Een tijd geleden zijn we het nieuwe zwembad van Sint-Amandsberg gaan verkennen. Met Daan op de glijbanen en Manon in het kinderzwembad. Op zich geen groot nieuws, we waren daar zeker niet de enigen.

Het wel was de gelegenheid om onze dochter te laten zwemmen in een zwemluiertje van Totsbots en het is helemaal de gelegenheid om hier een bericht over te posten.

Wasbare zwembroekjes zijn een echte aanrader. De zwemluier is  een goed aansluitend, slank broekje dat je goed kan aanspannen rond het buikje en de billetjes. Aan de binnenzijde zijn ze afgewerkt met badstof.  Meer is het niet. Hier doe je geen luier of extra inleggers in.

Dus: broekje aan en kindje in het bad. Meer moet dat niet zijn.

De broekjes spoel je nadien uit samen met je badkledij. Mocht je kindje toch stoelgag gemaakt hebben, kan je deze luier in je waszak van je luiers steken en thuis even te weken leggen en nadien wassen op 40°.

Soms krijgen we de vraag of je niet evengoed luiers kan gebruiken in het zwembad. Dit zou ik niet doen. Een luier absorbeert veel vocht en wordt zwaar, ik denk dat dat  niet aangenaam is voor je kindje. Daarnaast ben ik niet zeker of het chloor goed is voor het overbroekje. Een all in one luier is ook niet aan te raden, ze zijn wel gemaakt om een plas tegen te houden, maar de billen droog houden in duizenden liters water lijkt me iets anders. En ten slotte vraag ik me af of een luier aanvaard wordt in het zwembad.

Een zwembroekje is dun en soepel, ideaal voor je kindje om zich goed te voelen in het water.

Als je het mij vraagt, zijn wegwerpzwembroekjes dus volledig overbodig. Ze produceren afval, kosten meer geld en ze hebben dezelfde functie van de zwemluiertjes.  Leve de zwemluiertjes, dus.