Mother ease heeft niet enkel de meest fantastische overbroekjes Rikki en Air Flow, snap-in-one luiers en wasverzachter voor wasbare luiers. Eind 2021 brachten ze ook een ‘herstelbehandeling voor overbroekjes‘ op de markt. De herstelbehandeling zou lekkende overbroekjes en luiertassen opnieuw waterdicht maken.
De behandeling bestaat uit twee kleine flesjes; eentje om je overbroekjes goed mee te ontvetten en eentje om een waterdichte laag te leggen. Daarna steek je de behandelde stuks in de droogkast om de waterdichte laag vast te zetten.
Het klinkt bijna te mooi voor woorden, dus dat moesten we testen! Kristel, Katoesjka en Laura gingen aan de slag. Je leest hun ervaringen èn de resultaten tijdens en na de behandeling hieronder!
Kristel, mama van één kindje en zwanger van het tweede
Ik ben Kristel en ik ben mama van Larse (2 jaar, 3 maanden) en 20 weken zwanger van ons 2e kindje. Ik heb de herstelbehandeling getest op enkele overbroekjes van het merk Milovia en het merk Buttons. Na een infosessie bij een consulente van de Luierhoek en informatie van vrienden kozen we voor een tweedelig systeem of all-in-two-systeem waarbij we losse inleggers en vouwluiers in een overbroekje leggen.






Ik maak de luiers vooraf klaar zodat het aandoen evenveel handelingen vraagt als een wegwerpluier maar door de losse inleggers toch gemakkelijk bij te boosten zijn. De Milovia-overbroekjes bleken al snel onze favoriet omwille van de zachte fleecerand aan de binnenkant waaronder de inleggers goed blijven zitten, de soepelheid van het broekjes, de drukknoopjes en de leuke printjes. Ook onze onthaalmoeder wou van in het begin meestappen in het verhaal van wasbare luiers (de 1ste keer voor haar) en bleek ook fan van het gekozen systeem. Ondertussen loopt er nog een kindje in de opvang rond met wasbare luiers (voorgevormde luier met overbroekje) maar ondanks de lekken die we de laatste maanden steeds vaker hebben, verkiest de onthaalmoeder nog steeds ons systeem. Dit is voor mij een bijkomende motivatie om bij baby nummer 2 met onze voorraad Milovia-broekjes verder te doen. Alleen doken er een paar problemen op.
In de beginperiode van ons wasbare luierverhaal kon ik enkele overbroekjes tweedehands aanschaffen, die slechts door 1 kindje gebruikt waren. Een mooie aanvulling op de paar overbroekjes die ik nieuw had aangekocht. Al gauw bleken 2 overbroekjes helemaal lek (gecontroleerd met tea towel test) en na enkele maanden hadden we ook met de andere overbroekjes regelmatig lekken. Al was het met periodes ook uitzoeken of de lekken door druklekkage of absorptietekort kwamen, bleken de nieuwe overbroekjes het toch duidelijk beter te doen. De tweedehandse overbroekjes belandden achteraan in de kast, de 2 overbroekjes die de tea towel test niet doorstonden, werden tot zwembroekjes omgedoopt en nieuwe overbroekjes werden bijgekocht.
Alleen hebben we de laatste tijd opnieuw regelmatig lekken. Is ook de pul van de nieuwe broekjes na anderhalf jaar gebruik stilaan versleten? En dan kwam de Luierhoek met het bericht dat Mother ease een product op de markt bracht dat onze overbroekjes een tweede of derde leven zou kunnen geven.
Ik ontving 2 kleine flesjes van elk 100ml met instructies in het Engels en Frans bij. Eerst heb ik onze wasmachine schoongemaakt: met een doek over/achter de rubber, het waspoederbakje uitgespoeld. Op de instructies stond ‘warm cycle’. Op de website van de Luierhoek las ik dat Mother ease 30-40° aanraadt. Had ik de website niet bekeken dan zou ik waarschijnlijk voor 60° gegaan zijn. Het middel uit 1ste flesje rook vrij chemisch, zoals spoelmiddel voor de vaatwasmachine, en gaf vrij snel veel schuim. Het middel uit het 2e flesje had een melkkleur en deed mij qua geur aan lijm denken. Omdat wij voornamelijk ‘s nachts wassen, heb ik het 2e wasprogramma niet kunnen volgen en kreeg mijn man de opdracht om bij thuiskomst van zijn nachtdienst de overbroekjes in de droogkast te gooien. Op zich 3 gemakkelijk uit te voeren stappen maar het vraagt wel enkele uren tijd. Al kan je ondertussen natuurlijk iets anders doen.
Ik koos 11 overbroekjes om de test bij uit te voeren en verdeelde ze in 3 categorieën: helemaal lek (2 stuks – tweedehands), regelmatig lek (3 stuks – tweedehands), af en toe lek (6 stuks – >1,5 jaar in gebruik).
En dan het moment suprême: de herstelde overbroekjes testen. De overbroekjes die voorheen echt doorlekten, durfde ik toch niet mee te geven naar de onthaalmoeder en bleven nog even liggen tot in het weekend. Op het eerste zicht lijkt het product te werken. Alle overbroekjes zijn ondertussen al minstens 1x gedragen en geven geen lekken, ook bij volledig verzadigde inleggers. Als een volledig verzadigde inlegger natuurlijk te lang wordt gedragen, krijg je opnieuw lekken, maar dan vooral langs de naden. Het opvallendste effect is te merken bij de overbroekjes die echt lek waren en als zwembroekje gebruikt werden, ook deze zijn terug in gebruik. Voorlopig hou ik die wel voor thuisgebruik.
De testperiode was voor mij te kort om te achterhalen hoe de overbroekjes het blijven doen na meerdere wasbeurten. Indien dit goed meevalt, dan zal de herstelbehandeling op onze geboortelijst komen. De kostprijs (€20) om de gebruiksduur van 10 à 15 overbroekjes met enkele maanden te verlengen is niets in vergelijking met de aankoop van nieuwe overbroekjes. Ik hou het team van de Luierhoek op de hoogte.
Ik heb mij wel afgevraagd hoe milieuvriendelijk het product is want waarschijnlijk komt er toch een deel in het afvalwater terecht maar de productie van nieuwe broekjes is natuurlijk ook niet milieuvriendelijk.
Katoesjka, mama van Jore
Mijn dochter Jore (2j3m) en ik waren de gelukkigen die de ‘Mother Ease herstelkit voor overbroekjes’ mochten testen. Wij gebruiken nu twee jaar wasbare luiers in tweedelig systeem en we zijn het meeste fan van de overbroekjes van Mother Ease. Omdat ik toch graag ruim voldoende overbroekjes in omloop heb, kocht ik veel overbroekjes tweedehands. Na verloop van tijd toonden enkele van de overbroekjes duidelijke tekenen van slijtage en begonnen door de scheurtjes in de PUL laag te lekken. Deze overbroekjes werden voor hun bewezen diensten beloond en gepromoveerd tot poppenluiers (want Jore doet niet liever dan luiers aan en uit doen bij haar pop. “Pop kaka gedaan!” klinkt het dan door het huis.) Omdat Jore de fase van zindelijkheid nadert, vond ik het ook niet de moeite om mijn gamma overbroekjes te vernieuwen.
Vanmorgen ontvingen we het te testen pakje. Er zitten twee flesjes in. Het eerste flesje is als voorwas te gebruiken zodat het vuil uit de overbroekjes gewassen wordt. Het tweede flesje dient om de luiers opnieuw waterdicht te maken. Het doet mij heel erg denken aan de producten die ik gebruik om mijn regenjas te wassen. De handleiding die bij de flesjes zit vond ik wat onduidelijk (was warm… hoe warm is dat dan?), maar op de website van de Luierhoek staat alles heel duidelijk omschreven. Hier zag ik dat je het product ook kan gebruiken om de wetbags terug waterdicht te maken. Volgens de website kan je 10-15 overbroekjes met het product herstellen. Bij het verzamelen van de overbroekjes kwam ik al snel aan 10 overbroekjes. Ongeveer de helft zijn broekjes die ik echt wou herstellen en de andere vijf waren broekjes waar ik verwacht dat ze spoedig zouden gaan lekken. En vervolgens heb ik er ook nog 1 wetbag bij gestoken. Ik zou eigenlijk al mijn wetbags wel een beurt willen geven, maar dan zal ik wat product moeten bijkopen. Op de website staat ook vermeld dat dit product scheuren in de PUL niet hersteld maar wel de stof eronder meer waterafstotend kan maken. Het was dus even spannend afwachten wat het resultaat zou zijn bij de sterk versleten overbroekjes.
Zo gezegd zo gedaan, de overbroekjes in de wasmachine en draaien maar! Het eerste product schuimt enorm, het tweede product helemaal niet. Na de twee beurten in het wasmachine moeten de overbroekjes in de droogkast om de behandeling te finaliseren.
Eens de overbroekjes en wetbag droog waren, heb ik ze aan een waterdichtheidstest onderworpen door ze te besprenkelen met een plantenspuit. De overbroekjes met scheurtjes in de PUL laag lekten het water erdoorheen. Bij twee Mother ease rikki overbroekjes lekte ook aan de naden van de benen (zie foto). De andere overbroekjes en wetbag deden het goed. Deze plantenspray sprayt natuurlijk behoorlijk wat water, dus de volgende test was om het overbroekje met een nachtluier te combineren (want die is ’s morgens goed nat). Het vossenoverbroekje had een blaasje in de PUL en deze had in combinatie met de nachtluier ook gelekt. Het overbroekje met scheurtjes in de PUL hield het wel droog met een erg vochtige luier. Ook de Rikki overbroekjes die lekten aan de naden hielden het wel droog met een natte nachtluier. Ik had ook een overbroekje van Fluffy Nature meegewassen omdat de elastieken aan de benen heel snel urine opzuigen en zo doorlekken. Deze elastieken zijn meer waterafstotend geworden en lekken nu minder snel door.




Ik denk dat ik uit de test kan concluderen dat de Mother Ease herstelkit een goed middel is om de levensduur van de overbroekjes te verlengen, maar geen wondermiddel. Als de overbroekjes te versleten zijn zal dit product ze niet meer ‘zo goed als nieuw’ kunnen maken. Volgens de website maakt dit de overbroekjes een zestal maanden terug waterdicht, maar dit zal ik doorheen de tijd moeten ontdekken.
Voordelen:
- Het verlengd de levensduur van de overbroekjes (zeker interessant bij tweedehands overbroejes of bij tweede kind)
- De kostprijs is schappelijk +/- 1,5 euro per overbroekje
- Eenvoudig uit te voeren
- Goede handleiding op de website
Nadelen:
- Droogkast nodig
- Herstelt geen scheurtjes of blaasjes in PUL laag


Laura, testte samen met een vriendin
Na dik anderhalf jaar intens gebruik konden de overbroekjes van onze dochter zonder twijfel een boost gebruiken. Echte lekjes door slijtage hadden we gelukkig nog niet gehad, maar met een goed gevulde nachtluier voelden de broekjes wel al eens vochtig aan tegen de ochtend. Niet zo prettig dus. We waren dan ook blij dat we de Mother ease herstelbehandeling mochten testen.
Omdat we zelf maar een tiental overbroekjes hebben (5 van Popolini, 2 zelfgemaakte, en een aantal die we al in -sterk- gebruikte staat tweedehands kochten), kreeg ik van een vriendin ook enkele overbroekjes om mee te behandelen. Zij kochten al hun luiers en overbroekjes tweedehands aan, dus de overbroekjes die zij meegaf, waren nog meer versleten dan de overbroekjes die wij gebruiken. Zo konden we dus met 2 oordelen over de kracht van de behandeling op een brede waaier aan nieuwere en minder nieuwe overbroekjes.
In gebruik is de herstelbehandeling heel eenvoudig toe te passen: gewoon de wasinstructies volgen, de overbroekjes in de droogkast steken om het product te fixeren (wat voelde dat wel even raar aan!), en klaar voor gebruik!
Op het eerste zicht zag of voelden we geen verschil aan de broekjes. De echte test zat dus in het gebruik. En op dat vlak konden we allebei ondervinden dat de behandeling doet wat hij moet doen; bij erg natte luiers voelen de overbroekjes niet langer vochtig aan. Voor wie overbroekjes heeft die wat beginnen af te zien, maar er toch wat langer gebruik uit wil halen, kan ik dus alleen maar zeggen: een aanrader!
Conclusie: getest en goedgekeurd!
We kunnen dus inderdaad stellen dat de Mother ease Herstelbehandeling voor overbroekjes werkt. Het legt een nieuwe waterdichte film op overbroekjes en luiertassen, waardoor lekke (en vaak afgeschreven) overbroekjes opnieuw lekvrij worden en de stof onder scheurtjes weer tegen een natte luier kunnen. Het is geen wondermiddel, maar zeker wel een aanrader!
Bij overbroekjes die met fleece afgewerkt zijn, zoals de overbroekjes van Petit Lulu, helpt de behandeling vermoedelijk ook om de fleece afstotender te maken, zodat deze minder snel gaan lekken. Zelf getest? Laat het ons zeker weten!
Let wel: bij gebruik van het eerste product krijg je dus veel schuim in je wasmachine. Dit product zorg namelijk voor een grondige reiniging van je overbroekjes voor je ze met het tweede product behandeld.


