Onze winkel staat nu al even online. Het wordt tijd om aan de blog te beginnen.

Onze oudste (en voorlopig nog enige), Daan, wordt binnenkort 2,5 jaar en is eigenlijk al zo goed als zindelijk vanaf mei. Het gebruik van luiers is dus momenteel beperkt bij ons. Niet dat dat erg is, integendeel. ’t Kan zijn dat zijn nieuwe juf ook enige trots op mijn gezicht zal lezen als ik op 1 september kan zeggen dat hij zindelijk is; een moederhart is snel gevuld.

Sneller zindelijk zijn wordt genoemd als één van de voordelen van herbruikbare luiers. En kijk, ons aantal proefpersonen is misschien te klein om hier wetenschappelijke uitspraken te doen, maar wij kunnen het alvast niet tegenspreken.

Onze luiers dienen nog. Tijdens zijn middagslaapjes en ’s nachts is het niet te voorspellen of hij droog zal zijn.  Nu zijn de ‘one size luiers’ super interessant, eigenlijk omdat het nog de enige zijn die comfortabel passen.  Het is nu ook super gemakkelijk om luiers te gebruiken: ik hoef ze enkel wekelijks bij mijn 60-graden was te steken en op die manier geraakt mijn machine gevuld.

Toen we 2,5 jaar geleden startten met herbruikbare luiers, wisten we eigenlijk niet of we het heel de rit zouden uitzitten. In het begin hebben ook alleen maar de kleinste maat gekocht. We twijfelden vooral of het zou lukken wanneer ik terug aan het werk zou gaan. Ik plande zelfs de wasbeurten in mijn agenda de eerste dagen dat ik weer aan het werk was (dit bleek compleet overbodig te zijn, natuurlijk).

Nu ben ik natuurlijk wel blij dat het gelukt is en het mag gezegd: het was minder moeilijk dan ik had gedacht. En de voordelen zijn er, zowel financieel als ecologisch. Wanneer in oktober ons tweede kindje geboren wordt, zijn we vrijgesteld van de aankoop van luiers, dus dat scheelt financieel een pak. Wat het milieu betreft, het gebruik van herbruikbare luiers is een gemakkelijke manier om een groot verschil te maken: per kind produceer je één verbrandingsoven minder afval. Het is wat mij betreft een véél eenvoudigere ingreep dan bijvoorbeeld minder met de auto rijden als je werkgever verwacht dat je die wel gebruikt. En nog een klein extraatje: je oogst er lof mee, omdat andere mensen denken dat het wel véél werk is.

Toen ik zelf voor herbruikbare luiers wilde gaan, had ik nog veel vragen. Er werd me eens gezegd dat het een meerwaarde zou zijn om een blog te starten.

Ik laat ruimte voor reacties, omdat onze ervaringen daarom niet hetzelfde zijn als ervaringen van anderen. Uiteindelijk moet ook iedereen doen wat hem of haar het beste past. Het is ook niet aan mij om te verkondigen wat het beste zou zijn; ook wij hebben gehandeld naar wat we zelf haalbaar vonden Als je zelf vragen hebt, mag je mij gerust mailen op info@luierhoek.be of een reactie achterlaten.

Catty