Wasbare luiers en lekken, het is een associatie die nog te vaak spontaan gemaakt wordt. En ten onrechte.
Want wasbare luiers lekken minder dan wegwerpluiers.

Waarom? Awel…

Wasbare luiers hebben een hoge absorptie

Wasbare luiers zijn op de eerste plaats voorzien van voldoende absorberend materiaal. Zowel katoen, bamboe, hennep als microvezel hebben een goede absorptie. Wasbare luiers hebben een extra inleg tussen de beentjes, daar waar de absorptie het meest nodig is.

Bijvoorbeeld: een Totsbots Bamboozle kan tot 400 ml vocht vasthouden. Toegegeven, met die 400 ml is ze wel erg nat. Als je bedenkt dat een kind ongeveer 1 liter per dag drinkt, dan besef je dat dit erg veel is.
Een wasbare luier ververs je ongeveer iedere 3 uren om te voorkomen dat een luier te nat wordt.

Onze tip: Voelen de luiers van je kindje toch te nat aan bij het verversen? Dan is een extra inlegger een oplossing.

 

Wasbare luiers hebben een stevige elastiek aan de beentjes en de buikjes

Wasbare luiers en/of de overbroekjes zijn aan de beentjes en de rug afgewerkt met een stevige elastiek. Deze elastiek is gemaakt om heel vaak gewassen te worden – reken maar op 120 keer per jaar.  En dat kan ze ook aan

Vergelijk dit met de dunne elastiek van wegwerpluiers en je begrijpt direct de reacties van onze klanten wanneer ze vertellen dat ze na de overstap naar wasbaar “eindelijk geen lekken meer hebben”.

Een gouden tip: gebruik zeker geen azijn om je luiers te wassen of te weken. Azijn verduurt de rubber waardoor de elasticiteit verloren gaat.

Overbroekjes zijn afgewerkt met waterdicht PU

Over een wasbare luier gebruik je een overbroekje. Deze zijn aan de binnenzijde afgewerkt met een soepele, maar duurzame laag Polyutheraan. Dit houdt het vocht van een natte luier tegen. Ook deze PU-laag is gemaakt om heel frequent gewassen te worden.

Onze twee gouden tips:

  • zorg dat het overbroekje aan de buik steeds boven de luier sluit. Als de bovenrand van de luier even hoog komt als de bovenrand van het overbroekje, ontstaan lekken aan het buikje. Met andere woorden: tijd voor een grotere maat.
  • Laat het overbroekje vocht door? Dan is het de PU waarschijnlijk versleten. En daar valt niets aan te doen, behalve het te vervangen.

Catty