Liniment? Da’s kinderspel!

Liniment is als verzorgingsproduct geschikt vanaf de geboorte.

Je gebruikt het werkelijk voor vanalles-en-nog-wat:. Het wordt vooral gebruikt tijdens een luierwissel de huid van je kindje te reinigen, te verzorgen en te beschermen. Het is ook ideaal om als handcrème of bodylotion bij een droge huid.

De liniment van Weleda heeft een 100% natuurlijke samenstelling. 

We wllen weten wat jullie van deze liniment vinden en lieten ze testen door 4 mama’s. 

Femke, Ellen, Liz en Bo hebben liniment gebruikt bij hun kinderen.

Over het algemeen werd de liniment goed bevonden, maar het kan niet ieders poep bekoren. We vinden het belangrijk jullie eerlijke info te geven over de bevindingen, daarom lees je de reviews van de mama’s ongefilterd.

 

Femke, mama van Senn (1 maand)

Onze zoon Senn is geboren op 5 augustus op 37 weken en na 5 dagen al een eerste keer een wasbare luier aan! Ook de wasbare billendoekjes zijn we beginnen te gebruiken.

De fles op zich is handig om vast te nemen in je hand, lekt niet en heeft een goede stevige dop. Er staat ook voldoende uitleg op het product van wat er in zit en hoe te gebruiken. De fles is handig in gebruik; ik kan met 1 hand de dop open doen, product op een doekje doen en de dop terug dicht doen.

Mijn eerste reactie als ik de fles open deed en een beetje op een doekje had gedaan: geen parfum! 😀 in de goede zin van het woord uiteraard. Vele natte doekjes en verzorgingsproducten hebben wel een geur/parfum. De liniment heeft dat dus niet en dat maakt het des te gezonder voor je baby.

Ik gebruik het zowel op een droog doekje als hij bijvoorbeeld enkel pipi heeft gedaan. Bij stoelgang gebruik ik het ook op een nat wasbaar doekje als het erg plakt. Met 1 veeg is zijn poepje weer proper! Je hoeft er ook helemaal niet veel van te gebruiken dus het product gaat zeer lang mee.

Voor ik liniment gebruikte, had hij soms een rode poep van de borstvoedingsstoelgang. Na een dag te gebruiken was de roodheid weg zonder enige luierzalf te hoeven gebruiken. Het is een beetje vettig waardoor het goed in de huid trekt en het dus niet vochtig maakt in de luier.

Om op verplaatsing te gaan zou ik het wel in een kleiner flesje (zoals voor op reis mee te nemen) over gieten omdat die fles nogal wat plaats en gewicht in je tas gebruikt.

Ik heb het om het zelf te ervaren op mijn handen gesmeerd als deze wat droog waren en het trekt niet zo snel in als een gewone handcrème maar voedt de huid wel en is zeker niet vochtig maar eerder langer vettiger. Ik zou het dus gebruiken bij het verschonen en ergens anders op de huid als die erg droog is.

Het zou ook handig zijn als ze er een klein formaat van zouden maken voor onderweg.

Zo dit was mijn ervaring!

Ellen, mama van Hector (4 maand) en Helena (26 maand)

We hebben met veel plezier de liniment getest bij onze kindjes. Helena is 26 maanden en Hector 4 maanden. 

Bij de geboorte van Helena maakten we gebruik van de natte doekjes die voorradig waren in het ziekenhuis maar al snel kreeg ze luieruitslag. Toen zijn we overgestapt naar liniment op een droog doekje. Sindsdien heeft Helena zelden nog uitslag (en deze konden we dan linken aan tandjes of ziekte). Bij Hector hebben we dan ook onmiddellijk liniment gebruikt. Hij heeft af en toe een rode plek in zijn plooitjes. Dit zagen we ook bij de liniment van Weleda. Maar met wat extra aandacht en inwrijven met de liniment verdwenen deze snel. 

De liniment van Weleda doet wat hij belooft in onze ogen. Zowel de borstvoedingsstoelgang van de jongste als de stoelgang van de oudste verdwenen vlot. Hij strijkt mooi open en laat zichtbaar een beschermend laagje achter. Ook bij een pipi-luier verfrissen we de poep van de kindjes met een beetje liniment. Een klein nadeel vond ik dat de liniment snel in het doekje trekt. Ik heb de gewoonte om 2 doekjes op voorhand klaar te leggen als ik merk dat het een stoelgang luier is. Maar tegen dat de luier open was en de meeste stoelgang weggenomen met een tissue was de liniment in het doekje getrokken.  

De liniment is vloeibaar en blijft deze ook bij verandering van temperatuur. Bij andere merken hebben we ondervonden dat de consistentie durft te veranderen naar gelang de temperatuur. 

Wat opviel is de aangename vormgeving van de fles door de vrolijke kleurtjes. De fles ligt makkelijk in de hand. De liniment komt vlot uit de fles en doseert makkelijk. Een nadeel vonden we wel de grootte van de fles. Deze nam toch wel wat ruimte in van de luiertas. Maar de mensen die hem gebruikten op onze verplaatsing waren positief over het product. Strijkt goed open, aangename geur waren de reacties. 

Wat we ook een voordeel vinden is dat we met een gerust hart de oudste kunnen laten helpen. Geen schadelijke stoffen als ze zelf liniment op het doekje wil doen en wat op haar handjes krijgt. 

Zelf gebruik ik de liniment om mijn handen te hydrateren. Ik heb eczeem en reageer snel op producten. De liniment verzorgde mijn handen. Met de liniment heb ik duidelijk minder droge handen en dus minder snel eczeem. Nadeel is wel dat hij eventjes vettig blijft. 

Onze conclusie is een zeer aangenaam product en doet wat het belooft.  

Liz, mama van Raeven (9 maand)

Toen de liniment toekwam waren we heel erg benieuwd. De verpakking oogde wel oké, enkel jammer dat het elke keer opengedraaid moest worden en geen pomp of kliksysteem was (dus niet bedienbaar met 1 hand) (De Luierhoek: deze fles was een oude versie met een draaidop, tegenwoordig zijn de flessen met een kliksysteem). De textuur was vrij vloeibaar maar wel vrij plakkerig/olieachtig (onze gebruikelijke is meer melkachtig). Mijn partner vond dat het een ranzige geur had, ikzelf vond dit niet en vond de geur best oké.

Toen we aan de test begonnen, hadden we de dag ervoor nog gezegd hoe mooi het poepeke van onze kleine man Raeven (9 maanden oud) stond. Hij is namelijk vrij allergisch en gevoelig van aard en heeft vrij snel uitslag, ook aan zijn poep. Maar we hoopten dat dit verleden tijd was.

Spijtig genoeg merkte ik bij de tweede luierwissel (een uur of twee na het eerste gebruik) dat zijn billetjes wat rood zagen. Geen probleem dacht ik, het zal wel van iets anders zijn en overgaan. Maar bij alle volgende luierwissels werd het alleen maar erger en werd de roodheid ook vergezeld van blaasjes en boebels. We zijn dus na een dag gestopt met de test wegens allergie. Er zit wel sesam olie in de formule wat tegenwoordig een opkomend allergeen is maar we weten niet of het daaraan ligt.

De kaka kwam wel vlot van de billetjes en er bleef een vettig laagje achter dat normaal gezien ervoor zorgt dat ze wat beschermd zijn tegen het vocht.

Voor ons dus zeker geen aanrader maar hopelijk voor anderen wel.

Bo, mama van Theo (16 maand)

De emulsie was iets lopender dan verwacht. Het is aangenaam dat het een zeer neutrale geur heeft.

De emulsie maakt dat je geen schrik moet hebben om eens extra te wrijven om de billetjes goed schoon te wrijven. Houdt de billetjes zacht en vrij van roodheid.

Ik heb het product voornamelijk gebruikt bij het verluieren en dit in combinatie met een droog doekje. Eenmaal heb ik het ook gebruikt om Theo eens helemaal in te smeren en zijn droge huidje te hydrateren.

Voor het verzorgen van een peuter vind ik de fles niet zo handig in gebruik. Doordat het een fles met dop is, heb je steeds 2 handen nodig: doekje in de ene hand, fles in de andere… maar ondertussen is mijn immer beweeglijke peuter er alweer vandoor 😉 Een fles met een pompje zou hierbij iets makkelijker zijn in gebruik (De Luierhoek: deze fles was een oude versie met een draaidop, tegenwoordig zijn de flessen met een kliksysteem). Bij een ‘plat’ baby’tje stelt dit probleem zich natuurlijk niet.

Het product geeft zeer zachte billetjes. Door de zachte structuur van de lotion heb je ook geen last van roodheid op de billetjes na het afvegen (zelfs niet als het eens wat plakkeriger is).

Theo heeft in het algemeen een droge huid waarvoor we hem dagelijks hydrateren. Aangezien hij een fervente kruiper is, zien met name zijn knietjes en voetwreven behoorlijk af. We hebben dan ook eens de proef op de som genomen met de liniment als hydraterende lotion. Huidje was nadien lekker zacht, al laat de lotion wel een beetje een vettig laagje achter waardoor je het het best na het badje voor het slapengaan gebruikt. Zo kan de lotion goed intrekken.

Aangezien het een vrij grote fles is, hebben wij hem niet meegenomen op verplaatsing. Een zakmodelletje zou dus wel handig zijn!

Pluspunten:

  • neutrale geur
  • Zachte emulsie, wrijft gemakkelijk open
  • Hydraterend
  • Ook plakkerige stoelgang kan zonder veel moeite (wrijven en roodheid) verwijderd worden