Dinsdag 30 april op hln.be:
Wegwerpluier viezer dan wasbaar alternatief
Door: redactie
29/04/08 – 12u42
Nieuw Nederlands onderzoek toont aan dat wegwerpluiers het milieu zeven keer zoveel belasten in vergelijking met luiers die kunnen worden gewassen.
Bij de vergelijking tussen beide luiersoorten is naar de hele levenscyclus gekeken. Er is rekening gehouden met de productie, de verpakking, het gebruik (wassen, drogen, wasmiddelen,…) en het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt.
Tot nog toe was het verschil voor het milieu tussen beide soorten luiers niet aangetoond, al werd wel verwacht dat wasbare luiers het milieu minder zouden belasten.
Productie
Volgens Milieu Centraal scoren de wasbare luiers en de wegwerpvarianten ongeveer gelijk wat betreft het gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen en chemicaliën. De productie van het papier (via bosbouw) voor de wegwerpluiers belast het milieu echter veel zwaarder dan de productie van wasbare luiers, zeker als die zijn gemaakt van relatief milieuvriendelijke materialen als biologisch katoen, bamboe en synthetische stoffen. De vraag is echter in welke mate dit het geval is.
Wegwerpluiers bestaan deels uit papier en deels uit kunststof korrels en nemen veel vocht op. De korrels komen echter uit aardolie, “een eindige grondstof”.
Sneller zindelijk
Milieu Centraal heeft becijferd dat het gemiddelde kind zindelijk is na drie jaar en twee maanden. Bij elkaar opgeteld staat die periode garant voor het gebruik van 5.000 luiers. Dragers van wasbare luiers worden doorgaans een half jaar eerder zindelijk dan kinderen die een wegwerpluier om hebben.
Elk jaar dragen 600.000 kinderen in Nederland een luier. Dragers van wasbare exemplaren stoppen vaak eerder met broekpoepen en -plassen. “Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter dat is voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn”, concludeert Milieu Centraal.
Al kan dat evengoed liggen aan de ouders, die het beu zijn zich door extra stapels was te moeten worstelen… (anp/tdb/edp)
Kleine noot van de Luierhoek: dat laatste zinnetje hoefde voor ons niet. Het is een haalbare moeite en wij persoonlijk worden niet zo fysiek met onze was 😉