Interessant artikel van consumentenbond.nl (16 april 2016)

Op zoek naar producten zonder schadelijke additieven? Probeer ook eens alternatieven als Cheeky Wipes of liniment : https://www.luierhoek.be/natuurlijke-verzorging/

Wat zit er in babydoekjes?

Als je een baby hebt, dan zijn billendoekjes onmisbaar. En er gaan er nogal wat doorheen. Maar wat zit er eigenlijk in die doekjes? En is dat allemaal wel goed voor je baby? We doken in de wereld van de ingrediëntenlijsten.

Geschreven op 6 april 2016

Snel naar:

  1. De korte samenvatting
  2. Wat zit er in een babydoekje?
  3. Conserveringsmiddelen
  4. Zekere voor het onzekere
  5. Parfum
  6. Welk babydoekje?
  7. Tabel babydoekjes
  8. Tot slot

Je hebt vast wel eens gekeken naar de waslijst aan ingrediënten op babyverzorgingsproducten, en je afgevraagd wat dat allemaal betekent. En of het wel veilig is. Als het gaat om producten voor je baby wil je natuurlijk zeker weten dat er geen ‘rotzooi’ in zit. Maar hoe kun je dat ooit controleren? De Consumentenbond nam de proef op de som: we kochten 32 verschillende babydoekjes en bekeken samen met een aantal experts de ingrediënten.

De korte samenvatting

  • Er zitten veel ingrediënten in babydoekjes. Vrijwel altijd meer dan 10, en soms meer dan 20. We vragen ons af of dat wel nodig is, want er zijn ook babydoekjes met maar een handjevol ingrediënten.
  • Meer dan de helft van de doekjes (18 van de 32) bevat parfum. Daarvan vinden we dat het niet thuishoort in babyverzorgingsproducten.
  • Van een aantal ingrediënten vragen we ons af ze wel in babydoekjes zouden moeten zitten. Het gaat dan voornamelijk om conserveringsmiddelen, zoals phenoxyethanol en parabenen. Van de 32 doekjes bevatten er 25 dat soort stoffen.
  • We raden 1 merk af. Daarnaast spreken we onze voorkeur uit voor een aantal babydoekjes, omdat ze weinig ingrediënten bevatten, en vrij zijn van parfum en omstreden stofjes. We moeten er wel bij zeggen dat die producten allemaal een stuk duurder zijn.

Onderaan dit artikel vind je de tabel met alle babydoekjes die we hebben bekeken.

Wat zit er in een babydoekje?

Wat zit er allemaal in babydoekjes? In sommige bijna niets: de WaterWipes (online verkijgbaar) bevatten niets meer dan water en een beetje citrus-extract. Zo simpel kan het zijn. Daar staat dan wel tegenover dat deze doekjes maar 4 weken houdbaar zijn na opening, en dat we maar liefst €4 betaalden voor een verpakking van 60 doekjes. En of je dan ook goede babydoekjes krijgt weten we niet, we hebben de doekjes niet getest op de werking. Maar we horen graag ervaringen.

Conserveringsmiddelen

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Wet Wash Gloves van Baby Needs, die we bij de Action kochten. Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, washandjes voor je baby, en geen doekjes, en zijn daardoor niet helemaal vergelijkbaar met de rest. Maar het is wel een babyverzorgingsproduct, en we schrokken van de ingrediënten. In deze washandjes zitten maar liefst 24 ingrediënten, met klinkende namen als phenoxyethanol, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol), en methylparaben. Wat is dat allemaal? Dat is niet altijd even duidelijk. De 3 hierboven genoemde stoffen zijn allemaal conserveringsmiddelen. Dat wil zeggen dat ze bacteriën en schimmels doodmaken, en deze ingrediënten verlengen daarmee de houdbaarheidsdatum. Klinkt logisch om dit toe te voegen dus. Want niemand wil beschimmelde billendoekjes.

Jammer genoeg hebben die conserveringsmiddelen ook een keerzijde: als ze slecht zijn voor micro-organismen, zijn ze soms ook slecht voor jou. De 3 hierboven genoemde stoffen staan allemaal ter discussie, omdat ze schadelijk voor de gezondheid van baby’s zouden kunnen zijn.

Hoe schadelijk precies? Dat is een hele moeilijke vraag, waar allerlei experts zich jaren over buigen. Voor elk stofje apart. Het proces waarbij stofjes worden beoordeeld op hun veiligheid, en op basis daarvan eventueel verboden worden, duurt jaren. En als een stofje onveilig wordt bevonden en wordt verboden, komt de cosmetica-industrie met een alternatief stofje, en dan begint de cyclus weer opnieuw.

Het is allemaal zo lastig vanwege de concentratie, oftewel de hoeveelheid van het spul dat in de doekjes zit. Van veel stoffen is bekend dat ze schadelijk zijn in hoge concentraties, maar in de billendoekjes zit vaak maar een heel klein beetje van zo’n stof, en het is heel moeilijk om te bepalen of dat kleine beetje ook een effect heeft. Daardoor ontstaan verwarrende situaties. In de Billenpoetsers van Kruidvat zit bijvoorbeeld de stof polyaminopropyl biguanide (PHMB), die in eerste instantie alarmbellen deed rinkelen. PHMB is in concentraties van meer dan 0,3% verboden, omdat het kankerverwekkend is. Maar onder die 0,3% zou het veilig zijn. Zonder een duur en ingewikkeld laboratoriumonderzoek kunnen we echter niet beoordelen hoeveel van het stofje er precies in zit. Dus we moeten er dan maar op vertrouwen dat het goed zit.

Kruidvat laat weten dat polyaminopropyl biguanide als ingrediënt nog voor de zomer uit de Billenpoetsers wordt verwijderd. Het is ook het vermelden waard dat deze doekjes meer bedoeld zijn als vochtig toiletpapier voor jonge kinderen dan als babydoekjes.

Zekere voor het onzekere

Veel experts en belangenorganisaties zien het anders: ze nemen liever het zekere voor het onzekere, en zien twijfelachtige stofjes het liefst helemaal niet in cosmetica. En al helemaal niet in producten voor baby’s. Veel consumenten delen dat sentiment, en zo ontstaat er een ingewikkelde touwtrekwedstrijd over wat er nou wel en niet in babyverzorgingsproducten moet zitten. En dat maakt goed advies geven erg lastig. De stof phenoxyethanol bijvoorbeeld heeft een slechte naam. Zo slecht dat op de verpakking van een aantal babydoekjes trots wordt vermeld dat er geen phenoxyethanol in zit. Maar de stof is niet verboden, en in 21 van de 31 billendoekjes zit phenoxyethanol. Moet je die billendoekjes dan maar vermijden? Wij weten het eerlijk gezegd ook niet zeker.

Parfum

Dan is er de kwestie van parfum. Daar kunnen we gelukkig een stuk duidelijker over zijn: we vinden dat parfum niets in babyproducten te zoeken heeft. Veel mensen willen graag dat babyproducten fris ruiken, en Zwitsal zou natuurlijk Zwitsal niet zijn zonder de geur. Maar veel parfums zijn ook allergenen, en het als het niet strikt noodzakelijk is, is het beter om je baby daar niet bloot aan te stellen. Van de babydoekjes die we bekeken bevatten er 18 parfum.

Naast parfums troffen we ook veel andere bekende allergenen aan op de ingrediëntenlijsten. Al met al zijn er tientallen stofjes waarop iets aan te merken is.

Welk babydoekje?

Uiteindelijk is natuurlijk de belangrijkste vraag: welk babydoekje moet je kopen? Een aantal doekjes geven we een groene kleur in de tabel babydoekjes. Deze producten hebben onze voorkeur, op basis van een aantal criteria:

  • Zo min mogelijk ingrediënten
    Babydoekjes hebben een simpele functie, en we begrijpen niet waarom zo’n product meer dan 20 ingrediënten moet bevatten.
  • Geen parfum
    Parfum is niet noodzakelijk voor een babydoekje, en veel parfums zijn allergenen. Liever niet dus.
  • Geen of zo min mogelijk conserveringsmiddelen

Je kunt in de winkel zelf de eerste 2 criteria gemakkelijk beoordelen. De conserveringsmiddelen is wat lastiger. Het is wel handig om te weten dat altijd alle ingrediënten op de verpakking moeten staan, en de concentratie bepaalt de volgorde. Dus als een kwalijk ingrediënt als laatste wordt genoemd, zit er waarschijnlijk maar erg weinig van in.

Jammer genoeg zijn alle ‘voorkeursdoekjes’ gemakkelijk 4 tot 5 keer duurder dan een gemiddeld babydoekjes. Je betaalt hier letterlijk meer voor minder. De doekjes van Neutral en Natusan zijn het goedkoopst per doekje, en ook nog breed verkrijgbaar.

De Wet Wash Gloves van Baby Needs, de washandjes die we kochten bij Action, raden we af. In deze washandjes zitten maar liefst 24 ingrediënten, waaronder parfum en meerdere controversiële conserveringsmiddelen. Phenoxyethanol stond hier als tweede ingrediënt genoemd, wat betekent dat het na water het belangrijkste ingrediënt is. We noemen deze washandjes niet onveilig, maar we zouden ze zelf zeker niet kopen. We moeten er wel bij zeggen dat dit dus washandjes zijn, en dat we van de andere merken alleen babydoekjes hebben bekeken. Wat er in andere washandjes zit, hebben we (nog) niet bekeken.

Hieronder vind je de volledige lijst met beoordeelde doekjes.

Tabel babydoekjes

Bijschrift tabel:

  • Producten met onze voorkeur hebben een groene kleur.
  • Van alle producten vermelden we de prijs die wij betaalden, en het aantal doekjes dat er in zat. We hebben geen apart prijzenonderzoek gedaan, en het aantal doekjes dat we ineens kochten verschilde nogal. De prijs is dus een indicatie.

Tot slot

Het is heel moeilijk om een duidelijk advies te geven over billendoekjes. Het is complexe materie, en we hebben geprobeerd om een genuanceerd beeld te geven, zonder al te veel ‘een kant te kiezen’. We hebben erg veel informatie verzameld, om het overzichtelijk te houden presenteren we alleen het topje van de ijsberg. Als je meer wil weten over een bepaald doekje, of als je vragen of opmerkingen hebt, plaats ze dan vooral hieronder.

Daarnaast willen we natuurlijk ook graag weten hoe goed de doekjes zijn. Welke doekjes gebruik jij het liefst? En welke bevielen wel of juist niet? We horen graag je ervaringen!

 

bron : http://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/ingredienten-babydoekjes-veilig/?cid=ext_facebookweek1416babykindingredienten-babydoekjes-veilig