Je kan er niet naast kijken; naast de rayon wegwerpluiers heb je nog eens een halve rayon aan vochtige doekjes in de supermarkt. Grote merken hebben ze (de ‘gewone’, plus nog een variant voor de extra gevoelige huid) en ook huismerken bieden ze aan. Zeer praktisch bij het verschonen van je kindje, maar sta je soms stil bij de samenstelling van deze doekjes en het effect hiervan op je baby?
In dit blogbericht staan we stil bij het belang van gezonde billendoekjes en enkele gezonde alternatieven.

Een tere babyhuid
Een beetje theorie: de huid bestaat uit verschillende lagen en heeft verschillende functies. Zo is ze een belangrijk zintuig om druk, warmte, kou of pijn vast te stellen. Ook regelt ze de temperatuur, zodat we door te zweten kunnen afkoelen. De huid zorgt daarnaast voor stofwisseling: bij zonlicht zorgt de huid voor de aanmaak van vitamine D3.
Baby’s huid is nog niet volledig ontwikkeld
De vierde functie van de huid is om ervoor te zorgen dat bepaalde stoffen het lichaam niet binnenkomen. De huid biedt dus een belangrijke barrièrefunctie.
De opperhuid (één van de lagen van de huid) van een baby (ongeveer 0.4 mm) is vier tot vijf keer dunner dan die van volwassenen (ongeveer 2.0 mm). Bij een prematuur kindje is de huid nog een stuk minder ontwikkeld.
Ook de hoornlaag van de huid van een pasgeborenen is nog aan het ontwikkelen en moet dikker worden.
Ten laatste zitten de huidcellen van een baby nog niet zo dicht op elkaar als bij een volwassen persoon.
Door deze drie factoren is de babyhuid ‘open’ voor schadelijke invloeden van buitenaf (denk aan schadelijke stoffen, bacteriën, virussen en trauma).
Omdat de huid van een baby veel sneller stoffen van buitenaf opneemt, vermijd je best het gebruik van hormoonverstorende stoffen. Dat zijn chemische stoffen die door de huid dringen. Wetenschappers gaan ervan uit dat deze leiden tot hormoongerelateerde aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, stoornissen in het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, borst- en prostaat- en andere kankers, obesitas en diabetes.
Deze hormoonverstoorders vind je op heel veel plaatsen, zoals in heel wat verzorgingsproducten.
Baby’s huid is kwetsbaar en moet mild verorgd worden
Tijdens de luierperiode kan een baby last hebben van luieruitslag of luierdermatitis. Logisch, de billetjes van je kindje worden blootgesteld aan ontslasting en dat kan uitslag verzoorzaken.
Kind & Gezin geeft een aantal tips om luieruitslag te voorkomen. Je leest er bv ‘verwijder stoelgang met lauw water, milde zeep en een zachte doek’ en ‘vochtige doekjes worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk dagelijks gebruik op delicate, afgesloten zones.’
Niets wordt meer verfrist, gekuist of verschoont dan de poep en luierstreek van je kindje. Hoe je dit doet en met welke producten, is dus erg belangrijk. Om luierdermatitis te vermijden èn om problemen in de verdere toekomst te vermijden.
De beste billendoekjes
Wasbare billendoekjes voor gezonde babybillen
De bovenstaande adviezen klinken bij de Luierhoek als muziek in onze oren: ga voor een natuurlijke verzorging, voor je kind en voor jezelf! Voor de verzorging van de luierstreek bieden wij verschillende systemen van wasbare billendoekjes aan: je verzorgt je baby het best met water en een doekje! Het meest effectief èn het veiligst voor je baby.
Wil je toch iets anders gebruiken dan water, bv als je op stap gaat? Dan raden we liniment aan! Deze is gemaakt uit natuurlijke materialen, reinigt goed, verzorgt en herstelt de huid. Ontdek hier de NéoBulle Liniment of die van Weleda.



Cheeky Wipes
Als wij zeggen: ‘Cheeky Wipes’, zeg jij waarschijnlijk spontaan: wasbare billendoekjes! Cheeky Wipes is eenvoudig èn ingenieus: je weekt je doekjes in de kleine doos met een mengeling van water en essentiële olie van lavendel of mandarijn. Et voila: klaar voor gebruik. Na gebruik deponeer je de vuile doekjes in de grote doos met handig klepje, waar ze in het wasnetje belanden. Zo gaan ze dan vlot in de wasmachine! Lees in deze review waarom ouders Cheeky Wipes zo goed vinden.
De doekjes zijn gemaakt uit verschillende materialen: katoen (gewone, biokatoen, premium katoen), bamboe, microvezel, flanel,… Welk materiaal je best gebruikt? Dat hangt ervan af: voor stoelgang raden we met stip katoenen doekjes aan. In de winkel kiezen mensen dikwijls voor biokatoen; deze hebben de langste vezels en zijn daarom het zachtst. Liefde op het eerste gevoel, dus! Voor snoetjes en handjes zijn de bamboe doekjes heel fijn en lekker zacht. Als je ze zelf als alternatief voor toiletpapier wil gebruiken, zijn de flanellen, dankzij hun groter formaat, ideaal.
Over smaken en kleuren discussieert men niet, dus je hebt de keuze uit wit (gewoon katoen, biokatoen, premium katoen, bamboe en flanel), ‘rainbow’ (biokatoen, premium katoen, bamboe en microvezel) en print (de bamboe plush doekjes!). Alle doekjes zijn wasbaar op 60°. Met twee pakjes van 25 doekjes heb je normaal voldoende.
Gebruik je geen wasbare luiers? Dan is een Cheeky Wipes Maxi Kit heel makkelijk: met de grote doos om je vuile doekjes in te week te zetten. Zetten wasbare billendoekjes aan het denken? Je zou niet de eerste ouder zijn die hierdoor overschakelt op wasbare luiers.
In combinatie met wasbare luiers volstaat de Cheeky Wipes Mini Kit. Zag je trouwens al onze ‘limited edition’ kits al? Je stelt je eigen lichtgrijze Mini Kit hier samen en via deze link de grijze Maxi Kit.
Is je olie op? Je wilt een extra doos of ‘op stap’ tasje? Of wil je witte doekjes voor de poep en gekleurde voor gezicht en handje? Alle onderdelen van deze kits kan je ook afzonderlijk aankopen (uitgezonderd de ‘Limited edition’ kits).
BilliesBox
Een ander, heel gelijkaardig, systeem is de BilliesBox. Ook hier maak je de doekjes vochtig onder de kraan en legt ze in de doos. Bij een luierwissel spuit je de lotion een aantal keer op het doekje, en vegen maar! De doekjes hebben een zachte en iets ruwere zijde. Ook hier weer: ecologischer, veel effectiever en daarmee ook minder gevoelig voor de portemonnee.
Ook BilliesBox doet aan geurtjes en kleurtjes.
Ze is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid: zonder alcohol, kleurstoffen, parabenen, chemische conserveringsmiddelen en zeep.
Omdat we zo enthousiast zijn over wasbare billendoekjes, lieten we ook BilliesBox testen door drie mama’s. Wat ze ervan vonden, lees je hier.
Totsbots en Milovia
Helemaal fan van de nieuwe kleuren van Totsbots Bamboozle? ‘Nature’s Rainbow’ bestaat ook in de billendoekjes. Zonder doos of andere poespas; gewoon en simpel de doekjes.
Eén van onze favoriete merken, helaas gestopt met productie, is Milovia. Ook zij hebben zachte bamboe wipes voor de verzorging van je kindje. Opgepast: op=op!

Gezonde vochtige doekjes
Toch zijn er vochtige wegwerpdoekjes die je met een gerust hart kan gebruiken, dankzij hun erg natuurlijke samenstelling. We verwijzen graag naar WaterWipes en de doekjes van Naïf.

Vochtige doekjes van WaterWipes
- Samenstelling: 99,9% water en een druppel grapefruitzaadextract
- Geen alcohol, chemicaliën, parfums, parabenen en bewaringsmiddelen (beperkt houdbaar na openen)
- 100% biologisch afbreekbaar
- Geschikt voor pasgeborenen, zelfs met de meest gevoelige huid
- Voorkomt luieruitslag
- Geschikt bij allergieën en irritaties
- Geschikt voor gezicht, lichaam en poep
- Verkrijgbaar in voordeelpakketten

Vochtige doekjes van Naïf (plasticvrij!)
- Samenstelling: 100% natuurlijke ingrediënten, waarvan 99% water
- Geen alcohol, parfums en parabenen
- 100% biologisch afbreekbaar door gebruik van eucalyptusvezels
- Geschikt voor ieder huidtype
- Duurzame verpakking van suikerriet
- Ontwikkeld en geproduceerd in Nederland
- 100% vegan en oceaanvriendelijk
- Geschikt voor gezicht, lichaam en poep
- Verkrijgbaar in voordeelpakketten