Zo gezegd, zo gedaan: wij hebben onze herbruikbare luiers mee op vakantie.

Dit jaar trekken we twee weken naar de Champagnestreek, bij de boer. Tot dusver al heel leuk.

Omdat het geen zin heeft om ons een heldenstatus aan te meten, zijn we er heel eerlijk in: wij hebben in de grote vakantie nooit herbruikbare luiers meegenomen. De eerste reden : een totaal gebrek aan plaats in de auto. En omwille van die reden moesten we zelfs al niet meer verder nadenken over de mogelijkheden. De tweede reden zou zijn: de moeilijkheid om de luiers uit te hangen op de camping, zeker wanneer het slecht weer was. En aangezien we de vorige jaren naar Nederland, Duitsland, Engeland en Denemarken trokken, zou dit een erg goede reden geweest zijn. (hoewel, in Duitsland zijn we bijna gesmolten van de hitte).

Als we een lang weekend weg gingen, namen we de luiers wel mee, maar wat de grote vakantie betreft is dit onze vuurdoop.

Dag 0 : de dag voor vertrek

We kruisen af op het lijstje: luiers. Dat brengt ons bij het eerste punt: ‘welke luiers’ en hoeveel. Ons eerste plan was om er niet te veel mee te nemen, een twintigtal. En toen begon ik ze in te pakken. We hadden enkele old scool Tots Bots bamboozles mee (het vorige model), wat bamboe meegroeiluiers (type Lulu bamboe), want die gebruikt mijn man graag. Ik wilde die wel aanvullen met bumGenius Flip luiers. Ik zag in mijn verbeelding die Flip inleggers wel aan de wasdraad bengelen hier op de boerderij, vooral omdat ze snel zouden drogen. Dus, enkele Flip Stay Dry, Flip biokatoen en de nieuwe Flip biokatoenen inleggers (om ze helemaal getest te hebben). En dan nog strikluiers, samen met de Flip Stay Dry medekampioenen in sneldrogen.  En toen was mijn plan van ‘niet te veel’ al wel een beetje achterhaald: die Flip inleggers en strikluiers nemen echt weinig plaats in en hoe meer luiers, hoe minder frequent de was.

Manon (2,5 jaar)  heeft tijdens haar dutje nog een luier aan. Voor haar hebben we enkele Lulu dodo’s mee en enkele Mother-ease dodo’s.

’s Avonds viel onze frank (ook old school) dat we onze vuile luiers nog moesten wassen. Dát is dan het verschil tussen een lang weekend en een vakantie. Als je op weekend gaat, laat je je vuile luiers  gewoon in de wasemmer, maar tijdens de lange vakantie kan dat dus niet. Dus: s’avonds nog wassen en vóór vertrek ’s anderendaags uithangen.

En dan kwamen we op het punt waar we nog niet echt aan gedacht hadden: je kindje maakt ook vuile luiers terwijl je je vuile luiers die je niet meeneemt aan het wassen bent. En die kan je ook niet twee weken thuis laten liggen. We hadden wegwerpluiers kunnen gebruiken, maar als we ervoor gingen, dan wilden we het ook echt goed doen, dus die namen we dan maar mee in een waszak in de koffer. En  daar ging het plan ‘niet te veel luiers’ dan helemaal.

Als back up hebben we zowel voor Manon als voor Rozanne enkele wegwerpluiers mee. Je moet het noodlot immers niet tarten.

Dag 1 : onderweg

De luiers onderweg gebruiken stelde eigenlijk niets voor. We hadden beter georganiseerd kunnen zijn, maar als je in je luiertas je luiers en een transporttas steekt, dan stelt dat verder niet veel voor. Met drie kinderen op de achterbank moesten we toch niet proberen om drie uur aan één stuk te rijden. En zelfs op het gras op de parking strik je een perfecte strikluier 😉

Dat luiers in de koffer lagen gaf geen geurkinder. Onderweg staken we er na een luierswissel gewoon weer bij.

Dag 2 en 3

En nu zitten we gezellig bij de boer. We hebben dit jaar een chaletje gehuurd. Denk daarbij maar eerder aan een stevig uit de kluiten gewassen tuinhuis dan aan een huisje. Het is wel super gezellig en we hebben alles wat we moeten hebben. Dat de luiers hier wat plaats innemen stoort niet. We improviseren een eigen luierhoekje, eigenlijk net zoals we dat zouden doen mochten we wegwerpluiers gebruikt hebben. De vuile luiers zitten in een ‘waszak voor emmer’ van bumGenius. Die gingen we op het terrasje buiten zetten, maar eigenlijk staat ze gewoon binnen en er is totaal geen reuk.

Dag 4: wasdag

En dan trekken we naar we wasmachine. Alle luiers zitten in de waszak en verder is het niet erg spectaculair: voorspoelen en wassen. We hangen ze op aan een wasdraad die we rond de chalet hebben opgehangen. Waarom hebben we niet eerder wasbare luiers mee op zomervakantie genomen?

Geen vragen als “Oh, hebben jullie wasbare luiers?”, niets van dat alles. En dat bevalt me wel.

Het valt me héél erg op hoe héél héél erg snel de strikuiers drogen !! Ik hoor me nog tegen mijn man zeggen dat we die zeker moesten meenemen en inderdaad. De nieuwe, dunne, katoenen inlegger van bumGenius Flip  is ook zo snel droog. Op vakantie leer je dat te appreciëren.

Nog een voordeel ontdekt: je hebt al snel een gevulde wasmachine om nog andere was mee te doen. Op die manier hoef je geen ondergoed voor de hele periode mee te nemen en het spaart je evengoed wat handwasjes uit.

Dag 5, 6, 7, ….., 10

Daar zou ik over kunnen blijven schrijven, maar dat zou niet zo boeiend zijn op luiervlak. Gewoon op de boerderij, op uitstap, kindjes verschonen en luiers wassen na 4 dagen. En genieten van de rust, de contacten en het mooie weer. En wat ‘living on the edge’, we wassen niet vroeger dan nodig!

 Dag 11

En dan slaat het weer om. Nog één dag mooi weer en er stond nog één uitstap naar Reims op het programma. En natuurlijk moesten de luiers dringend in de was, maar daarvoor blijven we niet thuis. Zodra we thuis waren hebben we ze snel gewassen en toen werd het frisser en nat. En de luiers blijven ook nat. Behalve de strikluiers. Lang leve de strikluiers! En de dunne Flip  inleggers. En lang leve de creativiteit met een tetradoek en extra inleggers. Het werd wat prutsen.

Voorlopige stand van zaken: 1 wegwerpluier gebruikt voor Rozanne, 3 voor Manon.

Vochtig, bewolkt en windstil weer is geen succes als je de luiers meeneemt op vakantie. En als er dan geen droger is, is het wachten en voelen en wachten en voelen, en ….

Dag 12

Toen kwam de zon en die maakte alles droog. Erg snel.

En de rest vatten we samen als volgt: nog 2 dagen luieren en genieten en dan naar huis. Alle vuile luiers in de waszak. En thuis: direct na aankomst in de was. En dat was dan meteen het einde van onze vakantie en van dit verhaal.

Het eindresultaat = 3 wegwerpluiers voor Rozanne en 4 voor Manon.

Dus, moraal van het verhaal. Wasbare luiers mee op vakantie of niet?

Enkele puntjes op een rij:

  • Neem voldoende luiers mee, zodat je niet te vaak moet wassen
  • Kies indien mogelijk de snelst drogende
  • Houd er rekening mee dat je de laatste dag / avond voor vertrek de thuisblijvende luiers moet wassen
  • De vuile luiers moeten mee in de wagen op weg naar vakantie, maar hier heb je geen hinder van in een goede waszak
  • Als je meerdere vakantieplekken aandoet, moet je je toch organiseren in de was. Ik denk dat dit niet eenvoudig is.
  • Wacht niet tot de laatste moment om te wassen als je luiers gedoemd zijn om buiten te hangen.
  • Luiers nemen best veel plaats in in de koffer
  • en we hebben de leukste vakantieplek op aarde ontdekt ;-)

 

Ik heb er alleszins geen spijt van en zou het eerlijk gezegd opnieuw doen. En ik ben blij dat we dit mooie landschap gespaard hebben van onnodig afval.

Catty