Jazeker, wasbare luiers moeten worden gewassen. Iets dat voor heel wat jonge ouders een drempel lijkt. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Kirsten, onze luierconsulente in Herk-de-Stad is met haar achtergrond in biochemie experte als het neerkomt op wasvoorschriften. En daar zijn wij natuurlijk blij om!

Hieronder haar advies en verhaal.

Wasbare luiers en wasroutine…vaak het meest besproken topic. Hoe ervaren wij, twee jonge mama’s, dit zelf?

Eerst en vooral: een baby in het gezin zorgt voor extra was, los van je wasbare luiers. Dus wassen moet je hoe dan ook (veel) meer gaan doen. Vraagt het wassen van luiers dan daarnaast zoveel extra inspanning? Wij vinden met 2 luierwasjes per week van niet! De wasmachine doet het werk en het opplooien of klaarleggen van die leuke, milieuvriendelijke luiertjes geeft een boost aan je humeur :-).

Onze luiers worden droog bewaard in een luieremmer met deksel, samen met overbroekjes, inleggers en wasbare billendoekjes.
Om de luieremmer lekker fris te houden, vinden wij het handig om gebruik te maken van een extra grote luiertas, die we in de luieremmer hangen.

Eens de luiertas vol kan deze zo leeggemaakt worden in de machine…geen gedoe met vieze handen dus. Trouwens, door gebruik te maken van wegwerpbare inlegvliesjes hebben wij ook geen stoelgang in de machine…een associatie die nogal vaak gemaakt wordt met wasbare luiers.

Onze eerste stap is een korte spoelwas/voorwas op lage temperatuur (30°C) met waspoeder gedoseerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant voor ‘licht bevuilde was’.

Het is belangrijk dat er op het einde van het programma voldoende gecentrifugeerd wordt én dat het vieze water afgepompt wordt, zodat er al zoveel mogelijk vuil verwijderd wordt en je luiers “fris” aan de hoofdwas kunnen beginnen. Je kan aan je wasmiddel eventueel wat versterker toevoegen, maar dit doen wij zelf niet.

Omdat luiers echter zwaar bevuild wasgoed blijven, is voldoende diep reinigen een must. Onze hoofdwas is een (katoen)programma op 60°C met waspoeder gedoseerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant voor ‘zwaar bevuilde was’.

Let erop om bij de dosering ook zeker rekening te houden met je waterhardheid en de grootte van je trommel. Als er teveel kalk in je water zit, kan het wasmiddel zijn werk namelijk niet goed doen en bovendien zet kalk zich af op je wasgoed, wat grauwheid en versnelde slijtage veroorzaakt.

Houd je ook aan de aanbevolen dosering, teveel waspoeder zorgt niet alleen voor overmatig veel schuim in je machine, maar bouwt zich, net als kalk, ook op in je luiers met een verminderde absorptie en mogelijke huidirritatie tot gevolg. Extra spoelen of naspoelen is niet nodig.
Nog een praktische tip: vul je trommel voor ongeveer 3/4e zodat er voldoende wrijving plaatsvindt in je machine om grondig te reinigen. Indien nodig kan je je luiers na de voorwas aanvullen met ander wasgoed zoals handdoeken, tetradoeken, body’s, lakens,…

Wij laten tot slot onze luiers aan de lucht drogen, liefst buiten of op een rekje in onze living

Om ze lekker zacht te houden (niet de overbroekjes, enkel de luiers) wrijven we ze manueel tegen elkaar of stoppen we ze 10 minuutjes op koude temperatuur in de droogkast.

Het zonnetje doet trouwens wonderen en laat achtergebleven vlekken in geen tijd verdwijnen, ongelooflijk maar écht een gouden tip.

Conclusie: Is het wassen van luiers moeilijk en veel gedoe? Helemaal niet!

De machine zorgt voor hygiënisch schone luiers en ons houdt het alleszins niet tegen om te genieten van die leuke, schattige luierkontjes van onze zoon.