We laten graag onze eigen onthaalmoeder aan het woord over haar ervaringen met het gebruik van wasbare luiers (bedankt, Marie-Anne 😉 )

Ik ben Marie-Anne, bijna 50 jaar en moeder van drie dochters en één zoon. En al bijna 20 jaar onthaalouder. Dus ook al meer dan 20 jaar thuis in het verversen van alle mogelijke luiers.
De eerste jaren bracht iedereen gewoon wegwerpluiers mee, van herbruikbare luiers was toen nog geen sprake.  De laatste jaren komt daar verandering in en krijg ik af en toe de vraag om herbruikbare luiers in de opvang te gebruiken. Ik ben nooit afkerig geweest tegenover het gebruik van wasbare luiers en ik heb ondertussen al zes kindjes zien groot worden met herbruikbare luiers.

Het ene systeem is uiteraard gebruiksvriendelijker dan het andere. Het ene systeem absorbeert meer dan het andere, maar wat het om gaat is dat je met herbruikbare luiers niet meer werk hebt als onthaalouder dan met wegwerpluiers. Het aandoen en verversen van die luiers is net hetzelfde als van een wegwerpluier. Je moet het misschien iets beter organiseren (een plekje voor de luiers, voor de luierzak), maar dat is een kleine moeite. ’t Is makkelijk als de luiers gevouwen meekomen, maar als ze bijvoorbeeld niet helemaal droog zijn na het wassen, dan hang ik ze in de winter op de verwarming en in de zomer buiten aan de wasdraad. Zijn ze vuil, dan gaan ze in de luierzak en dat ruikt niet meer dan de afvalemmer met de wegwerpluiers. ’s Avonds gaat de zak mee naar huis, want de was is niet voor mij.

Het scheelt bovendien een pak in de zak met de restafval. De ervaring leert mij ook dat kindjes met wasbare luiers makkelijker zindelijk worden en dat is misschien ook iets om in overweging te nemen. Zij voelen nog echt dat ze nat of vuil zijn, wat met wegwerpluiers veel minder het geval is. Als je bedenkt dat elk kind ongeveer 2 a 2,5 jaar in de luiers zit en daarbij enkel overdag zo’n 1300 luiers verbruikt per jaar (ongeveer 5 per dag – overdag), dan ga je toch eens nadenken.

De aankoop is een gevoelige hap uit het budget, maar als je enkele kindjes overweegt dan is het de aankoop zeker waard.
Als herbruikbare luiers zoals ze nu te verkrijgen zijn, 24 jaar geleden hadden bestaan, toen onze eerste dochter werd geboren, ik had ze mij zeker aangeschaft. Ik denk zelfs dat ik mijn eigen kinderen niet hoef te overtuigen om herbruikbare luiers te gebruiken, als ze ooit aan kinderen beginnen.