Wasvoorschriften voor wasbare luiers:

Luiers wassen brengt kleur in je leven

Over het wassen van luiers wordt veel gepraat. Voor velen is dit dé reden om er niet mee te starten.

En nochtans is het erg makkelijk en hoeft het niet veel tijd in beslag te nemen. Je mag het alleen niet vergeten te doen.

Meer lezen? Kirsten, onze consulente schreef er een blogbericht over: Wasbare luiers, hoe moet dat met de was?

Luiers mag je droog bewaren in een luieremmer. Je hoeft de luiers niet te weken, dat is veel gedoe en levert weinig meerwaarde op. Je overbroekjes, inleggers, katoenen billendoekjes …. mogen ook mee in de wasemmer.
Een extra grote luiertas  is erg handig. Zo blijft je emmer steeds fris ruiken. Of hang een wasnetje in de wasemmer en steek dit met luiers en al in één keer in de wasmachine.

Spoel vóór de hoofdwas je luiers met een kort (spoel)programma, koud of op 30°C. Het is hierbij belangrijk dat de luiers gecentrifugeerd worden én dat het water volledig weggepompt wordt. Deze stap is noodzakelijk om urine uit te wassen en zorgt ervoor dat je aan de hoofdwas start met proper water.

Bij deze voorwas dien je je waspoeder te doseren voor licht bevuilde was, rekening houdend met je waterhardheid en de grootte van je trommel.

Na deze spoelbeurt kan je nog andere was bij de luiers steken, zoals handdoeken, bodies, ….

Luiers, overbroekjes, inlegvliezen en luiertassen mag je op 60 graden wassen, tenzij de wasvoorschriften anders aangeven. Zorg ervoor dat je wasmachine 3/4de gevuld is zodat er voldoende wrijving ontstaat tussen de luiers.

Gebruik een wasmiddel waarbij volgende ingrediënten niet voorkomen : zeep (<5% zeep is OK), wasverzachter, bleekmiddelen, chloorbleekmiddel of citroenzuur. Gebruik tevens geen baking’ soda (Natriumbicarbonaat), de ‘was’ soda (Natriumcarbonaat) kan sporadisch bij het strippen. Gebruik daarnaast ook niet té veel waspoeder; volg de dosering die op de verpakking is aangegeven voor zwaar bevuilde was (rekening houdend met waterhardheid en trommelgrootte). Bij te veel waspoeder zal het teveel aan waspoeder worden vastgehouden met een verminderde absorptie tot gevolg.

Ecover wordt afgeraden door zowel Milovia, bumGenius als Totsbots. Kijk op onze was-pagina voor onze wasmiddelen.

Stoffen luiers uit bamboe, katoen, hennep  en fleece mogen in de droogkast, op lage temperatuur.

Een tip : wil je de zachtheid van de luiers bewaren en toch de droogkast zo min mogelijk gebruiken? Steek alles gedurende 10 minuutjes in de droogkast en hang ze daarna uit. Het beste van 2 werelden.

Overbroekjes en all in one luiers mogen niet in de droogkast.

De dunne PU-laag is niet bestand tegen de warme lucht van de droogkast.

 

Zijden inleggers was je met de hand op 30°.

Wolbroekjes was je in handwas op 30°.

 

Luiers bleek je in de zon.  Geen beter bleekmiddel dan dit.

Vermijd bleekmiddel: het is niet goed voor je luiers en al helemaal niet voor de huid van je kindje. Mocht er nog een plekje zijn op een luier, dan wast dit zich schoon na 2 a 3 wasbeurten.

Vermijd verkorte wasprogramma’s en eco-functies. Deze gebruiken onvoldoende water en verwijderen daardoor onvoldoende de zeepresten uit het textiel. Hierdoor kan de absorptie van de luiers verminderen. Tevens belasten zeepresten de huid van je kindje onnodig.

Nieuwe luiers

  • 2 tot 3  maal voorwassen op 60°
  • Na 10 wasbeurten bereiken ze hun optimale absorptie

Nog een beetje gouden raad:

  • Vermijd azijn en baking soda: dit tast de rubber aan die in de elastiek gebruikt wordt en tast  bamboevezel aan. Wassoda kan je sporadisch gebruiken tijdens het strippen.
  • Zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel zijn geschikt. Ook bamboe kan veilig met een normaal wasmiddel gewassen worden. Het is een fabel dat bamboe anders behandeld zou moeten worden en niet tegen enzymen kan.
  • Vermijd wasverzachter: dit laat een film achter op je wasgoed en beperkt de absorptie.
  • Extra spoelen na je hoofdwas is onnodig: Dit is waterverspilling en je hebt kans dat er zich mineralen gaan opbouwen in je luiers met verminderde absorptie tot gevolg
  • Gebruik geen zelfgemaakte wasmiddelen of wasnoten: deze dringen onvoldoende binnen tot in de diepste lagen van je luiers en reinigen dus onvoldoende.
  • Afwasmiddel is zeker niet geschikt voor wasbare luiers, dit ontvet maar reinigt niet.

Heb je nog vragen?

Bel ons, schrijf ons….. We helpen je graag verder!

Winkelwagen

Vanaf januari vind je ons in Louis Schuermanstraat 7A in Gent.

Agenda infosessie wasbare luiers - De Luierhoek, wasbare luiers

Met een hart voor Plan International

Geboortelijst wasbare luiers - De Luierhoek

Contact

De Luierhoek
Louis Schuermanstraat 7A
9040 Sint-Amandsberg
info@luierhoek.be
tel: 09 334 55 11

Of neem contact op met onze consulentes