Tijdens mijn zwangerschap van Daan kwam ik met het idee om herbruikbare luiers te gaan gebruiken. Ik had niet echt een idee wat het inhield, maar hield er rekening mee dat het duur was en dat het vooral ook veel werk zou zijn. Maar kom, voor het milieu wilde ik wel wat doen en dat  was mijn grootste drijfveer om me te gaan informeren.

Omdat je een kindje niet alleen maakt, was de eerste stap om te overleggen met mijn partner en die was niet onmiddellijk laaiend enthousiast over het idee. Desalniettemin, ik ben wat gaan opzoeken.

En wat kwam ik te weten? Wat het milieu-aspect betreft: één kind zou meer dan 1 ton afval aan wegwerpluiers produceren, d.i. het equivalent van één verbrandingsoven.[1] Ook met inbegrip van alle waterverbruik bij de productie en het onderhoud van de luiers, het gebruik van de wasmachine en het gebruik van wasproduct is een wasbare luiers meermaals minder belastend dan een wegwerpluier, heb ik gehoord bij Peeters en Pichal.

Wat met mijn vooroordelen ‘duur’ en ‘veel werk’?

Wasbare luiers zijn per stuk niet goedkoop. Maar, als je de aankoop van wegwerpluiers zou vergelijken met het gebruik van herbruikbare luiers, zou je bij een eerste kind tot 500 euro kunnen besparen. Als je meer budgetvriendelijke luiers zou gebruiken, zoals ‘one size luiers’ (dit zijn luiers die je in maat kan aanpassen zodat ze de hele luierperiode meegaan), vouwluiers of strikluiers , kan de besparing oplopen tot 700 euro bij een eerste kind.[2] Nu wij ons tweede kindje verwachten, kunnen wij – op één minder goede luier na – alle luiers hergebruiken, wat het nóg interessanter maakt.

We hebben de luiers niet allemaal in één keer aangekocht zodat we de hele som ook niet echt zwaar gevoeld hebben.

Deze twee argumenten hebben ons ertoe gebracht om te gaan proberen om herbruikbare luiers te gebruiken. En, zoals ik in het vorige bericht al schreef, viel de hoeveelheid werk wel mee.

Meer daarover in een volgend bericht.

Catty


[1] Bron: luierinfomap van de milieuadvieswinkel Gent.

[2] Bron: luierinfomap van de milieuadvieswinkel Gent.