Wasbare luiers tijdens de nacht

Wasbare luiers zijn altijd goed! Ook tijdens de nacht. Meer nog: voor de nacht zijn wasbare nachtluiers de oplossing voor heel wat kindjes bij wie een wegwerpluier lekken geeft.

We komen vaak tegen dat ouders met wasbaar starten voor de nacht, terwijl ze overdag wegwerpluiers gebruiken. Om dan helemaal over te schakelen op wasbaar, omdat ze ervaren hebben hoe goed en gemakkelijk wasbare luiers wel zijn.

Ook bij Sara was dit zo: zij startte met wasbare nachtluiers voor Emiel. Daarna koos ze ook voor de dag voor wasbaar. En ook haar tweede kindje luiert nu dag en nacht in wasbaar.

 • Gebruik je overdag wasbare luiers, maar nog niet ‘s nacht?
 • Gebruik je voor de nacht een wasbare luier, maar absorbeert deze niet voldoende?
 • Gebruik je wegwerpluiers en wil je van de lekken af ‘s nachts?
 • Is je kleuter of lagere schoolkind nog niet zindelijk ‘s nachts en wil je van die hoge rekeningen af?

Dan is dit voor jou…

 

Wat is er bijzonder aan een nachtluier?

Nachtluiers zijn op maat van de nacht gemaakt.

Ze bevatten veel stof: door de combinatie van een meerlagige luierbroek en meerlagige inleggers, is de absorptie van een nachtluier erg hoog. Ideaal om 12 uur van zalige slaap te overbruggen.

Nachtluiers zijn tweedelige luiers: de combinatie van een goed absorberende luier en een overbroekje met goede PUL houdt de luier goed waterdicht. Zowel de luier als het overbroekje sluiten af met een elastiek rond de buik en de beentjes, zodat lekken geen kans hebben.

Nachtluiers zijn wat groter dan een dagluier. Je kan ze dus langer gebruiken. Heel wat kindjes gebruiken de eerste maat van nachtluier tot ze 3 a  4 jaar oud zijn. Omdat ze ‘s nachts immers vaak wat later zindelijk zijn dan tijdens de dag.

Nachtluiers zijn aan de binnenzijde met een laag microvezel of een microvezel inlegger. Microvezel behoudt een droog gevoel aan de billetjes. Een luier met een toplaag uit bamboe of katoen voelt natter aan. Een droge toplaag uit microvezel is om meerdere reden een voordeel:
 • een nat gevoel tegen de billetjes kan een kindje ‘s nachts wakker maken. En dan kom je je bed uit voor een luierwissel. En dat doen we liever niet, als we het kunnen vermijden :-).
 • een natte toplaag tegen de billetjes kan na 12 uur een rood ontstoken huid geven. Een laagje microvezel gaat dit tegen.

Welke wasbare nachtluiers?

 • Lulu Dodo: een zachte nachtluier uit bamboe met een dubbele inlegger. De binnenzijde is afgewerkt met een laag uit microvezel. Prima voor kindjes vanaf ongeveer 8 maanden tot 3 a 4 jaar. Lulu Dodo heeft 2 maten: is je kindje tegen die tijd nog niet zindelijk, dan is er nog Large.
 • Petit Lulu Maxi Night: bamboe luier, slank tussen de beentjes en met 2 inleggers uit verschillende maten. Zo maak je ze slanker en kan je al iets sneller de nachtluier gebruiken. Afgewerkt met een inlegger uit microvezel.
 • Anavy: als alles faalt, is er Anavy :-). Grote, zeer sterk absorberende luier. Deze heeft geen laagje met microvezel, dus een stay dry inlegger van Milovia kan helpen.

Welke overbroekjes voor de nacht?

Een aantal overbroekjes zijn een aanrader voor de nacht. Hun geheim? Een goede vochtwerende afwerking.

Hoe beter en steviger de PUL aan de binnenzijde, hoe beter dit overbroekje de natte luier tegenhoudt.

Onze favorieten:

Popolini Popowrap: immer goed 🙂

Mother-Ease Air Flow: zalig overbroekje met zeer stevige PUL. Het heeft een ronde pasvorm, zodat het lekker luchtig rond de luier zit.

Mother-Ease Rikki: even goed als een Air Flow, met velcro voor de liefhebbers

Bamboolik Duo overbroekje: goede PUL en zachte randjes aan de beentjes en buik. Met drukknopen of velcro.

Popolini Wolbroekje: 100% merinowol. Dit overbroekje behandel je met lanoline, zodat het helemaal waterdicht is.

 

Mijn kleuter is nog niet zindelijk. Kan ik een wasbare luiers gebruiken?

Als je kleuter of peuter nog  niet zindelijk is, kan de wegwerpluier-rekening hoog oplopen.

Gelukkig is er ook voor hen een oplossing.

 • Super Undies heeft heel goede optrekluiers voor de nacht. Toffe optrekbroekjes, die lijken op een leuk onderbroek.
 • Lulu Dodo heeft een Large tot 20 kg
 • Mother-Ease Dodo is een optrekluier, geschikt voor kinderen tot 29,5kg.

Wasbare luiers stimuleren daarenboven het zindelijkheidsproces van een kind, omdat ze in wasbaar beter voelen dat ze geplast hebben.

Ik gebruik wegwerpluiers. Waarom zou ik ‘s nachts voor wasbare luiers kiezen?

Wasbare luiers geven altijd minder lekken dan een wegwerpluier. ‘s Nachts wordt dit verschil nog groter, omdat 12 uur slaap een luier nogal op de proef kan stellen. Minder lekken = minder was.

Met wasbare luiers bespaar je jezelf een hoop geld. Je koopt voor de nacht 4 wasbare luiers en 2 ovebroekjes aan. En daarmee bespaar je jezelf de aankoop van veel wegwerp.

Heb je vragen?

Neem gerust contact op via info@luierhoek.be. We helpen graag.

Catty