Een tijd geleden verschenen er krantenartikelen waarvan de titels luidden: “ kind dat niet zindelijk is, kan toch niet klaar zijn voor school” (De Standaard) en ” onderwijsminister Ben Weyts wil zindelijke kleuters: kinderen moeten thuis zindelijk worden, niet op school!” (De Morgen)
Als ouder kan dit jou onzekerheid brengen en stress. Want plots voel je de druk om alleen je kind te helpen deze grote stap naar zindelijk worden te nemen. Druk is toch het laatste waar wij ons kind aan willen blootstellen. Gelukkig is er door de juiste observatie de mogelijkheid dat jij zowel tijdig je kind kan klaarstomen voor het potje als op een pedagogische manier zonder tijdsdruk je kind vroegtijdig zindelijk te maken.

“Ik zie vooral een gebrek aan kennis voor dit onderwerp waardoor kinderen laattijdig zindelijk worden en zulke krantenartikelen verschijnen” : vertelt Geert Derwael van Meander Kids die al sinds 2016 gespecialiseerd is in het zindelijkheidsproces van het jonge kind. Geert merkt ook op dat het leven in een informatietijdperk heel wat fabels en verwarring de wereld instuurt waardoor een jonge ouder die voor deze uitdaging staat onzeker wordt. Iedereen heeft nu makkelijk de waarheid in pacht en kan éénvoudig zijn waarheid versturen naar de rest van de wereld. Echter heeft het onderzoek waar Geert in 2015 aan deelgenomen heeft, om en bij de vierhonderd kinderen geobserveerd. Hier is kennis uit voortgevloeid die wel toepasbaar is op grotere schaal. Niets mis met kennisdelen, maar als hij gebaseerd is op één toevallig succesje is dit geen relevante informatie waar andere kinderen en hun ouders mee geholpen zijn.

Ten eerste is tijdig starten al een belangrijke factor in het aanleren van een goede plascultuur bij je kind. Laattijdig starten kan immers veroorzaken dat er medische complicaties kunnen groeien. Het beste kan je starten op 18 maanden met observeren van drie belangrijke vaardigheden.
- Kan je kind de nood voor plassen duidelijk maken?
- Kan je kind bepaalde taken zonder hulp uitvoeren? Is hij ook trots op deze nieuwe vaardigheid?
- Kan je kind zijn broekje zelfstandig uit en aan doen?
Maand na maand herhaal je deze observatie want kinderen groeien in een snel tempo.
Het is ook bewezen dat kinderen die opgegroeid zijn met een herbruikbare luier, nattigheid eerder voelt en daardoor op leeftijdsvlak sneller zindelijk worden. Het niet voelen van deze “nattigheid” na een plasje is het grootste probleem waardoor de interesse voor het potje uitblijft.
Als wij ervoor kiezen om te gaan trainen gaan wij vanaf die dag de luier uitlaten. Er zal nog enkel tijdens de dutten en slaap een luier gedragen worden. Kies voor comfortabele onderbroekjes die je kind ook leuk vindt.

Als deze observatie succesvol blijkt kan je gaan onderzoeken hoe je kind zijn plasdrang duidelijk maakt. Ook hiervoor zijn er drie opvallende gedragingen.
Zo kan je kind
- zijn intieme zone aangrijpen,
- zijn knieën tegen elkaar wrijven of
- stoppen tijdens het spelen en staren.
Drie belangrijke zaken om je kind aan te sporen om te rennen naar zijn potje.
Dankzij het plasje die hij of zij doet kunnen wij uitgebreid gaan belonen. De beste beloners zijn nog steeds de visuele “dikke duimen”, een uitgesproken “bravo” of een “applaus” .
Ongelukjes gaan wij nooit bestraffen. Je kind deed immers zijn best en de grootste moeite om toch te plassen maar ook zij kennen tijdens het trainen hun eigen lichaam nog niet zo goed waardoor ze soms te vroeg en dan weer te laat een plas lossen. Benoem ook dat dit niet erg is en dat hij de volgende keer zeker wel een succes heeft. Dit zal je kind blijvend motiveren.
Meander Kids organiseert online sessies over vroegtijdige zindelijkheidstraining en de beste aanpak. Tijdens deze twee uur durende digitale ontmoeting gaan wij de aanpak nader bekijken waardoor je als gezin op amper één week tijd je kind helpt zindelijk worden.
Dit artikel kwam tot stand door Meander. Dankjewel!