Een veelgestelde vraag is: kan het kwaad voor de huid als je wasbare luiers afwisselt met wegwerpluiers?

Neen. Je kindje zal hier geen verschil in merken, de huid van je baby reageert hier niet op.

De gouden regel is: elke uitgespaarde wegwerpluier is er één gewonnen, maar het lukt misschien niet altijd en daar moet je je niet schuldig over voelen.

Zo kan het voor jezelf goed zijn om je na de geboorte van je kindje even tijd te gunnen.  Een nieuw kindje gooit de dagdagelijkse organisatie in de war – en dan zwijgen we nog van de hormonen- en dan kan de organisatie van de luiers een belasting zijn. Soms zijn kindjes echt nog te klein de eerste weken. Als je ziet dat de luier nog echt héél dik aanpast en de beentjes van je kindje wijd staan bij het dragen van zo’n luier, dan is het zelfs goed om nog wat te wachten.

Als je kindje naar een creche gaat waar ze enkel wegwerp gebruiken, kan je ’s avonds, ’s nachts en in het weekend thuis gewoon herbruikbare luiers gebruiken.

Ook voor grootouders kan het even wennen zijn om met de herbruikbare luiers aan de slag te gaan.

En op vakantie is het niet altijd even handig. Misschien staat er geen wasmachine. (Als er wél een wasmachine staat, kan het uiteraard wel.)

Een gouden tip: gebruik wasbare luiers wanneer het gaat. Jezelf opleggen dat het altijd móet kan je op moeilijke momenten ontmoedigen. Als je door een flexibele opstelling het gebruik van de luiers volhoudt, uiteindelijk is dat het belangrijkste.

Catty