welk luiersysteem voor grote kindjes

Vele ouders vragen ons welke luier het meest geschikt is voor hun kindje. En ons antwoord is meestal dat alle luiers geschikt zijn en dat je eigen voorkeur bepalend mag zijn.
Maar, bij kindjes met een snelle groei is er toch een ‘maar’.

Ervaring van onze klanten leert ons dat de wasbare luiers van ‘grote kindjes’ sneller verzadigd zijn. Dit is geen reden om af te zien van het gebruik van wasbare luiers. Alleen moet je hier wel rekening mee houden bij je keuze in luiers. Je kiest best voor een luiersysteem en -materiaal dat een hoge absorptie heeft.


Welk luiersysteem voor je kindje?

Tweedelige systemen (een luierbroekje + overbroekje) hebben een hoger absorptievermogen. De luierbroekjes zijn zowel tussen de beetjes als rond het buikje gemaakt uit een absorberende stof. Meer stof = meer absorptie.

Dit is onze top 3 :

Ook de Lulu Nature Bamboe en Lucie Nature zijn toppers.
Little Lamb bamboe is schitterend in absorptie, maar heeft een kleinere pasvorm.

Alle overbroekjes zijn geschikt.


Welk luiersysteem vermijd je best?

All in one systemen en pocket luiers zijn minder sterk in absorptie dan een tweedelig systeem. De reden hiervoor is dat de luier enkel tussen de beentjes absorberende stof heeft. Minder stof = minder absorptie en bij een kind dat hoog op de groeicurve zit, kan dat een probleem vormen.

All-in-one luiers die we niet aanraden voor een grotere  baby :


Welke stof absorbeert best?

Ook tussen de verschillende materialen bestaat er een verschil :

  • luiers uit bamboe en hennep hebben de hoogste absorptie
  • katoen heeft een goede absorptie en zal in een tweedelig systeem volstaan voor een grotere baby
  • microvezel / fleece absorbeert het minst : dunnere inleggers uit microvezel zoals de bumGenius Flip Stay Dry raden we daarom af


Meer absorptie nodig?

Heb je al luiers aangekocht en groeit je kindje snel en zijn de luiers verzadigd? Geen nood : een extra inlegger breng soelaas.
Deze inleggers hebben een erg hoge absorptie :

Catty