen.

Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby’s beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
Start met afbouwen na ongeveer 7 tot 8 weken inbakeren. Je kan dat in één keer doen en de bakerdoek vervangen door een slaapzakje. Je kan ook stap-voor-stap afbouwen: laat een armpje van je kindje vrij tijdens één slaapje. Je kindje voelt nog de geborgenheid van de bakerdoek en herkent ook de geur. Je start best bij het beste slaapje van de dag.
Gaat dit goed? Dan kan je een tweede armpje vrijlaten. Neem hiervoor je tijd, je kindje heeft graag de tijd om rustig te wennen.
Welke kleertjes draagt je kindje bij het inbakeren?
Kleed je kindje niet te warm. De bakerdoek geldt als één laag kledij.
Wanneer kan je een kind niet inbakeren?
In deze situaties kan je je kindje beter niet inbakeren:
- bij problemen met de ontwikkeling van de heupjes van het kind
- koorts (je kindje moet zijn lichaamswarmte kunnen verliezen)
- een dag en nacht na een vaccinatie
- infecties aan de luchtwegen, …

Ontdek onze inbakerdoeken en inbakerslaapzakken
Is je kindje of ben jijzelf verknocht aan de bakerdoek?
Tuurlijk wel, want de bakerdoeken van Aden Anaïs zijn om te stelen. Je kan de doeken nog voor vanales-en-nog wat gebruiken: als lakentje, om te spelen, als spuugdoek, …
