Alle luiers hebben hun voor- en nadelen. Je zal een luier kiezen die voor jezelf goed is, maar kan deze ook gemakkelijk door anderen gebruikt worden?

We zetten het even op een rijtje.

Voorgevormde luiers  en overbroekjes

Het klassieke systeem van een luier en een overbroekje staat het meest garant voor waterdichtheid. Dit is zeker een pluspunt voor iedereen die je kindje opvangt. Wanneer je een luierwissel even over het hoofd ziet, gaan deze luiers niet lekken. De luierbroekjes kunnen wel heel nat worden, maar het overbroekje houdt het tegen. Daarnaast kan je ook exra inleggers in de luiers leggen voor extra absorptie.

Voorbeeld: Totsbots BamboozleFlip overbroekjes, Popolini Popowrap

Op zich is dit systeem niet omslachtig. Toch horen we wel eens dat de combinatie van een luierbroekje én een overbroekje sommige mensen afschrikt omdat het ingewikkeld of omslachtig lijkt.
Het kan daarom goed zijn dit even af te toetsen alvorens je een heel pakket aankoopt.

Als je kindje lange dutten doet en/of veel plast, zijn bamboe luiers of de Flexitots luiers een aanrader. Deze zijn extra goed in absorptie.

All in one luiers (en pocketluiers)

All in one luiers zijn eigenlijk even gemakkelijk in gebruik als wegwerpluiers, doordat de overbroekjes en het luiertje één geheel vormen. Hiermee maak je het iemand héél gemakkelijk en krijg je twijfelaars over de brug. Het enige verschil is dat de all in one niet in de vuilbak gaat, maar in de wasemmer of waszak.
Maak alle luiertjes klaar op voorhand, bereid meegroeiluiers voor in de juiste maat en leg het inlegvlies erin en klaar is kees.
(Gemakshalve heb ik hierbij de pocketluiers geplaatst, deze bereid je zelf voor tot all in one door de inlegger erin te steken na het wassen.)
Let wel: bij all in one luiers is het wel belangrijk om regelmatig (ongeveer iedere 3 uur) te verversen om lekken te voorkomen.

– Vouwluiers

Vouwluiers zijn  iets goedkoper en slanker.
Bij vouwluiers vervang je de inlegger (een doek) en hergrbruik je het broekje. Voor iemand die je kindje opvangt, kan dit aanvankelijk een beetje moeilijk lijken.
Een oplossing die al enkele klanten hiervoor hebben: voor zie per dag opvang 8 a 9 broekjes en vouw ze op voorhand klaar met een inlegger erin. Zo heb je eigenlijk al kant en klare luiers.
Bij het verschonen gaat de inlegger in de waszak en het overbroekje wordt afzonderlijk gehouden. Dit kan je dan de dag erop opnieuw gebruiken zonder dat het gewassen moet worden.
Zo maak je het de andere heel gemakkelijk en ben je nog goedkoop af.

 

 

 

 

Gebruikt je creche enkel wegwerpluiers en wil je tóch herbruikbare luiers?

Ook dan is de bumGenius Flip een goed alternatief. Door de lage kostprijs kan er gemakkelijk 21 kopen zodat je in weekends en vakanties voldoende hebt.
Doe je kindje vóór het naar de opvang gaat een luiertje aan en gebruik ze ’s avonds ook. Ook voor de dutjes zijn ze geschikt.

Catty