Yep, we zijn steeds blij als een ouder haar of zijn ervaring deelt met ons. En met u 🙂
Bedankt, Katrijn!

Catty

Toen we ons eerste kindje verwachtten, gingen we er van uit dat we wegwerpluiers zouden gebruiken. Tot we op een gegeven moment over het bestaan van wasbare luiers hoorden. Voor ons onbekend terrein, dus gingen we op zoek naar informatie. We hadden uiteraard onze twijfels en die werden meteen bevestigd door mensen uit onze omgeving. Gaan we dat wel doen, zo veel extra werk, is een wasbare luier even effectief als wegwerpluiers, zal onze verzorgingsruimte niet stinken, …

Wij vonden het toch de moeite om op z’n minst informatie in te winnen. Zo kwamen we terecht bij De Luierhoek. Daar kregen we de Flip luiers in onze handen. Van alle systemen die we al hadden gezien, vonden we dit veruit het eenvoudigste. Een doek en een overbroekje, meer was het niet. Bovendien bleken de Flip luiers niet zo duur in aankoop, ook mooi meegenomen.

Wij vonden het toch de moeite om op z’n minst informatie in te winnen. Zo kwamen we terecht bij De Luierhoek. Daar kregen we de Flip luiers in onze handen. Van alle systemen die we al hadden gezien, vonden we dit veruit het eenvoudigste. Een doek en een overbroekje, meer was het niet. Bovendien bleken de Flip luiers niet zo duur in aankoop, ook mooi meegenomen.

We namen ons voor om pas te starten met de wasbare luiers toen ons kindje zo’n 5 kg woog. Dat gaf ons de kans om eerst te wennen aan een baby in huis.  Maar toen de luiers geleverd werden, was onze nieuwsgierigheid te groot en zijn we meteen de luiers gaan gebruiken. Wat een verademing, letterlijk én figuurlijk! Vanaf dan hoefden we niet meer te sleuren met die loodzware, stinkende vuilniszakken vol luiers… Dat is nu toch een heel groot voordeel van wasbare luiers!

Eerlijk gezegd moest ik wel wat wennen aan dat luierkontje. In vergelijking met de wegwerpluiers die we tot dan gebruikten, voelde alles iets minder soepel aan.  Zou mijn kindje wel comfortabel zijn met deze luier? Spande het overbroekje niet te veel? Zou de motoriek van mijn kindje niet belemmerd worden?

Onze dochter gaf ons het antwoord: ze speelde, bewoog, groeide, ontwikkelde zoals het moest en was een vrolijke baby!

En dan… de luier verversen. Het grote gemak van de Flip luier, is dat je de doek zelf niet hoeft aan te raken. Je kan de luier zo uit het overbroekje schudden, recht de luieremmer in. Stoelgang wordt opgevangen door het inlegvlies. Wij hebben de gewoonte om dat meteen door te spoelen, geen last dus van nare geurtjes in de verzorgingsruimte.

De Flip luier is een niet voorgevormde luier. Er blijft geen vuil of stof tussen voorgevormde randjes zitten (wat bij onze voorgevormde nachtluiers wel eens gebeurt). De luier kan je na het wassen zoals een handdoek aan het wasrek hangen, waardoor de luier vrij snel droogt. De luiers worden nadien gevouwen en klaar!

We hadden de gewoonte om onze luiers pas in het overbroekje te stoppen bij elke luierwissel. Dat werkte prima, maar dat bleek soms wel eens onhandig tijdens een hectisch moment op de verzorgingstafel. We merken dat het nog eenvoudiger wordt, als we de luier kant en klaar maken op voorhand. Je schuift de luier onder de billetjes van je kindje en sluit hem met de drukknopjes. Heel eenvoudig.

Op een bepaald moment hadden we redelijk wat lekken. Op zo’n dagen zakt de moed je wel eens in de schoenen. De wegwerpluier lonkt… Maar toch hebben we onze wasbare luiers nooit opgegeven. Integendeel, we waren overtuigd dat we ermee door moesten gaan.

Bij de geboorte van onze zoon, kochten we tweedehands een extra pakket Flip luiers. Dat bleek handig met toen nog 2 kindjes in wasbare luiers. We hebben de indruk dat die luiers een ander formaat hebben en daardoor vlotter in de overbroekjes passen. Met onze ‘oude’ luiers hebben we soms wat moeite om ze netjes in het overbroekje te krijgen. Dat probleem is evenwel van de baan als de luiers gedroogd worden in de droogkas, maar dat doen we eerder zelden.

Na het wassen en drogen zijn onze luiers vaak stug. Wellicht heeft de hardheid van ons water hier ook wel iets mee te maken? Onze machine heeft een knop ‘opfrissen’, waarbij de was met stoom behandeld wordt. Dat blijkt voor onze luiers ook te werken, want ze komen zachter uit de machine na zo’n stoombeurt.

Onze dochter is net 2 geworden en is overdag zindelijk. De Flip luiers hebben we ook tijdens de zindelijkheidstraining ingezet. Voor haar voelde de luier vertrouwd, ze plaste op de doek die in haar potje lag. Ook in de autostoel ligt er een luier om plasaccidentjes tijdens het rijden op te vangen.

Overdag gebruiken we enkel onze Flip luiers in combinatie met een overbroekje. Bij de nachtluiers zijn we overgeschakeld van overbroekjes naar wolbroekjes. Die blijken voor onze kindjes veel beter te werken. Sindsdien hebben we geen enkel lek gehad ‘s nachts. Bovendien is een wolbroek lekker zacht en laat die geen striemen achter op de huid.

Onze luiers beginnen na 2 jaar intensief gebruik wat gebruikssporen te vertonen. Best jammer, maar ze boeten niet in in kwaliteit. Dus blijven we ze met plezier gebruiken!

Wasbare luiers zijn voor ons een evidentie geworden. Tot op de dag dat we de eerste luier omdeden, hadden we twijfels. We zijn echt overtuigd geraakt door de Flip luiers dagelijks te gebruiken. Dat zegt genoeg…

Katrijn