Je kan wasbare luiers meegeven naar de opvang. Veel onthaalouders of crèches staan hiervoor open. En terecht. Want het is een kleine moeite , of eigenlijk zo goed als bijna geen extra moeite.

Wat geef je mee naar de opvang?

Iedere dag geef je het volgende mee naar de opvang :

Welke herbruikbare luiers geef je best naar de opvang?

Je kan gewoon de luiers die je thuis gebruikt meenemen naar de dagopvang.
Mensen vragen me soms of ze voor de opvang beter makkelijk te gebruiken luiers aankopen (ze bedoelen hiermee meestal All In Ones). Hier is eigenlijk weinig reden toe. All In Ones zijn op zich niet makkelijker in gebruik (een broek verversen is een broek verversen, of dit nu een klassieke luiers is of een All In One). Het is ook makkelijk om de luiers mee te geven die je zelf gebruikt, het scheelt in de organisatie van je was, want je zal toch wel eens hebben dan de ‘opvangluiers’ niet droog zijn, enz.

Vraagt het extra organisatie van de opvang om luiers te gebruiken?

Absoluut niet. Iedere ochtend geef je een tas met schone luiers en een luiertas mee. De onthaalouder kan na de luierwissel de natte luier in de luiertas steken. De luiertas kan je afsluiten zodat er geen geurhinder is.
Het is niet nodig om een emmer mee te geven of extra luiertassen in de opvang te hangen, er moet enkel een plekje zijn om je luiertas te zetten. Iedere avond neem je deze opnieuw mee naar huis.

Wat als je onthaalouder / de crèche weigerachtig staat tegenover het gebruik van wasbare luiers?

Het kan natuurlijk dat je onthaalouder niet meteen dolenthousiast is over het idee.
Vraag eens na waarom hij of zij hieraan twijfelt. Misschien is het nieuw voor hem of haar. Of misschien hebben ze eerdere ervaringen met luiers die kwalitatief te wensen over lieten. Het kan helpen om de luiers die je zou willen gebruiken eens te tonen, misschien neemt dit al wat twijfels weg. Of vraag hen of ze het eens willen proberen in het begin, de kans dat ze positief verrast is erg groot (natuurlijk).
Als het kan helpen : onze onthaalmoeder heeft een stukje op onze blog geschreven over het gebruiken van wasbare luiers. Ze doet het voor onze kinderen al 7 jaar en nog steeds met dezelfde vanzelfsprekendheid.
En tenslotte is er voor de onthaalouder een voordeel : de was is niet voor hen en zij sparen er massa’s vuilniszakken mee. Win – win –win (eentje voor het milieu) noemen ze dat.