Je maandstonden, je regels, je rode vriendinnen, de tijd van de maand,… Hoe je het ook noemt, je moet er iets mee.

Hoewel wegwerpproducten (maandverbanden en tampons) als normaal worden gezien, schakelen steeds meer vrouwen over op ecologische alternatieven tijdens de menstruatie. Want deze zijn even goed. Of nee, ze zijn beter, op zoveel vlakken!

In deze blog willen we je laten kennismaken met een aantal alternatieve menstruatieproducten, deze die je niet na één gebruik weggooit.

Wat vind jij bepalend in je keuze van menstruatieproducten? Dat je gewoon kan blijven sporten? Dat het veel absorbeert? Dat je je mooi blijft voelen? Dat het goed zit? Dat het niet broeierig aanvoelt?

wasbaar maandverband

Waarom een alternatief voor wegwerp overwegen?

  1. Uiteraard, op één, om je persoonlijke afvalberg te verkleinen. En die berg mag je letterlijk nemen: gemiddeld gebruikt een vrouw tijdens haar leven maar liefst 10.000 menstruatieproducten. Om na gebruik, samen met de verpakking, weg te gooien. Herbruikbare menstruatiemiddelen zijn dus veel ecologischer!
  2. Net als bij het gebruik van wasbare luiers kom je financieel een stuk goedkoper uit als je herbruikbare producten gebruikt. In aankoop zijn ze wat duurder, maar het is een investering die zich snel terugbetaalt.
  3. Een ander voordeel aan alternatieve menstruatieproducten is dat deze beter zijn voor je lichaam, omwille van de bleekmiddelen, parfums of geurstoffen, pesticiden, viscose en plastic (tot 90%!) in single use maandverband en/of tampons. Deze materialen kunnen zorgen voor irritatie, allergische reacties, broeierigheid, toxic shock syndrome (TSS),… En net die zaken wil je natuurlijk vermijden.

Bij de Luierhoek hebben we verschillende ecologische alternatieven menstruatieartikelen. Zo heb je de menstruatie cup, wasbaar maandverband en menstruatie ondergoed. We nemen zich hieronder één voor één onder de loep.

Ladycup Transparant
Ladycup Roze

De menstruatiecup

Als ik het met vriendinnen over mijn menstruatiecup heb, vergelijk ik hem soms met een soort van ‘flexibel eierdopje’. Hij is gemaakt van chirurgische silicone en dus heel flexibel. ‘In rust’ ziet hij eruit als een eierdopje met een stompje onderaan, en zo moet hij dus zitten als hij is ingebracht. Het bloed wordt in het kuipje opgevangen. Om hem in de vagina in te brengen, vouw je hem 2 maal in 2. Zo is hij niet veel dikker dan een tampon en dus vlot te positioneren. Het inbrengen en het laten ‘openspringen’ (je weet wel, terug ‘in rust’ laten komen) vraagt enige oefening. Neem hiervoor de tijd, je geduld zal beloond worden!

Het stompje dient om vast te kunnen nemen bij het uithalen. Je kan hier ook een stukje afknippen, zodat het comfortabel zit. Door de kleine gaatjes doorbreek je het vacuüm makkelijk waardoor je hem snel uithaalt. Eens verwijderd: leeggieten in het toilet, even spoelen en klaar om opnieuw te gebruiken! Tussen twee maandstonden in kan je hem eens uitkoken. Dan is hij hygiënisch proper.

De Ladycup van Popolini wordt standaard geleverd met een klein tasje. Zo kan je je cup overal discreet mee naartoe nemen. Het is dus enorm plaatsbesparend in je handtas of valies. Aangezien je jaren doet met één cup, bespaar je enorm veel tampons en/of maandverband uit en voor de prijs moet je het ook niet laten: voor 29,50 euro heb je een cup met tasje, dat is het equivalent van zo’n 268 tampons aan 0,11 euro/stuk. Stel dat je 25 tampons per cyclus gebruikt, dan heb je je menstruatie cup in minder dan één jaar terugbetaald (10,7 maand om exact te zijn).

Er zijn twee maten, en afhankelijk van twee factoren bepaal je de maat die jij nodig hebt: je leeftijd en of je al bevallen bent. Een menstruatiecup ‘small’ heb je nodig als je jonger bent dan 25 èn nog niet bent bevallen. Ben je ouder of ben je al bevallen? Dan past ‘large’ het best bij jou!

Wasbaar maandverband

Wasbare maandverbanden gebruik je zoals je wegwerpmaandverband gebruikt. Alleen ontbreekt bij dit maandverband plastic.

Inlegkruisjes en maandverband hebben aan de onderijde één of twee drukknopjes om hem rond je slip vast te maken. Na gebruik kan je het samenvouwen en gebruik je opnieuw het knopje om deze mooi vast te zetten. Zo steek je hem weg in een wetbag voor menstruatiespullen.

Over kleuren discussiëren we niet. Eén ding is zeker: we hebben wasbaar maandverband voor iedereen. Met print en zonder print. Groot model en klein model. Uit bamboe en uit katoen. Veel weinig bloed- of urineverlies en voor hevige dagen. Voor overdag en voor de nacht,… Aan de variaties zal het alvast niet liggen!

Welk maandverband past mij het best?

Dat hangt af voor wat of wanneer je het wilt gebruiken.

Inlegkruisjes worden gebruikt als back-up tijdens gebruik van de menstruatiecup, op lichte dagen, bij zeer licht urineverlies,… Zolang jij je er maar goed bij voelt!

Inlegkruisjes hebben we in verschillende formaten en materialen:

bamboe: Cheeky Mama – bamboe

katoen: Petit Lulu Slim, Petit Lulu Classic, Cheeky Mama katoen

of een combinatie: MaM Ecofit

wasbaar maandverband
Maandverband is ietsje groter en de absorptie ligt hoger. Ideaal voor dagelijks gebruik tijdens de menstruatie of bij lichte incontinentie. Dit wasbaar maandverband heeft een waterdichte laag, om lekken te voorkomen. Voor het materiaal heb je dezelfde keuze als bij inlegkruisjes en opnieuw hebben we ze van Petit Lulu, Cheeky Mama (Cheeky Wipes)  en MaM (ManyMonths).

De laatste in de rij zijn de ‘ultra maandverbanden‘. Deze zijn geschikt voor zware dagen of nachten, als kraamverband na de bevalling en voor zwaarder urineverlies.

Menstruatie ondergoed

Helemaal vernieuwend is menstruatieondergoed. ‘Wasda?!’ Wel, het is een elegante slip, maar dan eentje die bloed of urine absorbeert. Zo kan je je tijdens je regels veilig en toch mooi voelen!

Ondergoed voor menstruatie bestaat er in alle vormen en maten. Er zijn hoge, middelhoge en lage modellen en de maten variëren tussen maat 34 en maat 44. Het absorberende materiaal is katoen en/of bamboe en deze laag is verwerkt van de tailleband aan de buik, rondom rond, tot de tailleband op de rug. Op deze manier kan een menstruatieslip het equivalent van 2,5 tampons opnemen zonder dik aan te voelen. Absoluut niet mis!

Als je je daar beter bij voelt, kan je natuurlijk ook combineren met een menstruatiecup of wasbaar maandverband. Het ene hoeft het andere zeker niet uit te sluiten.

Hoor je graag andermans ervaringen? Margaux, Jolyn en Femke testten Cheeky Mama menstruatie ondergoed voor ons uit. Ze werden getest,… en goedgekeurd! Je leest hun bevindingen in deze review.

En onderweg?

Je veilig en mooi blijven voelen is één ding, maar wat met je vuile verbandjes of ondergoed? Hiervoor is een kleine wetbag een zeer handig accessoire. Het is een klein tasje waar je je gebruikte spulletjes in kan opbergen als je moet wisselen op school, het werk, de naai- of zwemclub,… Zo neem je ze discreet overal mee naar toe, zonder dat iemand zich rare vragen gaat stellen.

Kleine wasjes…

… moeten ook gebeuren.

De wasroutine is voor wasbaar maandverband en/of menstruatieondergoed gelijkaardig: spoelen, weken, wassen en drogen.

  • spoelen: na gebruik uitspoelen met koud water. Gebruik geen warm water, dit zet de bloedvlekken vast!
  • Zet je herbruikbaar maandverband en menstruatieondergoed te week in deze handige doos. Hier mag je een beetje vlekverwijderaar zonder bleekmiddel aan toevoegen.
  • wassen op 30°, warm water zet bloedvlekken net vast.
  • Drogen doe je aan de lucht; met de droogkast zou je namelijk de waterdichte laag en ander materiaal kunnen beschadigen.

Om de absorptie te verkrijgen, was je je nieuwe wasbare menstruatieproducten best een aantal keer voor. Net als met nieuwe handdoeken (en wasbare luiers ;)) is dit nodig om de absorptie te activeren.

wasvoorschriften wasbaar aandverband

Ecologische alternatieven voor tijdens de menstruatie zijn momenteel trendy. En als je deze blog hebt gelezen, weet je direct waarom: zoveel voordelen en voor ieder tienermeisje of vrouw wel iets geschikt. Ben je beginner, gevorderde of expert? We helpen je graag verder in jouw keuze om #fanvanwasbaar te worden, ook als het je intieme hygiëne betreft!