Misschien niet de meerst appetijtelijke titel, maar ik denk dat dit een interessant onderwerp is.
Ik moet zeggen: chapeau voor mensen die overwegen om herbruikbare luiers te gebruiken, terwijl ze denken dat je volledig met stoelgang gebruikte luiers moet vastnemen. Het zegt mijns inziens veel over hun engagement.
Gelukkig voor al die mama’s en papa’s is het gebruiken van een herbruikbare luier een redelijk propere aangelegenheid.
Wie aan kindjes krijgen denkt, ziet er misschien al de vuile luiers bij. En dit is een realiteit, ongeacht of je wegwerp- of herbruikbare luiers gebruikt.
Om te voorkomen dat de herbruikbare luiers helemaal bevuild zouden worden, wordt papieren inlegvlies gebruikt. Dit vlies leg je in de luier en dat vangt de stoelgang op. Na gebruik, als het vuil is, neem je dit uit de luier en kan je het gewoon weggooien in de vuilnisemmer of in de WC. 100% composteerbaar vlies zoals de rollen inlegvlies van Popolini kan je ook op je composthoop gooien. Let wel op: bij de GFT die je aan de vuilniskar meegeeft mogen ze niet! De reden hiervoor is dat de mensen van de afvalsorteercentra ze niet één voor één kunnen controleren of ze al dan niet composteerbaar zijn. En wie kan hen ongelijk geven.
Wanneer je een dergelijk vlies vastneemt om weg te gooien, kan dit ook redelijk hygiënisch. Niet alle hoeken en kanten van dit vlies is vuil. Hetzelfde geldt voor de luiers, die zijn steeds nog voldoende proper en hebben vaak nog droge hoeken zodat je ze netjes kan vastpakken.
Herbruikbare luiers gaan ook niet meer lekken wanneer je kindje diarree heeft. Het kan zijn dat wanneer je kindje diarree heeft of zeer veel stoelgang in één keer maakt dit onder de luier uit komt. Dit is niet anders bij wegwerpluiers. Wasbare luiers van het klassieke systeem (luierbroekje + overbroekje) beschermen zelfs beter tegen lekkage omdat je aan de beentjes en het buikje telkens twee elastieken hebt, nl die van de luier en die van het overbroekje. Het overbroekje is dan misschien wel vuil, maar de kleertjes blijven wel schoon.
Wat als je luier vuil is? Steek hem gewoon bij de andere vuile luiers. Weken mag, maar is niet nodig. Na de was kan het luiertje nog wat vlekjes vertonen, maar het is wel proper. Na 2 a 3 wasbeurten is uw luier opnieuw mooi wit als voorheen, zeker als je hem eens in de zon kan hangen.
Moraal van het verhaal? Laat u niet afschrikken door horrorverhalen over stoelgang, want deze houden zeer weinig steek.