Heeft je kind een gevoelig huidje? Dan kan het gebruik van wasbare luiers een hulp zijn voor je kindje.

Hebruikbare luiers zijn een gezond alternatief  voor de huid van je babietje / peuter. In tegenstelling tot een wegwerpluier bevatten zij immers geen chemische bestanddelen.

Wegwerpluiers zijn ontworpen om een héél hoog absorptievermogen te hebben. Houd maar eens een wegwerpluier onder de kraan, dan zie je het zo. Op zich klinkt dat heel logisch, alleen ga je als ouder je kindje vaker verversen, nog voordat de luier helemaal verzadigd is. Wij zijn voorstander van goed absorberende luiers, maar zoveel is misschien niet echt noodzakelijk.

Om maximaal vocht vast te houden, zijn wegwerpluiers immers samengesteld uit een chemische korrel die huidirritatie kan uitlokken: superabsorberend  polyacrylaat . Door de absorptiekracht van deze korrel wordt tevens vocht aan de babyhuid onttrokken, waardoor de natuurlijke vochtregulatie aan de billetjes verstoord wordt. Ook dit kan huiduitslag veroorzaken.

Wegwerpluiers bevatten ook een heel aangenaam babygeurtje, dat recht naar het hart van jonge mama’s gaat. (Dit ontdekte ik zelf na de geboorte van mijn derde kindje: de ‘babygeur’ die mooie herinneringen aan mijn twee andere babietjes opriep, bleek meer te maken te hebben met de klantenbinding van Pampers dan met mijn eigen kindjes). Zeer schattig, dat geurtje, maar parfum kan ook een babyhuidje irriteren.

Herbruikbare luiers bevatten deze stoffen niet. En ook in het gamma van wasbare luiers kan je kiezen voor luiers die sterk zijn in absorptie, zoals bamboe of hennep of katoen uit badstof.

Hiermee heb ik niet gezegd dat een kindje dat wasbare luiers draagt geen last kan ondervinden van luieruitslag.  Daarom enkele tips om huiduitslag te voorkomen:

  • Was je luiers met een ecologisch wasmiddel zonder parfum. Wij hebben zeer goede ervaringen met Totsbots Potion.
  • Gebruik niet te veel waspoeder, dit stapelt zich op in de luier. 2 soeplepels volstaan.
  • Bamboe en hennep hebben schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen en zijn dus zeer goed voor gevoelige luierkindjes.
  • Heb je katoenen luiers? Kies voor een luier met een ökotex  label. Het label 100 geeft garantie dat de luier geen schadelijke stoffen bevat. Katoen wordt immers met veel pesticiden gekweekt.
  • Gebruik geen bleekmiddel en andere agressieve stoffen op de luiers, maar laat ze bleken in de zon.
  • Ververs de luier wanneer je kindje stoelgang heeft gemaakt.

Heeft je kindje toch last van huidirritatie?

  • Zijden inleggers tegen de billetjes doen wonderen voor de huid. Leg de inlegger in de luier zonder hier een inlegvies op te leggen. Het zijde moet contact maken met de huid.
  • Spoel de luiers éénmalig in een wasprogramma zonder zeep om eventuele zeepresten te verwijderen.
  • Was je luiers regelmatig op 60° en niet steeds op 40°.
  • Gebruik ’s nachts een luier met een binnenzijde uit fleece zoals de Lulu Dodo van Lulu Nature of leg een dunne inlegger met fleece erin. Fleece laat vocht door en behoudt een droog oppervlak, zodat er minder lang contact is met urine.

Let wel op: wanneer je zinkzalf gebruikt, gebruik dan zeker een inlegvlies in de luier. Anders gaat de zinkzalf op de luier plakken en neemt deze geen vocht meer op op die plaats.

Dit zijn algemene adviezen, aangevuld met mijn ervaring en feedback die ik van klanten krijg.  Als je kindje hardnekkige luieruitslag heeft, ga je hiermee best naar een dokter. Best mogelijk dat hij of zij een bacteriële huidinfectie of een schimmelinfectie heeft en daarvoor is meer nodig dan luiertjes (ook dat weten we uit eigen ervaring).

Catty